1. België
 2. Over 3M
 3. 3M neemt zijn verantwoordelijkheid over PFAS

3M neemt zijn verantwoordelijkheid over PFAS

Inzet van 3M voor het beheer van PFAS
3M neemt zijn verantwoordelijkheid over PFAS
Bij 3M zetten we wetenschap in om enkele van de grootste wereldwijde uitdagingen aan te pakken
 • Onze innovaties komen honderden miljoenen mensen en talloze gemeenschappen overal ter wereld ten goede. We koesteren onze doordachte, wetenschappelijke aanpak die ons een niet-aflatende stroom aan nieuwe producten oplevert, waarmee we nu al meer dan een eeuw het leven van mensen en ondernemingen gemakkelijker maken. Een aanpak die we ook volgen als het over maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat. Daarom investeren we tijd en middelen in onderzoek naar onze impact op het milieu en zetten we stappen om natuurlijke hulpbronnen te vrijwaren.

  Fluorchemicaliën vormen een productcategorie waar we actief onze maatschappelijke engagementen nakomen. Ons doel blijft om geavanceerde technologische innovaties ter beschikking te stellen aan de industrieën die een beroep doen op de belangrijke eigenschappen van PFAS. Dit op een manier die het milieu en de menselijke gezondheid maximaal beschermt.


Wat je moet weten over PFAS

 • Wat zijn PFAS en hoe worden ze gebruikt?

  PFAS staat voor een grote groep van stoffen op basis van poly- en perfluoralkylstoffen. De groep omvat verschillende categorieën en klassen van stabiele chemicaliën en materialen met handige eigenschappen: olie- en waterafstotend, temperatuurvast, bestand tegen chemicaliën, vuur en elektrisch isolerend.

  De sterkte van de koolstof-fluorbinding zorgt evoor dat de resulterende stoffen niet gemakkelijk afbreken. Met die kenmerken vervullen PFAS kritieke functies bij de productie van elektronische apparatuur, zoals gsm’s, tablets en halfgeleiders. Daarnaast gaan ze ook besmetting tegen bij producten zoals chirurgische schorten en pakken. Ook bij vliegtuigen en emissiearme voertuigen wordt een beroep gedaan op PFAS-technologie.


Vaak gestelde vragen over PFAS

 • geschiedenis van de PFAS-verbindingen (PFOS en PFOA) bij 3M
  Waar komen PFAS vandaan?

  De eerste commerciële productieprocessen voor PFAS dateren uit de jaren 1940. In de jaren vijftig begon 3M met de productie van PFOA en PFOS, twee soorten van PFAS, voor toepassingen in producten, gebaseerd op hun vele nuttige eigenschappen, waaronder waterresistentie, oppervlaktebescherming, hittebestendigheid.

 • Inzet van 3M voor het beheer van PFAS: tests en sanering
  Wat doet 3M?

  3M investeerde wereldwijd al ruim 200 miljoen dollar in onderzoek naar PFAS, onder meer voor test- en saneringsdoeleinden. We beschikken ook over een coördinatiecentrum ‘PFAS’ waar wetenschappers die milieuonderzoek doen naar PFAS analysestalen kunnen verkrijgen.

 • Inzet van 3M voor het beheer van PFAS: gezondheidswetenschappen
  Wat leert de wetenschap ons?

  Hoewel er onderzoek bestaat dat zou wijzen op mogelijke verbanden met bepaalde biomarkers of gevolgen van PFOA en PFOS voor de menselijke gezondheid, zijn de resultaten niet consistent of spreken ze elkaar tegen, en tonen geen oorzakelijk verband. 3M en andere toonaangevende experts van over de hele wereld blijven onderzoek doen naar PFAS en de gezondheidsproblemen die er potentieel mee gepaard gaan.