Heldenbanner tape

Premium elektrotechnische tapes voor isolatie en bescherming

Producten

Scotch® elektrotechnische isolatietapes

 • Professionele Scotch® elektrotechnische isolatietapes van 3M zijn beschikbaar voor vrijwel elke toepassing, zelfs voor de meest ongunstige omstandigheden. Uitgebreide kwaliteitscontroles en het zorgvuldig testen van grondstoffen en processen zorgen voor de constant hoge kwaliteit van 3M™‑producten. Zie hieronder voor meer informatie over het beschikbare assortiment.


 • Scotch‑tape

  Meteen perfecte isolatieresultaten.

  3M biedt diverse zelfklevende pvc‑isolatietapes met diverse kwaliteiten, afmetingen en kleuren. Met uitstekende hechtkracht en elasticiteit kunnen installateurs uitzonderlijke prestaties leveren bij de isolatie en mechanische bescherming van kabels.

  Voor standaardtoepassingen tot 1 kV:


  • Isoleren van kabels, draden, verbindingen en connectoren
  • Omwikkelen van kabels
  • Repareren van beschadigde isolatie
  • Repareren van kabelmantels
  • Vastzetten en bundelen van kabels

Scotch® Super 33+™ Sterktetest, Hechtingstest, Bevestigbaarheidstest


Tapes voor onderhoud en reparatie van gebouwen

 • Bescherm en isoleer uw elektrotechnische installatie met 3M™ elektrotechnische vinyltapes. Dankzij een sterke, flexibele pvc‑rug en uitstekende isolerende eigenschappen zijn 3M elektrotechnische vinyltapes bestand tegen vocht, slijtage, corrosie, logen en zuren. Warm of koud weer? Geen probleem. 3M elektrotechnische vinyltapes zijn brandvertragend, staan op de UL-lijst en zijn CSA‑gecertificeerd voor een breed bereik aan bedrijfstemperaturen.

 • Bedek, bescherm en isoleer elektrische verbindingen tot 600 volt met 3M™ mastiek. Een isolerende barrière of vochtwering op een afwijkende vorm aanbrengen? 3M™ mastiektapes zijn gemaakt van een zelffuserende, isolerende pasta op basis van butylrubber. 3M mastiektapes zijn verkrijgbaar met een vinylrug (pvc), een primaire isolerende rubberen rug, of helemaal geen rug.

 • 3M™ rubbertapes zijn goed vervormbaar en daarom bijzonder geschikt voor het isoleren en afdichten van elektrotechnische aansluitingen. Ideaal voor primaire elektrotechnische isolatie bij toepassingen zoals busbar-verbindingen, algemene verbindingsmoffen en vochtafdichting voor laag- tot hoogspanningsverbindingen. 3M rubberen isolatietapes zijn verkrijgbaar met of zonder schutlaag, zijn buitengewoon sterk, duurzaam en zijn bestand tegen temperaturen tot 130 °C.


 • Training

  Bekijk onze serie micro-trainingsvideo's.

  Hier bekijkenPijl hol rechts

 • Oplossingen voor elektriciens

  Hoogwaardige, bewezen elektrotechnische installatieproducten van 3M

  Ga naar de paginaPijl hol rechts

Scotch 33 Super

Elektrische installatie


3M Gaas oranje

Kies de juiste tape voor het beste resultaat.

Kies Scotch® premium elektrotechnische tapes van 3M voor ruwe omgevingen.

 • OPMERKING:
  Producten variëren binnen elke categorie. Niet alle producten zijn geschikt voor alle vermelde toepassingseisen.

Banner tapetoepassing

Tips voor toepassingen voor de professionele gebruiker

Juist gebruik van elektrotechnische isolatietapes bespaart tijd, geld en moeite

Het juiste gebruik van elektrotechnische isolatietapes kan waardevolle tijd en geld besparen in de dagelijkse routine rond elektrotechnische installaties, maar vereist wel de juiste vakkennis. Vaardig gebruik van elektrotechnische tapes is nog steeds dagelijkse praktijk voor ervaren elektriciens. Toch lijkt de kennis steeds meer te worden vergeten. Er zijn goede redenen om deze vaardigheden onder de knie te krijgen, vooral wanneer de factor tijd essentieel is en alleen tapes volstaan.

