houten ramen

De beste lijm voor hout?

Vind de juiste houtlijm voor uw uitdaging.

NEEM CONTACT OP MET ONS

Voorbeelden van houtverbindingen

Veelvoorkomende toepassingsvoorbeelden voor houtverlijming zijn:


 • Montage en bevestiging
 • Lamineren van grote oppervlakken
 • Lijmen van ramen en deuren

Bekijk onze video's!

 • videopreview houten raam lijmen
  Houten ramen lijmen
 • Videopreview houten deuren lijmen
  Houten deuren lijmen
 • Videovoorbeeld man die hotmelt gebruikt
  Hotmelt gebruiken

Lijmen in plaats van spijkeren (of schroeven)

Hout is een van de meest gebruikte materialen in bouwen, wonen en klussen.

Verbindingstechnieken met schroeven en spijkers zijn vrij gebruikelijk en hebben, afhankelijk van de toepassing, hun rechtvaardiging. Echter, het tijdbesparende alternatief van "lijmen in plaats van boren" is hier vaak een optie.
Geschikte montagelijmen kunnen voordelen bieden ten opzichte van traditionele methoden, vooral voor vlakke toepassingen en lichte objecten zoals houten panelen, plinten, enz.
Hier zijn lijmen de perfecte oplossing voor bevestigingen zonder mechanische bevestigingen.

De lijm moet in de ondergrond kunnen trekken en daar verknopen, zodat stabiliteit ontstaat. Dit werkt vrij goed bij poreuze ondergronden die aan beide zijden zuigen, zoals hout, bijv. hout op hout of gips, maar het is moeilijk om te doen met gladde ondergronden zoals glas en tegels - vooral als de contactoppervlakken klein zijn.

Geschikte lijmen voor houtverlijming

Tweecomponentenlijmen zijn over het algemeen goed te gebruiken bij het verlijmen van hout op een materiaal met een stevig oppervlak, zoals metaal, keramiek of plastic.
Een goede houtlijm neemt de resulterende schuif- en schuifspanningen van de verschillende materiaalverbindingen tot op zekere hoogte goed op. Dit geldt met name voor epoxyharslijmen. Bovendien bevatten deze meestal geen componenten die een opzwellend effect hebben op hout, zoals parkethout.

Voor het verlijmen van hout met metalen zoals bijvoorbeeld staal, aluminium, koper, kunststof, glas, steen of keramiek is de 2-componenten constructielijm Scotch-Weld 1838 B/A ontwikkeld op basis van epoxyhars. Dit product heeft een zeer lange verwerkingstijd en wordt gekenmerkt door hoge afschuifsterkten en goede verouderingseigenschappen.

3M-zelfklevende rol op zwarte achtergrond

Voor welk verbindingsproces hebt u een oplossing nodig?

Vind nu het juiste product.

PRODUCTENZOEKER

Glas of hout verbinden

Glas en hout zijn twee totaal verschillende materialen: De ene glad en met een compact oppervlak, de andere absorberend en met talrijke poriën.
Voor het verlijmen van helder glas op hout is een transparante spiegellijm nodig. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen luchtbellen of strepen ontstaan bij het lijmen. Hoewel hout en glas kunnen worden verlijmd met montagelijmen, zijn dergelijke lijmen meestal wit van kleur, wat problemen geeft bij het verlijmen van helder glas.

Professionele tip:
Transparante lijmen en glas hebben een verschillende lichtbreking, waardoor je onder een bepaalde hoek de hechting nog zult opmerken. Het is daarom raadzaam om, indien mogelijk, één kant van het heldere glas te schilderen voordat u het op hout verlijmt.

Dubbelzijdige high-performance klevende tapes zijn ook ideaal voor het verlijmen van transparante materialen zoals glas op geverfd hout, zowel binnen als buiten. Deze omvatten de VHB-klevende tapes op acrylaatbasis 4905, 4910, 4915, 4918 van 3M.

