Lymfoedeem behandeling

Een compressiesysteem voor het dagelijkse leven

3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem

 • De compressietherapie is wereldwijd geaccepteerd als een effectief onderdeel van de behandeling van lymfoedeem. Wij hebben de werking ervan onderzocht om te begrijpen of we de materialen konden verbeteren voor een effectiever compressiesysteem dat patiënten meer mobiliteit en een beter leven geeft.

  De technologie en de innovatie zitten in de compressiezwachtel. Door materialen specifiek te ontwikkelen met Intelligent Compression Dynamics, zorgt 3M™ Coban™ voor een comfortabele, therapeutische compressietherapie voor de verzorging van ulcus cruris en lymfoedeem. Ons compressiesysteem zorgt voor een comfortabele, stevige zwachtel die voortdurend de juiste compressie geeft om oedeem te verminderen.

  Uit onderzoeken door zorgverleners over de hele wereld blijkt dat met het 3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem een effectievere compressietherapie kan worden gegeven (Mosti, 2011) en dat de pijn in de benen aanzienlijk kan worden verlicht (Mosti, 2011). Bovendien is het 3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem snel en gemakkelijk aan te brengen (Mosti, 2011) en is dit systeem dunner dan compressiesystemen met vier lagen.

Waar de praktijk en het perspectief bij elkaar komen


Een dun therapeutisch compressiesysteem

3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem bestaat uit twee dunne lagen, die na aanbrengen optimale compressie bieden bij de behandeling van oedeem of het behandelen van ulcus cruris. Dit compressiemiddel vermindert oedeem en ondersteunt het veneuze systeem optimaal, daarnaast is het velen malen dunner dan de traditionele compressiezwachtel.

 • Zorgverlener in gesprek met patiënt met compressiezwachtel
  Dunne zwachtels

  Patiënten worden veel minder gehinderd bij hun dagelijkse bezigheden omdat de compressiezwachtel lichter en flexibeler is waardoor zij zich gemakkelijker kunnen bewegen. En omdat de lagen zo dun zijn, kunnen patiënten weer hun normale kleding en schoeisel aan.

 • Zorgverlener die compressietherapie bij een patiënt aanbrengt
  Betere consistente compressie

  Uit onderzoeken is gebleken dat de 3M™ Coban™ 2 Twee Lagen-compressiezwachtel niet afzakt en dus beter op zijn plaats blijft zitten en comfortabel is. Patiënten zijn minder geneigd om het verband af te doen zodat de behandeling niet wordt onderbroken en de therapie meer effect sorteert. (Moffatt, 2008) (Moffatt, 2012)

 • Overwegingen voor een goede verzorging van de huid bij veneuze beenulcera
  Zakt niet af

  De unieke lagen kleven aan elkaar en vormen zo een niet-elastische koker die zich vormt naar het lichaam, waardoor de compressiezwachtel niet afzakt en de patiënt minder hinder ondervindt.

 • Persoon die de vingertjes van een baby vasthoudt
  Veilig voor de huid

  Het compressiesysteem bevat geen latex, is hypoallergeen en irriteert niet, waardoor de huid wordt beschermd.

 • Zorgverlener in gesprek met patiënt waarbij compressietherapie wordt toegepast
  Progressieve compressie

  In het Global Consensus Document uit 2015 is de 'progressieve compressie' uitgeroepen tot de beste behandeling. Deze behandeling is mogelijk met het 3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem waarbij beide lagen goed aan elkaar hechten en een stevige zwachtel vormen (Mosti, 2011)

Wanneer u naar een giraffe kijkt, wat ziet u dan? Een groot gracieus dier dat over de vlakten van Afrika dwaalt? Wat zou u zien als u door het nieuwsgierige oog van 3M zou kijken dat geen risico's schuwt en het normale niet accepteert? U zou een nieuwe manier voor het behandelen van een pijnlijke en ernstige medische aandoening bij mensen zien, zoals beenulcera (een ernstige complicatie door een hoge veneuze druk vanwege beschadigde aderen of slechte spierfunctie).

