Risico´s voor de ogen

De juiste helm kiezen

Overwegingen bij het selecteren van een lashelm

 • De belangrijkste criteria bij het kiezen van een lashelm zijn natuurlijk bescherming en betrouwbaarheid. Maar voor uw algehele comfort en werkprestaties zijn er andere waardevolle eigenschappen om te overwegen zoals de mogelijkheid om er andere beschermingsmiddelen bij te gebruiken, gebruiksgemak, type lasfilter, gezichtsveld, flexibel gebruik. Voordat u een helm kiest, kunt u uzelf helpen door deze vragen te beantwoorden:


 • 1. Hoeveel tijd besteedt u aan direct lassen?
  Bij veel andere taken waarbij u niet hoeft te lassen, wilt u wellicht een helm die te combineren is met een beschermend vizier met een opklapbaar lasfilter (de G5-01, 9100FX-, 9100MP-helmen), vooral als u ademhalingsbescherming nodig heeft, want u hoeft die niet te verwijderen. Als lassen uw belangrijkste taak is, heeft u wellicht baat bij een helm met een extern bedieningselement om de lasfiltermodus te wisselen voor verschillende klussen. Bijvoorbeeld de slijpmodus of uw favoriete instellingen bij het lassen (helmen met lasfilterset 9100XXi).
 • Als u werkt in een omgeving waar het gevaar van boven kan komen, kunt u baat hebben bij een lashelm met flexibele hoofdbescherming (QR - Quick Release). Voor de meeste situaties zijn er oordoppen verkrijgbaar, maar als gehoorkappen nodig zijn, zou u kunnen overwegen om een helm te nemen met een vorm die niet hindert als u gehoorkappen gebruikt.
 • Omdat bij alle lastechnieken rook wordt geproduceerd, raden we altijd aan ademhalingsbescherming te gebruiken. 3M biedt wegwerpbare en herbruikbare maskers voor deeltjes, die passen bij Speedglas lashelmen. Als u echter merkt dat u een motoraangedreven ademhalingssysteem of ademhalingssyteem met toegevoerde lucht nodig heeft, moet u een helm met luchtkanaal hebben. Er zijn verschillende modellen om uit te kiezen, afhankelijk van welke andere behoeften u heeft. Meer informatie vindt u in het gedeelte over ademhalingsbescherming bij lassen.
 • Voor lassers is het meestal heel belangrijk om meer te kunnen zien van hun werkstuk zonder hun helm te verplaatsen of hun hoofd te bewegen. Voor deze mensen die het ´hele plaatje´ willen zien, zijn de G5-01TW, G5-01VC, 9100XX- of 9100XXi-modellen het meest geschikt.
 • Dan is onze comfortmodus voor hechtlassen misschien iets voor u. De comfortmodus kan bijdragen aan minder vermoeide ogen veroorzaakt door het voortdurend aanpassen van uw ogen aan de wisselende lichtinval tijdens het hechtlassen. Wanneer de hechtlasmodus is geactiveerd, wordt een neutrale lichtstand (tint 5) gebruikt. Als er niet binnen twee seconden een andere boog wordt ontstoken, schakelt het lasfilter terug naar zijn normale lichtstand (tint 3). De comfortmodus voor hechtlassen is beschikbaar op de G5-01TW, 9100XX-, 9100X- en 9100V-filters.
 • Door simpelweg een helm met een G5-01TW, G5-01VC, 9100XXi- of SL-lasfilter op te pakken, schakelt vanzelf het ADF aan.

  Ons complete productoverzicht vindt u op Lasbescherming met Speedglas

  Download 3M Wegwijzer voor veilig lassen! (PDF)

Productcatalogus

Alle 3M Speedglas producten en onderdelen.