Veelvoorkomende vormen van spanning in lijmverbindingen

Welk verbindingstype ook wordt gebruikt, het is belangrijk dat u de verschillende spanningen begrijpt waaraan gehechte materialen worden blootgesteld. Lijmen en tapes bieden de beste prestaties wanneer de spanning tweedimensionaal is ten opzichte van de lijm, waardoor de belasting wordt gespreid over de volledige oppervlakte van de hechtlijn. Lijmen en tapes bieden de slechtste prestaties wanneer de spanning eendimensionaal is ten opzichte van de lijm, waardoor de belasting wordt geconcentreerd op de voorzijde van de hechtlijn. Vele traditionele verbindingsontwerpen, waarin deze eendimensionale spanningen zijn opgenomen, zullen wellicht moeten worden gewijzigd om de meest effectieve lijmverbinding te realiseren.

 • Lees meer over het effect van trekspanning op gehechte materialen.

  Trekspanning

  Trekspanning wordt gelijkmatig uitgeoefend over de volledige verbinding. De trekrichting is recht, horizontaal en van de lijmverbinding weg. De kracht wordt evenredig verdeeld over de volledige oppervlakte van de hechtlijn.


 • Lees meer over het effect van afschuifspanning op gehechte materialen.

  Afschuifspanning

  Afschuifspanning is een trekkracht over de lijm, waarbij de ondergronden over elkaar heen schuiven. Ook hier wordt de kracht horizontaal uitgeoefend en verdeeld over het volledige oppervlak van de hechtlijn.


 • Lees meer over het effect van compressiespanning op gehechte materialen.

  Compressiespanning

  Net als trekspanning is compressie een kracht die horizontaal en recht op een verbinding wordt uitgeoefend. In tegenstelling tot trekspanning wordt de kracht toegepast in de richting van de lijm. De kracht wordt evenredig verdeeld over de volledige oppervlakte van de hechtlijn.


 • Lees meer over het effect van breukspanning op gehechte materialen.

  Breukspanning

  Breukspanning is een trekkracht die op één rand van de verbinding wordt uitgeoefend, waarbij de verbinding wordt losgewrikt. Op het ene uiteinde van de lijmverbinding wordt spanning uitgeoefend aan de voorzijde, terwijl op het andere uiteinde theoretisch gezien geen belasting wordt uitgeoefend. Breukspanning treedt op bij twee stugge ondergronden.


 • Lees meer over het effect van afpelspanning op gehechte materialen.

  Afpelspanning

  Afpelspanning is een trekkracht die op één rand van de verbinding wordt uitgeoefend. Een van de ondergronden is flexibel, waardoor de spanning nog meer op de rand wordt geconcentreerd dan bij een verbinding met breukspanning.


Lijmverbindingen ontwerpen

Bij verbindingen die goed zijn ontworpen voor lijmtoepassingen wordt het grootste deel van de spanning uitgeoefend in de vorm van trek-, compressie- of afschuifspanning. Dit betekent dat de kracht wordt toegepast over het volledige lijmoppervlak. Bij verbindingen waarbij spanning wordt toegepast in de vorm van breuk- of afpelspanning, wordt deze spanning geconcentreerd op de voorzijde. Dit kan leiden tot het voortijdig breken van de verbinding, met name wanneer deze wordt blootgesteld aan trillingen, schokken of moeheid.

Naast het spanningstype kunnen de afmetingen een grote rol spelen bij de optimalisatie van een verbinding. Lijmen worden getest en gedocumenteerd op de prestaties bij benadering in eenheden van kracht per gebied (bijv. afschuifkracht, Newton per vierkante meter) of kracht per lengte (bijv. afschuifkracht, Newton per centimeter). Door de afmetingen van de verbinding te configureren voor toegepaste belastingen per gebied, kan de duurzaamheid van de verbinding worden verbeterd.


Gerelateerde educatieve artikelen


Contact opnemen
Kunnen we u helpen?

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.

Hulp nodig om het juiste product te vinden voor uw project? Neem gemakkelijk contact met ons op wanneer je op zoek bent naar een product, technisch advies wenst of wilt samenwerken met een van onze technisch specialisten.