De geschuimde 3M Scotch Mount spiegeltape is bijzonder geschikt voor het bevestigen van spiegels aan meubels of deuren. Dit is een verouderings-, UV-, temperatuur- en oplosmiddelbestendige montagetape voor de meubelindustrie, winkelinrichting, beursstandbouw en interieurinrichting. Scotch Mount hecht op hout, glas, metaal, steen, keramiek en zonder weekmakers. Het pluspunt: Het schuim is in staat om kleine oneffenheden in de kleefvlakken te compenseren (tot maximaal de helft van de dikte van de klevende tape).

Verwerking:
Over het algemeen moeten lijmoppervlakken schoon, stofvrij, droog en stevig zijn. Verlijmen op behang wordt niet aanbevolen. De klevende tape moet eerst op de ondergrond worden aangebracht als de kleefoppervlakken ongelijk zijn. De klevende tape kunt u het beste in verticale richting aanbrengen, omdat de lucht dan beter achter de spiegel of het metalen paneel kan circuleren.

Professionele tip:
Noch dubbelzijdig klevende tapes, noch de spiegeltape zijn echter geschikt voor het verlijmen van massief glas, metalen of kunststof elementen op niet-verzegeld, onbewerkt hout of zelfs spaanplaat. Dergelijke verbindingen zouden niet te lang duren omdat houtvezels van de binding kunnen loskomen en daarmee de klevende tape van het hout. Daarom is het essentieel om houten oppervlakken voor het verlijmen goed voor te behandelen (bijvoorbeeld met diepe primer) of om een metalen plaat op te schroeven als ondersteuning voor de klevende tape.

Verlijmen van parket, laminaat of tegels op hout of spaanplaat

Spaanplaat van hout is een veelgebruikt materiaal om snel en praktisch een legbasis te vormen voor vloerbedekkingen zoals parket-, laminaat- of plankenvloeren.
Bij directe plaatsing op beton kan spaanplaat worden gebruikt als vervanging voor de gebruikelijke natte dekvloer. Houtspaanplaat is echter onderhevig aan maatveranderingen. Het hout zwelt of krimpt door de seizoenen. De keuze voor een elastische contactgeluidisolatie in combinatie met een flexibele lijm is daarom belangrijk.

Hiervoor zijn bijvoorbeeld deels oplosmiddelhoudende één- of tweecomponentenlijmen op de markt die geschikt zijn voor het verlijmen van parket. Het voordeel van polyurethaanlijmen is dat ze meestal geen componenten bevatten die een zwellend effect hebben op parket of vloerplanken. Bij 2-componentenproducten bevat echter ten minste één component meestal gevaarlijke stoffen die passende arbeidsveiligheidsmaatregelen vereisen.

1-component polyurethaanlijmen (PUR) harden uit onder invloed van vocht uit de omgeving en leiden tot een zacht elastische, maar toch zeer sterke verlijming van houten platen, maar ook op gipsplaten of stalen of aluminium ondergronden. Eencomponentige polyurethaanlijmen bereiken hun eindsterkte echter pas na één tot drie dagen.

Polyurethaanlijmen (2-componenten) zijn ook geschikt voor het verlijmen van grote oppervlakken hout- of kunststoflaminaat. Ze harden uit door een chemische reactie van twee stoffen en bieden een hoge flexibiliteit, zelfs bij metalen en plastic ondergronden. 2-componenten PUR-lijmen vereisen echter een exacte naleving van de voorgeschreven mengverhouding en een zeer zorgvuldige menging. Vanwege de beperkte verwerkingstijd vereisen ze een bijzonder goede werkvoorbereiding, bijvoorbeeld bij het zagen van parket.

Reactieharslijmen voor parket op basis van epoxyhars zijn alleen verkrijgbaar als tweecomponentensysteem. De technische eigenschappen zijn vergelijkbaar met die van 2-componenten polyurethaanlijmen.

Professionele tip:
Luchtbellen zijn een zwak punt in de uitgeharde lijmverbinding. Meng daarom niet te veel lucht bij het mengen.
Om de druk op de lijmnaad constant te houden, is het raadzaam om bij het verlijmen van hout schroefklemmen te gebruiken.
Om ervoor te zorgen dat verlijmde houten delen bestand zijn tegen weersinvloeden, zijn thermohardende lijmen op PUR-basis vaak de betere keuze, omdat ze ook hittebestendiger en dus veiliger zijn.

