Afbeelding van de diverse 3M lijmproducten - lijmsprays, hot melt, tapes en kitten.

Lijmvormen en 3M Productaanbod lijmen en tapes

Sinds de eerste lijm uit teer van berkenschors werd ontdekt, is het principe van hechten gelijk gebleven: een vloeibare grondstof gebruiken om twee ondergronden bijeen te houden. Tegenwoordig heeft de vooruitgang in natuurlijke en synthetische materialen geleid tot twee gebruikelijke vormen van industriële lijmproducten. De gebruikelijkste vormen van industriële lijmproducten zijn vloeibare lijmen en tapes.


Vloeibare lijmen

Door een fysieke verandering of chemische reactie verandert een vloeibare lijm tussen twee ondergronden in een vast materiaal, dat de ondergronden verbindt. Vloeibare lijmen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waardoor fabrikanten vloeibare lijmen kunnen leveren die de verschillende klantspecificaties vervullen.

  • Bij een 2-componenten reactieve lijm wordt component A vermengd met component B en door de resulterende chemische reactie ontstaat de uiteindelijke verbinding.

  • 1-component lijmen bevatten één component, die chemisch reageert, meestal door blootstelling aan warmte, licht of vocht.

  • Hot melt-lijmen zijn vast bij kamertemperatuur, maar worden als gesmolten vloeistof aangebracht. Zodra de lijm kamertemperatuur bereikt, stolt de lijm en ontstaat er een verbinding.

  • Reactieve hot melt-lijmen zijn unieke lijmen met de eigenschappen van zowel hot melt-lijmen als 1-component lijmen.

  • Lijmen op oplosmiddel- en waterbasis gebruiken een vloeibare drager (oplosmiddel of water) om de lijm op de ondergrond aan te brengen. De drager verdampt en de lijm blijft. Gebruikelijke verpakkingen zijn tubes, emmers en spuitbussen.


Tapes

Tapes zijn drukgevoelige lijmproducten of "PSA's", die een meerwaarde voor de klant vormen, doordat de basismaterialen al hebben gereageerd. De klant krijgt een volledig uitgehard materiaal met de benodigde visco-elastische eigenschappen om twee materialen bijeen te houden, vaak onder invloed van druk.

  • Een laag drukgevoelige lijm wordt gecombineerd met een afneembare liner. Ze zijn ook verkrijgbaar als "dubbele liner" met een liner aan weerskanten.

  • Drukgevoelige lijm wordt aan weerskanten op een foliedrager gelamineerd. Hierdoor kan de tape verschillende functionaliteiten hebben aan kant A en B.

  • Drukgevoelige lijm wordt aan weerskanten op een schuimdrager gelamineerd (bijvoorbeeld acryl, urethaan, polyethyleen). Hierdoor kan de tape verschillende functionaliteiten hebben aan kant A en B en bovendien heeft het schuim unieke vullende of elastomere eigenschappen.

  • Drukgevoelige lijm wordt gelamineerd op een mechanisch sluitsysteem met een liner.


Productaanbod lijmen en tapes

Eindeloos uiteenlopende ontwerpeisen hebben geleid tot de ontwikkeling van een breed scala aan lijmen en tapes in allerlei vormen. Dit brede spectrum van lijmtechnologieën noemen we het 3M Productaanbod lijmen en tapes. Dit productaanbod van lijmen en tapes varieert van verwijderbare drukgevoelige lijmen (zoals op Post-It® Notes) tot krachtig uithardende epoxylijmen voor het verbinden van vliegtuigonderdelen.

Afbeelding van breed scala aan lijmvormen en mogelijkheden binnen het 3M Productaanbod lijmen en tapes.