Hero-afbeelding van de 3M Trifecta, de chemische samenstelling van de epoxylijm en de voordelen van onze structurele lijm

Epoxylijmen

Duurzaamheid voor veeleisende omgevingen.

VRAAG HET EEN 3M-EXPERT

De standaard voor kracht, duurzaamheid en bestendigheid tegen weersinvloeden

 • 'Epoxy' wordt vaak gebruikt als algemene term voor structurele lijmen, maar epoxylijmen zijn eigenlijk een specifieke soort structurele lijm. De chemische eigenschappen zorgen voor duurzaamheid bij veeleisende toepassingen, met onder andere bestendigheid tegen weersinvloeden, allerlei oplosmiddelen en andere omstandigheden.

  Eencomponent epoxylijm – Doseren en mengen is met eencomponent epoxylijm niet nodig, maar deze lijm vereist wel hitte om uit te harden. Nieuwere versies harden echter uit op een lagere temperatuur dan oudere versies.
  Tweecomponenten epoxylijm – Tweecomponenten epoxylijm begint met uitharden wanneer de componenten worden gemengd. De prestatiekenmerken verschillen afhankelijk van de samenstelling.


 • Ontdek de belangrijke eigenschappen van epoxylijm.

  Selectie van epoxyeigenschappen

Kracht

Van alle structurele lijmen is epoxylijm de krachtigste en duurzaamste lijm.

Verlijmen

Structurele lijmen verbinden ongelijksoortige materialen en zorgen bovendien voor isolatie om corrosie tegen te gaan bij het verlijmen van twee verschillende metalen.

Efficiënte toepassing

De chemische eigenschappen maken verschillende voorbereidingen van het oppervlak, opentijden en sterkte-opbouw mogelijk, zodat u altijd de beste optie voor uw toepassing vindt.

Schokweerstand

Verbindingen met epoxylijm zijn zeer goed bestand tegen schokken, trillingen en impactbelastingen.

Lichtgewicht

Met lijm die hecht op nieuwe materialen en belasting verdeeld over het volledige hechtingsgebied kunnen ontwerpers dunnere en lichtere materialen gebruiken.

Geluidshinder en trillingen

Trillingsbestendigheid zorgt voor minder ongewenst geluid.

Uiterlijk

Structurele lijmen zorgen voor onzichtbare verbindingen en soepele hechtlijnen voor een betere productuitstraling.

Binnendringend water

Structurele lijmen bieden een doorlopende hechtlijn om binnendringen van vloeistoffen, stof en vuil te voorkomen.

Innovatief ontwerp

Structurele lijmen hechten op een breed scala aan ondergronden, waardoor u de vrijheid krijgt om de beste materialen in uw ontwerp te gebruiken.

Voordelen, toepassingen en producten met epoxylijm

 • 3M™ Scotch-Weld™ Heavy-duty epoxylijm wordt gebruikt voor het hechten van koolstofvezel bij het assembleren van lichtgewicht apparatuur voor boorplatformen. De lijm creëert een krachtige verbinding tussen koolstofvezel en roestvrij staal. Uit praktijktesten blijkt dat de lijm bestand is tegen dynamische belasting, ruwe olie, koolwaterstof, modder en mengsels met steenfragmenten op een temperatuur van 80 tot 100 ºC.

 • In dit artikel bekijken we enkele voordelen van structurele lijmen ten opzichte van mechanische bevestigingsmiddelen, zoals het intact houden van ondergronden, het verdelen van belasting over de volledige verbinding voor meer moeheidsbestendigheid en de betere esthetiek zonder uitsteeksels en afwerking. Structurele lijmen spelen een belangrijke rol in de overstap naar lichtere composietmaterialen, waar vaak niet in geboord kan worden en niet gelast kunnen worden.

 • Dit artikel bespreekt enkele voordelen van structurele lijmen en voorafgaande overwegingen zodat u beter voorbereid bent wanneer u met een expert gaat praten. Onder andere eindomstandigheden en belastingen passeren de revue, evenals de prestatiekenmerken, verwerking en proceseigenschappen van de verschillende soorten lijm.
 • Afbeelding van verschillende 3M Epoxylijmen
  Epoxylijmen ontdekken

  3M heeft een volledig aanbod structurele epoxylijmen. We bieden zowel traditionele eencomponent epoxylijm die uithardt op hoge temperatuur als nieuwere lijmen die op een lage temperatuur uitharden. We hebben bovendien een groot aanbod aan stugge, flexibele en heavy-duty tweecomponenten epoxylijmen met verschillende specifieke eigenschappen.


3M™ Scotch-Weld™ Epoxylijm: sterk, stootvast, duurzame hechtingen


Contact opnemen
Wij staan voor u klaar.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.

Hebt u hulp nodig bij het vinden van het ideale product voor uw project? Neem contact met ons op als u product-, technisch of gebruiksadvies nodig hebt of wilt samenwerken met een 3M technisch specialist.