Tafel voor het verlijmen van hout met:

Hout verlijmen met:
Hout L, K, W, C
Steen Z, F, M
Papier/karton F, T, L, U
Metalen K, M, Z, C
Leer K, F, U
Kurk K, M, C
Harde kunststoffen M, W, A, Z
Rubber K, C
Glas A, Z

A = Acrylaat 2-componentenlijm
F = Contactlijm/ dispersielijm
K = Contactlijm / alleslijm
L = Houtlijm
C = Cyanoacrylaat/snellijm
M = 1-component montagelijm
T = Lijmstift
Z = 2-componenten epoxylijm
W = Hete lijm

Een effectieve tweecomponenten acrylaatlijm, speciaal voor de houthandel, is Scotch-Weld DP810 van 3M - het is een snel uithardende, oplosmiddelvrije constructielijm (verwerkingstijd ongeveer 10 minuten). Het geïntegreerde EPX-systeem mengt automatisch basis en verharder in een 1:1 verhouding uit een dubbele cartridge. Voordeel: Doseren, mengen en aanbrengen vindt plaats in één handeling. DP810 bereikt zeer goede schil-, schuif- en slagvastheid van hout op keramiek, metalen of kunststoffen met slechts een geringe oppervlaktevoorbereiding.

Voor kleinere oppervlakteverlijming van bijvoorbeeld hout is de reactieve polyurethaan hotmelt lijm 3M Scotch-Weld 031 geschikt. Dit flexibele product met een korte verlijming wordt gekenmerkt door een snelle sterkteopbouw en een hoge constructieve eindsterkte. Scotch-Weld 031 hecht hout ook aan kunststoffen zoals PA, pc, PMMA enz., evenals aan vezelcomposieten, rubber, textiel en leer.

Ook voor houtverlijming doet Superglue wat de naam belooft.

Deze lijmen zijn bijzonder geschikt voor kleine verlijmingsgebieden en wanneer fixatie niet mogelijk is. Door de snelle uitharding is toepassing op grote oppervlakken echter niet mogelijk. E-type cyanoacrylaatlijmen uit het Scotch-Weld-assortiment van 3M worden bij voorkeur gebruikt voor het verlijmen van poreuze materialen zoals hout op kurk, maar ook op metalen en elastomere kunststoffen.

De Scotch-Weld activator voor cyanoacrylaatlijmen versnelt het uithardingsproces en maakt hechting op minder lijmvriendelijke materialen zoals hout, maar ook kurk mogelijk.


Bedenk. Ontwerp. Presteer.

Lees meer over hoe het gebruik van 3M™ High-Strength Spray Adhesives op de juiste manier kan helpen om sterke, betrouwbare hechtingen te krijgen. Bekijk de video's!

 • Man lijmt een houten oppervlak met een spuitbus
  Grote oppervlakken verlijmen met een spuitbus
 • Man lijmt een houten oppervlak met een cilinderspray
  Grote oppervlakken verlijmen met een cilinderspray
banner met een contact-pictogram op een paarse banner

Hoe kunnen wij u helpen?

Laten we samenwerken! 3M-producten worden constant verder ontwikkeld om aan de behoeften van klanten te voldoen. Neem contact met ons op als u hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste product of andere vragen hebt over 3M oplossingen: Bel ons (+31) 15 78 22 333

Dicht  
 • Wanneer u dit formulier indient, kan u via e-mail/telefonisch gecontacteerd worden door een 3M medewerker of door één van onze geauthoriseerde zakelijke partners waarmee wij uw gegevens mogelijk delen in overeenstemming met het privacybeleid van 3M.

 • Alle velden zijn verplicht, tenzij anders aangegeven.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 3M takes your privacy seriously. 3M and its authorized third parties will use the information you provided in accordance with our Privacy Policy to send you communications which may include promotions, product information and service offers. Please be aware that this information may be stored on a server located in the U.S. If you do not consent to this use of your personal information, please do not use this system.

 • Verzenden Verzenden

Bedankt.

We hebben je verzoek ontvangen.

Helaas.

Er ging wat fout. Probeer het later opnieuw.