Maskeren van voertuig voor autoschadeherstel

Maskeren van voertuig voor autoschadeherstel

 • Maskeersystemen van 3M kunnen worden gebruikt voor alle lak- en herstelwerkzaamheden, van standaard afplaktape, via het afdekken tot speciale toepassingen en oplossingen.
  3M is een van de grootste en meest ervaren producenten ter wereld van klevende tapes. Bij het overspuiten van voertuigen speelt maskeertape een belangrijke rol bij alle essentiële processen. Intensief onderzoek en productontwikkeling binnen 3M zorgt voor een constante stroom van innovatieve producten om processen bij de klant veiliger te maken.
  Voorbeelden van dit soort innovatie zijn Soft Edge Foam Masking Tape PLUS, de tape voor grote openingen en Scotch® Transition Tape. Het vernieuwende ontwerp van deze twee producten maakt beduidend 'zachtere lakranden en overgangen' mogelijk, waardoor er aantoonbaar minder extra werk nodig is. Dit zijn slechts twee van de vele producten van 3M die daadwerkelijk de werkprocessen in carrosseriewerkplaatsen verbeteren.

Algemeen maskeren van voertuigen

 • Voorafgaand aan de reparatie of het lakken van een auto, moeten de onderdelen van de auto waaraan niet wordt gewerkt, worden beschermd tegen ongewenste schade, verontreiniging of laknevel.

  Door vanaf het begin zeer nauwgezet te werk te gaan, hoeft men achteraf minder of zelfs helemaal geen reinigings- of herstelwerkzaamheden uit te voeren.

  Tijdrovende afplakactiviteiten kunnen worden geminimaliseerd door gebruik te maken van materialen van hoge kwaliteit en goede technieken en het is altijd de moeite waard om te investeren in premium afplaktape, die moeiteloos kan worden verwijderd zonder scheuren of plakresten na te laten.

  In het algemeen moeten de volgende materialen altijd onder handbereik zijn:


  • Interieurbescherming voor de zitting en de vloer
  • Maskeertapes
  • Maskeerfolie
  • Eventueel maskeerpapier
  • Speciale maskeertapes zoals Soft Edge Foam Masking Tape PLUS voor grote openingen of tape voor dunne lijnen die resulteren in scherpe, duidelijke strepen.

   

   

Afplakken van openingen

 • Voor de snelste, betrouwbare manier om openingen te maskeren gebruikt u 3M Soft Edge Foam Masking Tape Plus ideaal voor bewegende auto-onderdelen, zoals deuren, motorkappen of achterkleppen. Breng de tape aan langs de carrosserielijn van de auto ZONDER deze uit te rekken en druk deze licht aan in beide richtingen. Eén maat past op alle openingen.

Speciale processen voor het afplakken

 • Voor het afplakken van speciale onderdelen, zoals deurgrepen, detailtoepassingen, bumpers of kunststof onderdelen kunt u het beste speciale producten gebruiken, zoals Scotch® Fine Line Tape 471, een tape voor dunne lijnen, die het mogelijk maken om de contouren en randen van de auto precies te volgen en die zeer flexibel zijn. Door speciale producten te gebruiken voor speciale toepassingen, bespaart u tijd, materiaal en herstelwerkzaamheden achteraf!

Stapsgewijze handleiding - een auto afplakken bij schadeherstel


 • Step 1

  Stap 1 - Reinigen van het oppervlak

  Ontvet het oppervlak van en rondom de reparatieplek - volg de aanbevelingen op van de lakproducent. De 3M Professionele reinigingsdoekjes 34567 zijn bij uitstek geschikt voor deze stap.

 • Stap 2 - Maskeerfolie aanbrengen

  Stap 2 - Maskeerfolie aanbrengen

  Bedek de volledige auto met uitzondering van de reparatieplek met een 3M maskeerfolie naar keuze.
  Door 3M Maskeerfolie te gebruiken kunt u de werktijd reduceren omdat één persoon de auto snel kan afdekken. De folie zal aan de auto blijven plakken, zodat het oppervlak wordt beschermd tegen ongewenste laknevel en u tegelijk visueel de controle houdt omdat de folie transparant is.

 • Stap 3 - De omgeving van de reparatieplek voorbereiden

  Stap 3 - De omgeving van de reparatieplek voorbereiden

  • Bereid het grotere oppervlak dat u opnieuw moet spuiten voor, inclusief het maskeren van openingen met oplossingen zoals 3M Soft Edge Foam Masking Tape, Soft Edge Foam Masking Tape Plus en/of 3M Scotch® Transition Tape, die langs de randen van de carrosserie bij beweegbare onderdelen worden aangebracht om gaten af te dekken.

  Als u om rubber onderdelen heen moet werken, kunt u 3M Raamrubberstrip gebruiken om deze onderdelen te beschermen en tegelijk lak onder deze rubber afdichtingen te laten komen en zo te zorgen voor een schone rand.

 • Stap 4 - De folie bijsnijden en vastmaken

  Stap 4 - De folie bijsnijden en vastmaken

  Snijd de maskeerfolie rond de reparatieplek bij in voorbereiding op het aanbrengen van vulmiddel en primer en maak de folie vast met 3M Maskeertape.
  Gebruik voor de beste resultaten Scotch® Transition Tape bovenop de 3M Maskeertape om een vloeiende overgang van de primerranden mogelijk te maken.

 • Stap 5 - Bevestig de folie rond de contouren vóór het aanbrengen van basislak/blanke lak

  Stap 5 - Bevestig de folie rond de contouren vóór het aanbrengen van basislak/blanke lak

  Voordat u de basislak of blanke lak aanbrengt, snijdt u de maskeerfolie verder op maat en bevestigt u deze aan de contouren en de maskering van de opening.

 • Stap 6 - Nazorg - Maskering op de juiste wijze verwijderen

   Maskeerproducten op de juiste manier verwijderen


   • Maskeertape en -folie kan het beste worden verwijderd als de auto net uit de droogcabine komt en nog warm is.
   • Verwijder maskeertape altijd door het in een rechte hoek van het oppervlak te trekken. Wanneer u de tape onder een stompere of scherpere hoek wegtrekt is het risico op het achterblijven van lijmresten groter.
   • Het gebruik van premium maskeertapes betaalt zich nu terug omdat deze minder de neiging vertonen om lijmresten achter te laten of af te scheuren. Hierdoor bespaart u een kostbaar goed: werktijd!

Instructievideo - maskeren