Dicht  
 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.

Materialen verbinden en verlijmen

Ontwerpers en technici staan elke dag weer voor de uitdaging om ontwerpen en productieprocessen te verbeteren. Met tapes en lijmen van 3M kan een breder scala van materialen worden gebruikt, waardoor een verbeterde esthetiek, lichtere constructies en betere eindprestaties mogelijk zijn. Met deze lijm- en tapeoplossingen kunnen klanten op creatieve, efficiënte en effectieve manieren producten maken. Lijmen en tapes van 3M kunnen voor de meest uiteenlopende toepassingen en ondergronden worden gebruikt. We helpen u graag het juiste product te vinden voor uw assemblageproces.


Handen met handschoenen die twee metalen onderdelen vasthouden die worden verlijmd.
Ontdek nieuwe manieren om materialen te verbinden
Vraag het een expert

Lijmen en tapes voor industriële assemblage

Er zijn verschillende manieren om producten te ontwerpen en te produceren. Lijmen en tapes van 3M bieden echter unieke voordelen in vergelijking met lassen en mechanische bevestiging.

 • Klinknagels in plaatmetaal vs. verlijming van metaal op metaal

  Traditionele bevestiging vs. verlijmen

  Zware assemblages worden meestal gelast, maar hiervoor is vakkennis vereist en dit is niet altijd mogelijk als de ondergronden verschillend zijn (bijvoorbeeld aluminium met staal). Bouten bieden een nauwkeurige koppelregeling en kunnen worden verwijderd of vervangen. Hiervoor moeten echter ook gaten worden geboord in de ondergrond. Schroeven worden veel gebruikt, maar kunnen niet veel spanning hebben en kunnen corroderen. Ook klinknagels zijn een populaire optie, maar hiervoor is toegang aan beide zijden nodig om de assemblage te voltooien. Bovendien werkt dit het beste als de ondergronden hetzelfde zijn. Solderen wordt gebruikt voor elektrische geleiding, maar levert in het algemeen een zwakke mechanische verbinding op.

  Lijmen en tapes daarentegen kunnen meerdere voordelen bieden als alternatief voor de traditionele methoden. Vloeibare lijmen lopen bijvoorbeeld uit en kunnen zich daardoor aan de vorm van het hechtingsgebied aanpassen om gaten te vullen. Deze lijmen zorgen meestal voor een sterke verbinding. Bij tapes zijn de dikte en de afmetingen van de verbinding consistent. Ze bieden een onmiddellijke verwerkingssterkte, voor een gemakkelijke montage. Beide zijn in diverse soorten en maten beschikbaar en bieden daardoor flexibiliteit op het gebied van ontwerp en productie. Bovendien zijn er tapes en lijmen in verschillende sterkten, zodat ze geschikt zijn voor uiteenlopende behoeften wat ondergrond en ontwerp betreft.

  Industriële lijmen bieden belangrijke voordelen ten opzichte van andere industriële assemblagemethoden:

  • Maken boren en gaten overbodig, waardoor zowel de arbeidskosten als de belastingconcentratie worden verlaagd
  • Kunnen voor dunnere, lichtgewicht materialen worden gebruikt, waardoor het gewicht van het product en het energiegebruik worden verlaagd
  • Verdelen de belasting gelijkmatig over de verbinding, waardoor de prestaties worden geoptimaliseerd
  • Verbinden ongelijksoortige materialen, waardoor nieuwe ontwerpen mogelijk zijn en corrosie wordt voorkomen
  • Verbinden en verzegelen tegelijkertijd, waardoor processtappen overbodig worden
  • Verminderen trillingen in het eindproduct, waardoor de klantervaring wordt verbeterd

Factoren om rekening mee te houden bij verbinden met lijm en tape

Voor een lijmverbinding moet de lijm nauw in contact komen met het oppervlak van elke ondergrond. Bij de keuze van de lijm moet rekening worden gehouden met de oppervlakte-energie en de reinheid van de ondergronden. Bovendien moet de lijm voldoende cohesiekracht hebben voor de desbetreffende toepassing. Wanneer u de ondergronden voor uw ontwerp kiest, kan 3M u helpen de beste lijm voor uw toepassing te selecteren.

 • Een animatie die het verband tussen bevochtigen en oppervlakte-energie illustreert. Een druppel water maakt contact met een oppervlak en verspreidt zich over het oppervlak.

  Oppervlakte-energie, bevochtiging en hechting

  Oppervlakte-energie is een fysieke eigenschap van het oppervlak van een materiaal die bepaalt of de lijm nauw contact maakt. Op een materiaal met een hoge oppervlakte-energie, verspreidt een vloeistof zich over het oppervlak, waardoor het oppervlak wordt bevochtigd. Op een materiaal met een lage oppervlakte-energie vloeit de vloeistof niet uit en ontstaan er druppels. Een lijm moet de ondergrond bevochtigen om een verbinding te kunnen maken.

  Om de juiste lijm te kiezen, is het belangrijk dat u de oppervlakte-energie van alle ondergronden kent en weet hoe de lijm elke ondergrond bevochtigt. Ook de oppervlaktereinheid is van belang voor de mate waarin de lijm uitvloeit over de ondergrond: voor sommige lijmen moet de ondergrond heel schoon zijn, terwijl dit voor andere minder van belang is.

