Het aanbrengen van maskeerfolie op een auto

Maskeeroplossingen voor coating en reparatie van auto's

NEEM CONTACT OP MET EEN 3M EXPERT

Maskeersystemen voor auto's kunnen eenvoudig worden aangebracht met de 3M technologie

Maskeersystemen van 3M kunnen worden gebruikt tijdens alle coating- en reparatieprocessen, variërend van standaard spuitwerk met maskeertape tot speciale toepassingen. 3M is wereldwijd een van de grootste en meest ervaren fabrikanten van klevende tape. Bij het afwerken van auto's speelt maskeertape een belangrijke rol in veel processen. Binnen 3M doen we veel aan onderzoek en productontwikkeling waarbij we onze producten constant testen en verbeteren om werkprocessen bij de klant veiliger te maken.


Enkele voorbeelden van onze innovatieve producten zijn 3M™ Soft Edge Foam Masking Tape Plus en Scotch® Transition Tape. Het vernieuwende ontwerp van deze twee producten maakt aanzienlijk zachtere lakranden en overgangen mogelijk, waardoor klanten beduidend minder tijd kwijt zijn aan de nabewerking. En dit zijn nog maar twee van de vele producten van 3M die daadwerkelijk helpen om werkzaamheden in de carrosseriewerkplaats makkelijker en efficiënter uit te voeren.

 • Het aanbrengen van een beschermende coating met 3M Accuspray

  Algehele afdekking van voertuigen

  • Voordat een auto wordt gerepareerd of gespoten, moeten de onderdelen van de auto waaraan niet wordt gewerkt, worden beschermd tegen schade, vuil of ongewenste laknevel. Door van begin af aan secuur te werk te gaan, hoeft er na afloop minder, of zelfs niets meer, te worden schoongemaakt of gecorrigeerd.
   Natuurlijk kost het afplakken van een auto tijd, maar die tijd kan tot een minimum worden beperkt door gebruik te maken van materiaal van hoge kwaliteit en door dat materiaal op de juiste manier aan te brengen. Het is altijd de moeite waard om te investeren in eersteklas maskeertapes, die moeiteloos kunnen worden verwijderd zonder dat ze scheuren of lijmresten achterlaten.

   Klik op de afspeelknop in de afbeelding om de video te bekijken.

   Download de brochure met 3M producten voor maskeeroplossingen (PDF, 409 kB)

   Download de standaard werkprocedure voor maskeren van 3M (PDF, 477 kB)

   In het algemeen moeten de volgende materialen worden gebruikt en zich binnen handbereik bevinden:

   • Interieurbeschermingshoezen voor het zit- en voetgedeelte
   • Maskeertapes
   • Maskeerfolie
   • Maskeerpapier
   • Speciale maskeertapes, zoals Soft Edge Foam Masking Tape Plus voor openingen of fine-line tapes voor scherpe, strakke lijnen

Een veilig afplakproces voor auto's zorgt voor hoogwaardige resultaten

Het aanbrengen van papier en tape op een voertuig om het tegen ongewenste laknevel te beschermen, lijkt misschien een simpele zaak, maar als een auto slecht wordt afgeplakt, kan dat een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het lakwerk en betekenen dat er meer nabewerking nodig is.

 • Specialistische oplossingen

  Specialistische oplossingen

  • Onze specialistische oplossingen zijn speciaal ontworpen om harde laklijnen op deurstijlen, de motorkap, de klep van de kofferbak en andere gebieden van de auto waar de lak naadloos moet worden aangebracht, te verzachten of vrijwel te elimineren.

   3M gebruikt onder andere zacht schuim en speciaal ontworpen lijm om de lak te laten vervagen zodat laklijnen vrijwel onzichtbaar worden.

   Door de juiste afplakproducten te kiezen en deze op de juiste manier te gebruiken, kunt u efficiënter werken en kwaliteitsproblemen in de autospuiterij voorkomen. Klik op de onderstaande links voor meer informatie.

