3M VHB tape om metalen profieldeel te verbinden met metalen paneel in industrieel productieproces

Verbinden met verschillende metalen ondergronden

Metalen verbinden en verlijmen in het ontwerpproces.

Vraag het een expert

Ontwerpen met metaal

Metaal heeft veel voordelen voor fabrikanten: het is kosteneffectief, levert goede prestaties bij uiteenlopende temperaturen, is redelijk weersbestendig en zeer sterk. Consumenten vertrouwen metaal: het is massief en stevig, voelt koel aan is ziet er cool uit. Met metalen kunt u elke look creëren die u maar wilt, van ruig industrieel tot hightech legeringen.

Er zijn talloze manieren om metalen vorm te geven of te verwerken: gieten, persen, buigen, trekken en ouderwets smeden. U weet hier alles van, omdat u verstand hebt van metaal en weet waarom u metaal gekozen hebt voor uw ontwerp. Wij hebben ook verstand van metaal, maar dan vooral van het verbinden ervan.


Traditionele bevestiging vs. verlijmen

 • Technicus gebruikt applicator om metaal te lijmen met metaallijm van 3M

  Verbinden met mechanische bevestigingsmiddelen vs. lijmen

  Metalen bevestigingsmiddelen zijn bijna even oud als metaalbewerking en mensen zijn ermee vertrouwd. Metaal verbinden met metalen bevestigingsmiddelen, dat lijkt een vanzelfsprekende keuze, maar het is niet altijd de beste. Industriële lijmen bieden zes belangrijke voordelen ten opzichte van andere industriële assemblagemethoden:
   

  1. Verbinden zonder boren en gaten – boren kost tijd en gaten maken de ondergrond op dat punt zwakker en kunnen op die plek gaan corroderen
  2. Gelijkmatige verdeling van de belasting over de verbinding – de belasting van de ondergrond wordt niet op een of meer bevestigingspunten geconcentreerd, maar gelijkmatig over het hele verbindingsgebied verdeeld
  3. Geschikt voor dunnere en lichtere materialen – omdat de belasting over de hele verbinding wordt verdeeld, hoeft de ondergrond niet zo dik te zijn als voor de belastingpunten van bevestigingsmiddelen
  4. Verbinden en isoleren van ongelijksoortige materialen – bepaalde mechanische bevestigingsmiddelen werken niet goed bij niet-metalen ondergronden en twee verschillende metalen kunnen tot corrosieproblemen leiden
  5. Tegelijkertijd verbinden en afdichten – lijmen zorgen niet alleen voor hechting, ze houden ook vloeistoffen binnen of buiten
  6. Minder trillingen – veerkrachtige lijmen kunnen energie verspreiden in plaats van over te dragen

   

 • Vonken tijdens het lassen van metalen ondergronden in een fabriek

  Lassen / hardsolderen / zachtsolderen (thermisch verbinden) vs. lijmen

  Thermische verbindingen zoals lassen zijn vertrouwd en geaccepteerd op de markt omdat de verbruiksartikelen niet duur zijn en thermisch verbinden meestal sneller is omdat er geen uithardingstijd is. Zowel thermische als gelijmde verbindingen zorgen voor een goede verbinding en afdichting als het goed wordt uitgevoerd. Lijmen heeft echter verschillende voordelen ten opzichte van thermisch verbinden:
   

  1. Gebruik van ongelijksoortige metalen – verschillende metalen zijn geïsoleerd tegen galvanische corrosie
  2. Naverwerken van de verbinding – de verbinding kan gemakkelijker uit elkaar worden gehaald, worden bewerkt en worden hersteld
  3. Lagere arbeidskosten – voor lijmen heeft het personeel minder training en expertise nodig om een goede verbinding te krijgen
  4. Betere esthetiek – lijmen leidt niet tot vervorming of verkleuring van de ondergronden
  5. Gebruik van dunnere ondergronden mogelijk – omdat het metaal niet vervormt, kan een dunnere ondergrond net zo sterk zijn
  6. Lagere energiekosten – een thermische verbinding kost zeer veel energie
  7. Meer comfort voor de medewerkers – de meeste lijmen kunnen bij kamertemperatuur worden toegepast

Zaken om rekening mee te houden bij het verbinden van metaal

Als het gaat om de beste manier om metaal in uw proces te verbinden, zijn er verschillende factoren die een rol spelen, zoals stijf versus flexibel, corrosie, thermische blootstelling en belastingconcentratie.

 • 3M VHB tape om een metalen onderdeel te verbinden met een metaalplaat
  Stijf vs. flexibel

  Een stijve lijm draagt energie efficiënt over, bijvoorbeeld van de steel van een golfclub naar het clubhoofd. Een flexibele lijm verspreidt de energie, bijvoorbeeld trillingen in een passagierswagon, zodat de constructie niet wordt aangetast. De stijfheid of flexibiliteit hangt af van het type lijm. U kunt dus de lijm kiezen die het beste is voor uw toepassing.

 • Putjes, roest en galvanische corrosie op een metalen schroefkop
  Corrosie

  Galvanische corrosie treedt op wanneer een actiever metaal elektronen afgeeft aan een minder actief metaal. Dit leidt tot cosmetische degradatie en tast het materiaal aan door roest of putjes. Dit is met name een probleem wanneer een metalen bevestigingsmiddel de elektronen gemakkelijk overdraagt. Een lijm kan niet alleen verschillende metalen verbinden, maar ook een dunne isolatielaag vormen om deze corrosie tegen te gaan.