Gelukkig voor patiënten met deze aandoening wordt de nieuwsgierigheid van wetenschappers bij 3M door deze problemen geprikkeld en zijn zij zeer gemotiveerd om daar oplossingen voor te vinden. In dit specifieke geval herinnerde een productontwikkelaar van 3M in Duitsland zich dat hij eens had gelezen dat open benen (ulcus cruris) nooit voorkomen bij giraffen. Hij vroeg zich af waarom, omdat de afstand van de poten van een giraffe naar het hart twee keer zo lang is als bij mensen en de druk hoger is om de bloedcirculatie op gang te houden waardoor er meer druk op de aderen staat.

Hij bedacht dat de taaie, niet-elastische huid van de giraffe fungeert als een compressiezwachtel die een maximaal effect van elke spierbeweging sorteert om de terugkeer van het bloed te optimaliseren waardoor er geen zwellingen en zweren kunnen ontstaan. Met dit in het achterhoofd begon het 3M-team te zoeken naar materialen die de eigenschappen van giraffehuid zouden benaderen. De nieuwsgierigheid was de voedingsbodem voor 3M bij dit onderzoek en de samenwerking bracht de oplossing dichterbij. Door de menselijke en technologische relaties binnen 3M was een onbeperkt aantal combinaties en toepassingen van de expertise mogelijk, waardoor ideeën opborrelden en steeds weer nieuwe oplossingen werden bedacht.

Na met wisselend succes verschillende materialen te hebben uitgeprobeerd, kwam een van de leden van het 3M-team met de suggestie om het materiaal te gebruiken waarvan 3M™ Coban™ Self-Adherent Wraps zijn gemaakt, een elastisch kleefverband dat wordt gebruikt bij verstuikingen en het vastplakken van wondverband. Op basis van Nonwovens, een van de kerntechnologieën van 3M, werd dit verband voor het eerst in de zestiger jaren van de vorige eeuw gebruikt. Dit materiaal werd in eerste instantie door 3M ontwikkeld voor linten voor geschenkverpakkingen. Vandaag de dag wordt deze technologie in duizenden producten gebruikt, van chirurgische maskers tot pads voor schrob- en boenmachines tot isolatie voor kleding.

Het team ging weer aan het werk, paste het Coban™-materiaal aan en ontwikkelde het 3M™ Coban™ 2 Twee Lagen Compressiesysteem die bestaat uit een schuimlaag die zorgt voor meer comfort voor de patiënt, en een korte elastische compressielaag. Wanneer de twee lagen worden aangebracht, hechten die zich aan elkaar en vormen een dunne, elastische zwachtel die zorgverleners gemakkelijker kunnen aanbrengen dan de conventionele systemen met vier lagen of zinkpastaverband. Dit tweelaagse verband is de ideale balans tussen comfort en compressie. Bij 3M is het vinden van betere oplossingen voor problemen onze tweede natuur. Deze keer begon het met een giraffe en dit is het sprekende bewijs dat in de wereld van innovaties geen enkel probleem te groot is.


Contact opnemen met 3M voor meer informatie

Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe wij uw organisatie kunnen helpen.

Referenties

1. Mosti G, Crespi A, Mattaliano V. Comparison Between a New, Two-component Compression System with Zinc Paste Bandages for Leg Ulcer Healing: A Prospective, Multicenter, Randomized, Controlled Trial Monitoring Sub-bandage Pressures. Wounds 2011;23(5):126-134.

2. Moffatt C et al (2012) 'A preliminary randomized controlled study to determine the application frequency of a new lymphoedema bandaging system.' British Journal of Dermatology 166.3: 624-632.

3. Moffatt C et al (2008) 'A randomised controlled 8-week crossover clinical evaluation of the 3M™ Coban™ 2 Layer Compression System versus Profore™ to evaluate the product performance in patients with venous leg ulcers'. International Wound Journal; 5:267-279.