   Download de standaard werkprocedure voor maskeren van 3M (PDF, 477 kB)


Maskeerproducten

Ontdek ons assortiment maskeerproducten om u te helpen bij het uitvoeren van hoogwaardige, efficiënte reparaties in uw carrosseriewerkplaats.


Onderdelen van een auto afplakken voor een reparatie

Een stapsgewijze handleiding voor het afplakken van auto-onderdelen voor reparatiewerkzaamheden

 • Het oppervlak van de reparatieplek en het gebied eromheen met een doek reinigen

  Stap 1 - Reinig het oppervlak

  • Ontvet het oppervlak van de plek die moet worden gerepareerd en het gebied daaromheen. Volg hierbij de aanbevelingen van de lakfabrikant. Zeer geschikt voor deze stap zijn 3M™ Poetsdoeken 34567.

   Aanbevolen producten:

   3M™ Professionele poetsdoeken

 • Een auto afdekken met maskeerfolie

  Stap 2 - Breng maskeerfolie aan

 • Schuimmaskeertape aanbrengen op een carrosserielijn

  Stap 3 - Bereid de omgeving van de reparatieplek voor

  • Maak het grotere gebied dat u moet overspuiten gereed, door een maskeeroplossing voor openingen aan te brengen, zoals 3M™ Soft Edge Foam Masking Tape, 3M™ Soft Edge Foam Masking Tape Plus of 3M™ Smooth Transition Tape, die moet worden aangebracht op de carrosserielijnen van alle beweegbare onderdelen om openingen af te dichten. Als u rond rubberen onderdelen moet werken, kunt u 3M™ Trim Masking Tape gebruiken om deze onderdelen te beschermen en het rubber iets terug te trekken zodat de laklaag doorloopt tot onder de rubberen afdichtingen waardoor de randen van deze onderdelen strak blijven.

   Aanbevolen producten:

   3M™ Soft Edge Foam Masking Tape
   3M™ Soft Edge Masking Foam PLUS
   3M™ Smooth Transition Tape
   3M™ Geperforeerde Trim Masking Tape

 • De maskeerfolie op maat snijden rond een reparatieplek

  Stap 4 - Snij de folie en bevestig deze

 • Auto-onderdeel met op maat gesneden maskeerfolie bevestigd, klaar om te worden geverfd

  Stap 5 - Bevestig de folie op de contouren vóór het aanbrengen van grondlak of blanke lak

  • Voordat u de grondlak of blanke lak aanbrengt, snijdt u de afdekfolie op maat en bevestigt u deze op de contouren en de maskeerfolie waarmee de openingen zijn afgeplakt.

    

 • Maskeertape en afdekfolie verwijderen

  Stap 6 - Verwijder tape en folie correct na afloop

  Als u de maskeertape en afdekfolie correct wilt verwijderen, kunt u dat het beste doen als de auto net uit de oven komt en nog warm is.
  Houd bij het lostrekken van de maskeertape altijd een rechte hoek aan ten opzichte van het oppervlak. Bij een vlakkere of scherpere hoek is het risico groter dat er lijmresten op het oppervlak achterblijven. Het gebruik van eersteklas maskeertape loont, omdat deze tape bij het lostrekken minder lijmresten achterlaat en minder snel scheurt, wat u kostbare werktijd bespaart!


Video - kijk hoe u auto-onderdelen kunt afplakken voor een reparatie

Maskeeroplossingen van 3M zijn uitstekend geschikt voor zelfs de meest lastig af te plakken gebieden. Hiermee wordt de auto beschermd tegen ongewenste laknevel en kunnen reparaties in de carrosseriewerkplaats uiterst precies worden uitgevoerd.
3M staat bekend om zijn innovatieve producten en daarom is een maskeertape van 3M niet zomaar een tape, maar een 'maskeeroplossing' die het hele spuitproces vereenvoudigt.