 • Een rotor- en remsysteem symboliseren thermische problemen in metaal. Wrijving van metaal is van invloed op de temperatuur en belasting van materialen.
  Thermische blootstelling

  Wanneer materialen worden blootgesteld aan warmte of kou, zetten ze uit of krimpen ze. De mate waarin dit gebeurt, verschilt per materiaal en dit kan grote gevolgen hebben voor de constructie. Een lijm die voldoende veerkrachtig is, kan een deel van de belasting absorberen, tussen twee verschillende metalen of tussen metaal en een niet-metalen ondergrond, zoals glas, hout of kunststof.

 • Vervormd metaal met schade door een schroef die metaalplaten bijeenhoudt
  Belastingconcentratie/boren van gaten

  Het boren van gaten kost niet alleen tijd, het verzwakt bovendien de ondergrond en concentreert de belasting aan de randen van de gaten. Een lijm daarentegen kan snel worden aangebracht en verdeelt de belasting gelijkmatig over de verbinding.


Lijmtechnologieën

Dit zijn enkele van de beste lijmen en tapes voor het verbinden van metalen. Het is belangrijk dat de sterkte en de duurzaamheid van de lijm past bij de vereisten van de ondergrond en de toepassing. Gebruik de onderstaande links voor meer informatie over de verschillende technologieën.

 • Met 3M™ VHB™ Tapes behoudt u de consistentie in het hele proces, van schets tot constructie, en rekent u af met zichtbare, lelijke bevestigingsmaterialen. Met deze dubbelzijdige tapes van acrylaatschuim maakt u snel en gemakkelijk sterke en duurzame verbindingen die in de loop van de tijd alleen maar sterker worden. Deze tapes zijn geschikt voor diverse ondergronden.

 • 3M™ Scotch-Weld™ structurele tweecomponenten-epoxylijmen zijn sterk en duurzaam, leveren uitstekende prestaties bij hoge temperaturen en zijn bestand tegen chemische invloeden, waardoor ze ideaal zijn voor industriële toepassingen. Deze hoogwaardige lijmen bieden een uitstekende schokbestendigheid en zijn geschikt voor productontwerp voor sectoren zoals ruimtevaart, bouw en transport.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Structurele acrylaatlijmen kunnen de productiviteit en de prestaties verbeteren. Ze zorgen voor sterke en veilige verbindingen die snel uitharden. Bovendien verbeteren ze de esthetiek. 3M™ Structurele acrylaatlijmen bieden een hoge schokbestendigheid, zijn geurarm en zijn 18 maanden houdbaar buiten de koeling.

Verbinden met verschillende metalen

Metalen kunnen gemakkelijk worden verlijmd, maar elk metaal is uniek. Dit zijn de belangrijkste soorten metalen.

 • Keukenkasten van roestvast staal in een bedrijfskeuken
  Roestvast staal

  Roestvast staal is een ijzerlegering waaraan koolstof en andere metalen zijn toegevoegd om corrosie tegen te gaan. Dit type staal wordt veel gebruikt voor ketels, pannen en bestek, in commerciële keukens en de voedselverwerking, maar ook voor chirurgische instrumenten, in de automobiel- en luchtvaartindustrie, voor algemene industriële toepassingen en voor gevels van gebouwen. Roestvast staal is gemakkelijk te verbinden, maar moet vaak wel eerst worden gereinigd om vuil, stof, vingerafdrukken en machineolie te verwijderen.

 • Golfplaten (ruitpatroon) in industriële productie
  Staal

  Staal is een legering van ijzer met een kleine hoeveelheid koolstof om het materiaal sterker te maken. Stalen oppervlakken krijgen gewoonlijk voor of na het verbinden een coating om corrosie te voorkomen. Dat kan een coating zijn van zink (gegalvaniseerd staal) of verf. Als de coating vooraf wordt aangebracht, verbindt de lijm de coating in plaats van het staal zelf. Dit is van invloed op de oppervlakte-energie en de bevochtiging door de lijm. Er zijn ook lijmen en tapes die bestand zijn tegen het coating- of verfproces.

 • Stroken aluminium die klaar zijn voor metaallijm
  Aluminium

  Aluminium is een relatief zacht, duurzaam, licht, buigzaam en vormbaar metaal dat gemakkelijk kan worden bewerkt, gegoten, getrokken en geëxtrudeerd. Het is vrijwel altijd gelegeerd om de mechanische eigenschappen te verbeteren. Aluminium is bestand tegen corrosie, omdat er vrijwel meteen een dun laagje aluminiumoxide wordt gevormd zodra het blanke metaal in aanraking komt met lucht. Aluminium moet meestal worden gereinigd of geschuurd om vuil, stof, vingerafdrukken en machineolie te verwijderen.

 • Koperen buizen en pijpen
  Metalen die koper bevatten

  Koper is een zacht, vormbaar en buigzaam metaal met een uitstekende elektrische en thermische geleiding. Het is gevoelig voor corrosie en mag niet in contact komen met materialen die corrosie veroorzaken of verergeren, met name andere metalen. De keuze van een lijm voor metalen die over een lange tijd kunnen corroderen, zoals koper en koperlegeringen zoals messing en brons, moet zorgvuldig worden afgewogen. 3M maakt tapes en lijmen met een speciale samenstelling die corrosie niet bevorderen en compatibel zijn met koper.


Soort assemblage


Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.