Voordelen van lijmverbindingen

De wetenschap en technologie van het lijmen heeft zich de laatste decennia sterk ontwikkeld en nog steeds wordt er dagelijks vooruitgang geboekt. Er zijn verschillende manieren om producten te ontwerpen en te produceren, maar 3M lijmen en tapes bieden unieke voordelen in vergelijking met lassen en mechanische bevestigingen.

 • Een voordeel van lijmen is dat ze ongelijksoortige en moeilijk hechtende materialen kunnen verbinden. Afbeelding van koffiezetapparaat met gelijmde kunststof onderdelen.

  Lijmen kunnen ongelijksoortige en moeilijk hechtende materialen verbinden

  Lijmen en tapes vormen een barrière ter vermindering of voorkoming van bimetallische corrosie, die vaak tussen verschillende metaalsoorten optreedt.

  Lijmen kunnen moeilijk hechtende materialen verbinden, zoals kunststoffen met een lage oppervlakte-energie, vettig metaal en siliconenrubber.

 • Leer over het voordeel van lijmen en hun mogelijkheid om gelijktijdig te verbinden en af te dichten. Afbeelding van gedemonteerd polshorloge.

  Lijmen kunnen gelijktijdig verbinden en afdichten

  Als twee oppervlakken met elkaar zijn verlijmd, wordt voorkomen dat water, vocht, vuil en andere vreemde voorwerpen binnendringen. Omdat de afdichting hechtende eigenschappen heeft, is er geen noodzaak voor afzonderlijke mechanische bevestigingsmiddelen.

 • Lijmen verminderen de spanningsconcentratie op schroef- en klinkverbindingen. Afbeelding van bezweken overlapnaad met mechanische bevestiging.

  Lijmen verminderen de spanningsconcentratie op schroef- en klinkverbindingen

  Mechanische bevestigingen vereisen dat u gaat boren, maar elk schroef- of klinknagelgat concentreert de spanning ter plaatse. Omdat lijmen en tapes aan een heel gebied vastzitten en niet op slechts één punt, verdelen ze de belasting over het hele hechtingsgebied.

 • Door lijmen en tapes in het productieproces te gebruiken, kan de efficiëntie stijgen. Afbeelding van een werkvloer.

  Lijmen kunnen de productie-efficiëntie verhogen

  Door lijmen en tapes in het productieproces toe te passen, kan de efficiëntie stijgen doordat processtappen, uitvalpercentages en montagetijden afnemen. Lijmen en tapes kunnen de snelheid verhogen, kosten en arbeidsuren verminderen en processen stroomlijnen.

 • Leer over de voordelen van lijmen en hoe ze het uiterlijk van productontwerpen kunnen verbeteren. Afbeelding van verstevigingsnaad met lassen, klinknagels en lijm.

  Lijmen verbeteren het uiterlijk

  Lijmen vormen vrijwel onzichtbare verbindingen, die de oppervlakken glad en strak houden zonder zichtbare schroeven, klinknagelkoppen of uitstekende moeren en bouten. Lijmen spaart ook de tijd en het geld uit voor het herstellen van lasbrandplekken.

 • Lijmen en tapes kunnen trillingen, materiaalmoeheid en lawaai verminderen. Afbeelding van trillende overlapnaad.

  Lijmen en tapes kunnen trillingen, materiaalmoeheid en lawaai verminderen

  Doordat lijmen en tapes visco-elastisch zijn, kunnen ze energie absorberen en het gedrag van uw ontwerp wat betreft schokken, trillingen en materiaalmoeheid verbeteren.