Persoon die lijm spuit met applicator

Sterke hechting van oppervlak op oppervlak

3M productoplossingen voor het lamineren van grote oppervlakken zijn bestand tegen afschuif- en afpelkrachten

Enkele voorbeelden van het lamineren van grote oppervlakken in de bus-, vrachtwagen- en spoorwegsector; het bevestigen van panelen, het verlijmen van vloerbedekkingen en afdichten van naden.

Download nu de whitepaper

Lamineren van grote oppervlakken

 • Bij het lamineren van grote oppervlakken worden twee oppervlakken van vergelijkbare afmetingen, flexibel of stijf, aan elkaar gehecht. Hierbij is het grootste deel van het ene oppervlak in contact met het andere. Dit type verbindingen wordt veel toegepast in het transport, bij apparaten, meubilair en in de bouw. Ze vereisen vaak hechting van het volledige oppervlak, een flexibele hechting, snelle hechting met weinig of geen bevestigingspunten en de mogelijkheid om onderdelen te verplaatsen. De meest efficiënte methode voor het lamineren van grote oppervlakken is met behulp van lijm of tape.

  Lamineren van grote oppervlakken vereist doorgaans:
   

  • Afschuif- en afpelsterkte
  • Hitte- en oplosmiddelbestendigheid
  • Goede esthetische eigenschappen met geringe transparantie
  • Aanbrengsnelheid en gebruiksgemak
  • Snelle sterkteopbouw

Afpel- en splijtkrachten bij het lamineren van grote oppervlakken

 • Afpel- en splijtkrachten bij lijmverbindingen

  Het lamineren van grote oppervlakken mislukt vaak; iedereen heeft wel eens een tafel met een loslatende kantrand of een tapijttegel met een losse hoek gezien. De bron van deze delaminatie is meestal duidelijk: afpelkrachten. Afschuif- en trekkrachten, zijn, hoewel aanwezig, vaak verwaarloosbaar dankzij het grote hechtingsgebied waarover de belasting gespreid wordt. Bij de meeste laminaties van grote oppervlakken wordt een flexibel oppervlak bevestigd aan een stijver oppervlak, wat resulteert in afpelkrachten. Maar bij sommige laminaties, zoals constructies van composietpanelen, zijn twee stijve materialen aan elkaar gehecht. De spanning die hierbij optreedt heet splijtkracht.

Top Tips voor vloerbedekking in bussen en treinen.
Top Tips voor vloerbedekking in bussen en treinen.

Top Tips voor het bevestigen van panelen, het verlijmen van vloerbedekkingen en afdichten van naden in bus- en treintoepassingen.

Download nu de whitepaper

Lees meer over bewezen maatwerkoplossingen voor de productie in de bus-, vrachtwagen- en spoorwegsector.


Productcategorieën en overwegingen voor het lamineren van grote oppervlakken

3M lamineerproducten voor grote oppervlakken hechten snel op hele oppervlakken, zonder of met weinig aanvullende bevestigingsmiddelen. Toch blijft verplaatsing van onderdelen mogelijk als ze droog zijn. De eindproducten blijven flexibel en oppervlakken blijven vastzitten, zelfs als ze worden gebogen

 • Structurele lijmen op basis van acrylaat, epoxy en urethaan hebben een overlap-afschuifsterkte van meer dan 6,8 MPa (1000 psi). Ze zijn vooral geschikt is voor toepassingen waarbij een hoog draagvermogen vereist is.

 • Eéncomponent, warm aangebrachte thermohardende lijm met een grote, directe kleefkracht. Heeft volledig uitgehard een sterkte van meer dan 6,8 MPa (1000 psi). Samenstellingen met een lange opentijd kunnen worden aangebracht als spray.

 • Een drukgevoelige lijm op een drager. Kan met de hand of geautomatiseerd in lagen op een oppervlak worden aangebracht. Directe hechting zonder geknoei of verlies en met zeer dunne hechtlijnen.

 • Oplosbare en op water gebaseerde lijmen kunnen worden gespoten of met een kwast of rol worden aangebracht. Zeer snel en gemakkelijk aan te brengen op grote oppervlakken, inclusief onregelmatige en licht getextureerde vormen. Hecht op een groot aantal ondergronden.

 • 100% vaste, thermoplastische harsen die de vereiste hechtsterkte binnen een paar seconden bereiken. Samenstellingen met een lange opentijd kunnen worden aangebracht als spray. Hechten op onregelmatige vormen en getextureerde oppervlakken.


Prestatiefactoren voor het lamineren van grote oppervlakken

Alle 3M technologieën in de onderstaande tabel worden veel gebruikt voor hechttoepassingen op grote oppervlakken. Aan de hand van onderstaande lijst kunt u de productprestaties met elkaar vergelijken.

 • + = Goed ++ = Beter +++ = Best

Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Sluit  
 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •   Ik wil graag contact met een vertegenwoordiger
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.
Download nu de whitepaper

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.