Hero-afbeelding van het aanbrengen van een kleine lijmverbinding

Montageoplossingen voor kleine verbindingen

3M productoplossingen voor kleine verbindingen zitten goed vast en gaan langer mee.

VRAAG HET EEN 3M-EXPERT

Oplossingen voor kleine verbindingsvlakken

Kleine verbindingsvlakken zijn meestal onregelmatig gevormd, zodat er maar een klein oppervlak beschikbaar is voor het aan elkaar hechten van de delen. Hoe kleiner en hoe onregelmatiger de verbinding is, hoe groter de uitdaging om de delen zo stevig aan elkaar te koppelen, dat de verbinding zware slijtage kan weerstaan. Dit zijn over het algemeen insteek- of overlapverbindingen (of een combinatie van de twee). Ze worden vaak gebruikt in sportartikelen, elektronica, meubelbouw, motoren en elektrische componenten.

 • Houten blokken die bij elkaar worden gehouden door pen- en gatverbindingen

  Pen- en gatverbindingen zijn afhankelijk van de sterkte van het hout.

 • Golfclub

  Het shaft-hoselontwerp brengt het momentum van de golfclub bij een slag over op de bal.

 • 3M™ Scotch-Weld™ Threadlocker TL72 die wordt bevestigd aan een sprinklerinstallatie aan het plafond

  Kleine verbindingen die zijn bevestigd met mechanische bevestigingsmiddelen met schroefdraad leveren een stijve, structurele assemblage op.

Veel voorkomende verbindingstypen en belastingen bij kleine verbindingen

 • buis-en-as-assemblage voor kleine verbindingen

  De meeste kleine verbindingen zijn driedimensionale insteekverbindingen, bijvoorbeeld pen-en-gat- of buis-en-as-verbindingen. Omdat de verbindingen klein zijn en er krachten op worden uitgeoefend vanuit meerdere richtingen, staat de verbinding onder bijna elk type spanning: trek-, compressie-, afschuif- en splijtspanning. Door het insteekontwerp van de verbinding is de lijm bestand tegen de trek-, compressie- en afschuifkracht, terwijl de ondergrond de splijtkracht op de verbinding afleidt.

Afpel- en afschuifbelasting van overlappende verbindingen

 • Afpel- en afschuifbelasting van overlappende verbindingen

  Sommige kleine verbindingen zijn tweedimensionaal, waarbij het grootste deel van de spanning wordt uitgeoefend als afpel/splijtkracht. In tegenstelling tot paneel-op-frameverbindingen, die een relatief lange lineaire lengte hebben om de belasting over te verspreiden, hebben kleine verbindingsvlakken zeer sterke lijmen nodig, die de uitgeoefende krachten kunnen weerstaan op een zeer klein oppervlak.


Productcategorieën voor kleine verbindingen

 • Structurele lijmen op basis van acrylaat, epoxy en urethaan hebben een overlap-afschuifsterkte van meer dan 6,8 MPa (1000 psi). Beste keuze vanwege de hoge sterkte en hoge weerstand tegen vermoeidheid en omgevingsfactoren; speciaal voor hechting van metaal op metaal.

 • Eéncomponent oplosmiddelvrije lijm die verwerkingssterkte bereikt binnen 5-10 seconden. Vooral geschikt voor kleine hechtlijnen (<10 cm²). Veel gebruikt op rubbers en kunststoffen. Zeer strakke hechtlijnen zijn mogelijk bij vrijwel onmiddellijke volledige verwerkingssterkte.

 • Eéncomponent, warm aangebrachte thermohardende lijm met een grote, directe kleefkracht. Heeft volledig uitgehard een sterkte van meer dan 6,8 MPa (1000 psi). Vooral geschikt voor hout en kunststof.

 • Deze unieke lijmen zijn gemakkelijk te doseren, harden snel uit en bieden een effectieve momentsterkte. Daarnaast zijn ze bestand tegen temperatuur en trillingen, en houden ze vocht en gassen buiten ter bescherming tegen corrosie.

 • 100% vaste, thermoplastische harsen die de vereiste hechtsterkte binnen een paar seconden bereiken. Vooral geschikt voor hout en kunststof.


Prestatiefactoren voor kleine verbindingen

Alle 3M technologieën in de onderstaande tabel worden veel gebruikt voor kleine verbindingen. Aan de hand van onderstaande lijst kunt u de productprestaties met elkaar vergelijken.

 • + = Goed ++ = Beter +++ = Best

Contact opnemen

Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.
Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op voor productinformatie, technische gegevens of gebruiksadvies, of als u wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.