Technische tips voor het afplakken van auto's

Hier vindt u enkele waardevolle tips voor de specifieke problemen die u kunt tegenkomen bij het afplakken van auto's voor coating- en reparatiewerkzaamheden, variërend van eenvoudige spuitklussen met standaard maskeertape tot speciale toepassingen. Klik voor uitgebreidere informatie op de onderstaande link om elke tip weer te geven.

 • Uitdaging voor de klant:
  De klant moet de juiste maskeertape kiezen en deze correct gebruiken om efficiënt te kunnen werken en kwaliteitsproblemen in de autospuiterij te voorkomen.

  Technische tip:
  Gebruik 3M™ Premium Masking Tapes met verwijdercoating en een primerlaag waarmee de lijm stevig wordt bevestigd aan de rug van de tape. Ook zijn er maskeertapes verkrijgbaar met verschillende lijmstoffen die speciaal zijn samengesteld voor het perfect verwijderen van de tape van verschillende ondergronden van de auto, zoals rubber of glas, zonder dat er lijmresten achterblijven. Een hoge luchtvochtigheid is ook een specifiek probleem bij het aanbrengen van tape, omdat er hierdoor condensatie op het af te plakken oppervlak kan ontstaan. Veel soorten maskeertapelijm presteren niet goed wanneer er veel water binnendringt in de tape.

 • Uitdaging voor de klant:
  Als er bij het spuiten herbruikbaar onbehandeld plastic en papieren vellen worden gebruikt, kan niet worden voorkomen dat bij het verwijderen ervan de opgedroogde lak afschilfert en de lakschilfertjes de nieuwe laklaag vervuilen.

  Technische tip:
  We raden aan om in plaats van een combinatie van plastic en papier, gebruik te maken van 3M™ Premium Masking Films. Een investering in deze maskeerfolies verdient zichzelf namelijk gemakkelijk terug omdat hiermee het afplakken sneller gaat en er na het spuiten minder nabewerking nodig is. Bovendien is het oppervlak van onze folies speciaal behandeld, waardoor de lak er beter aan hecht en afschilfering wordt voorkomen. Ook kunt u de tape rechtstreeks op de plastic folie aanbrengen in plaats van de folie te gebruiken in combinatie met maskeerpapier.

 • Uitdaging voor de klant:
  Het uitlopen van de lak aan de randen is een fysiek effect dat optreedt bij het coaten van oppervlakken. Hierdoor is de coating aan de randen dunner dan op platte oppervlakken, wat vaak leidt tot een uitgebreide nabewerking omdat deze randen moeten worden geschuurd of gepolijst.

  Technische tip:
  3M™ Soft Edge Foam Masking Tape PLUS en 3M™ Smooth Transition Tape zijn speciaal ontworpen om harde laklijnen op deurstijlen, de motorkap, de klep van de kofferbak en andere gebieden van de auto waar de lak naadloos moet worden aangebracht, te verzachten of vrijwel te elimineren. 3M gebruikt onder andere zacht schuim en speciaal ontworpen lijm om de lak te laten vervagen zodat laklijnen vrijwel onzichtbaar worden.

 • Uitdaging voor de klant:

  Maskeertapes kunnen na verloop van tijd in kwaliteit achteruitgaan als ze niet op de juiste manier worden behandeld.

  Technische tip:

  U dient uw maskeerproducten op de juiste manier te bewaren om hun uitgebalanceerde eigenschappen en kleefkracht te beschermen. Bewaar de producten idealiter in een schone, droge ruimte waar geen direct zonlicht binnenvalt bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 50%.

  Beste werkwijze voor het bevestigen van maskeertapes:

  • Voorkom dat u de tape uitrekt, met name bij het aanbrengen van de tape in holtes of kuilen.
  • Druk stevig op de rand van de tape om te zorgen voor een goede hechting en om slordige randen te voorkomen.

Ontdek meer van 3M


Raadpleeg een autoschadeherstelexpert

 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •  
 •  
 •  

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Hartelijk dank voor uw verzoek.

Een van onze Rail Industry Solutions experts zal binnenkort contact met u opnemen.

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.