 • Een animatie van een verlijmd oppervlak dat uit elkaar wordt getrokken. De lijmverbinding faalt omdat de twee hechtvlakken van elkaar worden gescheiden.

  Cohesiekracht

  De cohesiekracht is de interne sterkte van een lijm, de mogelijkheid om onder belasting bijeen te blijven. Hoe hoger de cohesiekracht, hoe sterker de lijm. Het is belangrijk om rekening te houden met de specifieke typen belasting van een verlijmde verbinding, zoals schuiven, splitsen, afpellen en trekken.

  De cohesiekracht wordt bepaald door de chemische samenstelling van de lijm. De kracht van verschillende lijmen, zoals drukgevoelige lijmen, structurele epoxylijmen en acrylaatlijmen, loopt sterk uiteen. Bij het kiezen van de lijm met de beste cohesiekracht voor een taak, is het nuttig om de hoogte en de frequentie te weten van de belasting in uw specifieke toepassing.


Soort ondergrond

3M biedt een breed scala aan lijmen en tapes en beschikt over een uitgebreide kennis van ondergronden om u te helpen bij uw ontwerp.

 • Metaal, en vooral veelgebruikt metaal zoals staal en aluminium, is sterk en duurzaam, kan eenvoudig machinaal worden bewerkt, is kosteneffectief en wordt op grote schaal toegepast in de industrie. Metalen hebben een hoge oppervlakte-energie en kunnen met de juiste voorbereiding van het oppervlak meestal eenvoudig worden verbonden. Veel van de voordelen van lijm, zoals het vullen van gaten en isolatie van ondergronden, zijn met name van toepassing op het verlijmen van metaal.

 • Traditionele materialen zijn ondergronden van glas, keramiek en beton, evenals natuurlijke materialen zoals hout, textiel, leer en steen. Deze materialen hebben een gemiddelde oppervlakte-energie en kunnen vrij eenvoudig worden verbonden. Elk materiaal stelt echter bepaalde eisen aan de voorbereiding van het oppervlak en de reinheid. 3M heeft lijmen die speciaal zijn ontworpen voor deze verschillende materialen.

 • Dit zijn over het algemeen sterke, stijve kunststoffen die goed tegen hogere temperaturen kunnen en vaak duurder zijn. Voorbeelden hiervan zijn polycarbonaat, ABS, polyurethaanschuim, veel composieten en de meeste verf. Deze materialen kunnen aanzienlijke verwerking ondergaan en verlijming is meestal ook goed mogelijk. Specifieke details zoals ontvormingsmiddelen kunnen echter wel moeilijkheden opleveren.

 • Op kunststoffen met een lage oppervlakte-energie (LSE) vloeit lijm niet goed uit. De selectie van het type lijm moet daarom zorgvuldig gebeuren. Voorbeelden van deze kunststoffen zijn polypropyleen, polyethyleen, polystyreen en veel poederlakken. 3M heeft kunststoflijmen ontwikkeld die speciaal voor deze materialen zijn bedoeld.


Soort assemblage

Om te bepalen welke lijm het meest geschikt is, is het meestal nuttig om eerst naar het type assemblage te kijken. De zes assemblagetypen hieronder hebben verschillende ontwerpkenmerken die vaak bepalen wat de beste lijm of tape is.


Productie- en ontwerpfactoren om rekening mee te houden

Een van de snelste manieren om de optimale lijm- of tapeoplossing te vinden, is te kijken hoe uw product wordt vervaardigd en gebruikt. Is de productie bijvoorbeeld handmatig of geautomatiseerd? Hoeveel ruimte is er beschikbaar? Hoe warm wordt het product tijdens het gebruik? Zijn er bepaalde branchespecificaties waaraan uw product moet voldoen?

 • Technicus in een assemblagefabriek maakt een lijmverbinding
  Verbindingsproces

  Hier zijn enkele belangrijke vragen over uw productieproces waarmee u rekening moet houden. Wat is uw huidige productie- en assemblagelijnproces? Moet de lijmoplossing in uw huidige proces passen of kan het proces of de apparatuur worden aangepast? Hoe snel wordt de assemblage verplaatst tussen twee verwerkingsstappen in de productie? Moet de verbinding opnieuw worden gepositioneerd? Wat zijn de vereisten op het gebied van milieu, gezondheid, veiligheid en regelgeving? Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de de beste lijmkeuze.

 • Fabriek met recreatievaartuigen waarvoor industriële lijmen zijn gebruikt
  Eindgebruik

  De prestaties van uw eindproduct zijn belangrijk voor u. Hoe en waar wordt uw eindproduct gebruikt? Is het een voltooid product of is het een subassemblage die naar een andere fabrikant gaat? Wordt het product blootgesteld aan zware omstandigheden zoals, warmte, uv-straling, trillingen, schokken, vocht of regen? Zijn er militaire, EN-, FDA-, UL-, ASTM-, bouw-, maritieme of andere gedetailleerde specificatievereisten van toepassing? Dit zijn allemaal belangrijke factoren die een rol spelen bij uw uiteindelijke keuze.


Belangrijke bronnen voor het verbinden van materialen

 • Informatie over verlijming en assemblage
 • Ondersteuning
 • Vergelijkingstool voor verbindingen
  Producten vergelijken (binnenkort beschikbaar)
 • Productcatalogus voor assemblageproducten
  (binnenkort beschikbaar)

Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.