Inzet van 3M voor het beheer van PFAS: regelgeving en processen

Regelgeving

Regelgeving rond PFOS

 • Hoe wet- en regelgevers aandachtiger naar deze verbindingen gingen kijken

  Naarmate het bewustzijn rond PFAS toenam zijn meer landen en wetgevers aandachtiger naar deze verbindingen gaan kijken: van welke aard zijn ze en waar zijn ze zoal terug te vinden in mens en milieu. Hoewel hun aanpak en de uitgangspunten verschillen, zijn ze doorgaans gebaseerd op onderzoek bij dieren.

  In Vlaanderen volgt 3M nauwgezet de richtlijnen op die worden gesteld door de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij OVAM.


Vaak gestelde vragen over PFAS

 • Inzet van 3M voor het beheer van PFAS
  Wat zijn PFAS?

  PFAS staat voor een grote groep van stoffen op basis op basis van poly- en perfluoralkylstoffen. De groep omvat verschillende categorieën en klassen van stabiele chemicaliën en materialen met handige eigenschappen: ze zijn olie- en waterafstotend, temperatuurvast en elektrisch isolerend.

 • geschiedenis van de PFAS-verbindingen (PFOS en PFOA) bij 3M
  Waar komen PFAS vandaan?

  De eerste commerciële productieprocessen voor PFAS dateren uit de jaren 1940. In de jaren vijftig begon 3M met de productie van PFOA en PFOS, twee soorten van PFAS, voor toepassingen in producten, gebaseerd op hun vele nuttige eigenschappen, waaronder waterresistentie, oppervlaktebescherming en hittebestendigheid.

 • Inzet van 3M voor het beheer van PFAS: gezondheidswetenschappen
  Wat leert de wetenschap ons?

  Hoewel er onderzoek bestaat dat zou wijzen op mogelijke verbanden met bepaalde biomarkers of gevolgen van PFOA en PFOS voor de menselijke gezondheid, zijn de resultaten niet consistent of spreken ze elkaar tegen en tonen geen oorzakelijk verband. 3M en andere toonaangevende experts van over de hele wereld blijven onderzoek doen naar PFAS en de gezondheidsproblemen die er potentieel mee gepaard gaan.