Vochtwering

Hoogwaardige elektrotechnische installaties:


Zelffuserende en afdichtende tapes zijn bedoeld om elektrotechnische verbindingen effectief te beschermen tegen het binnendringen van vocht en te zorgen voor hoogwaardige elektrische isolatie. Rubber- en mastiektapes zijn ook goed voor het afdekken van connectoren met scherpe randen. Tapes op basis van rubber zijn zelffuserende tapes en zijn verkrijgbaar met of zonder schutlaag. De uitgerekte en overlappende lagen smelten samen en vormen een continue elektrische isolatie en vochtwering

Wikkeltechniek

Bij laagspanningsinstallaties (tot 1000 V) moet de tape zodanig worden gewikkeld dat deze met 50-75% van zijn oorspronkelijke lengte wordt uitgerekt. Een laag pvc-tape vormt vervolgens de buitenste laag die belangrijke functies biedt: elektrische isolatie, bescherming tegen mechanische beschadiging, bescherming tegen UV-licht en corrosieve chemische invloeden (logen of zuren).


Er zijn vele soorten elektrotechnische isolatietape op basis van pvc op de markt. Pvc-tapes voor algemeen gebruik zijn geschikt voor taken als het bundelen van kabels, kleurcodering binnenshuis en tijdelijke fixes. Hoogwaardige pvc-tapes zijn daarentegen goedgekeurd voor permanent isolatiewerk in de elektrotechniek. Ze werken goed bij koud weer en zijn UV-bestendig, dus bijzonder geschikt voor buitenwerk en voor koude en warme weersomstandigheden.

Het voorkomen van flagging

Als tape wordt gebruikt dat niet het meest geschikt is voor de toepassing, kan deze na verloop van tijd loskomen van het oppervlak, dit noemen we flagging en zal leiden tot het binnendringen van water en stof en verlies aan betrouwbare isolatie. Het is daarom belangrijk altijd de juiste tape te gebruiken. In een laagspanningsinstallatie met pvc-tape is het noodzakelijk om ten minste twee half overlappende lagen aan te brengen voor optimale isolatie en bescherming. Een vuistregel is dat de dikte van de isolatielaag ongeveer 1,5 maal de dikte van de kabelisolatie moet zijn.


De tape moet tijdens het wikkelen strak worden gehouden zodat deze goed bindt. De laatste winding van de tape wordt minder strak gemaakt en de tape wordt na de laatste winding afgesneden (vooral bij pvc-tapes). Wacht dan even en oefen druk uit op het einde. Op deze manier kan worden voorkomen dat de tape weer loskomt door druk van binnenuit.

Motorkabels

Eerst worden de elektrische laagspanningsverbindingen tussen de toevoerleiding van de motor en de motor gemaakt. Buig hiervoor de kabeluiteinden zodanig dat het verdere werk niet wordt gehinderd. De kabeluiteinden moeten worden omwikkeld met ten minste vier overlappende lagen zelfafdichtend rubbertape. Dit vormt de primaire elektrische isolatie en afdichting tegen vocht. Ten slotte moeten ze worden omwikkeld met ten minste 2,5 overlappende lagen pvc-isolatietape, goedgekeurd voor elektrotechnische installatie.


Een tip: Deze laag moet de eerder geïnstalleerde rubberisolatie bedekken met ongeveer twee keer de breedte van de pvc-tape. Ook voor dit doel wordt de rektechniek aanbevolen, zodat de pvc-tape stevig op de rubberlaag en op de kabelmantel rust. Deze stap voltooit de bescherming tegen vocht. Als de verbinding toegankelijk moet blijven voor nabewerking, wikkelt u eerst een laag pvc-tape met de kleefzijde naar buiten gericht.

Kabelvertakkingen

Laagspanningsvertakkingen kunnen worden beschermd met tape. Isoleer en dicht de afgewerkte verbinding af met ten minste vier overlappende lagen rubbertape. Bedek ten slotte de vertakking met twee overlappende lagen hoogwaardige pvc-isolatietape voor elektronische toepassingen. Als de verbinding toegankelijk moet blijven voor nabewerking, wikkel dan de eerste laag pvc-tape met de kleefzijde naar buiten gericht.

Busbars

Een gebruikelijke manier om tappunten op laagspanningsverdelers te isoleren is om ze eerst met twee lagen weefseltape te wikkelen en vervolgens minstens vier overlappende lagen rubbertape of isolatiemateriaal met een mastieklaag aan te brengen. De derde isolerende en beschermende laag bestaat uit twee overlappende lagen pvc-isolatietape van hoge kwaliteit.

Conclusie

Elektrotechnische isolatietapes hebben zich in tal van toepassingen bewezen. Bij correct gebruik zorgen ze voor een langdurige stabiele en hoogwaardige isolatie. Tegenwoordig is er een breed scala aan producten beschikbaar die het werk van de elektricien gemakkelijker maken en de productiviteit te verhogen. De technische eigenschappen van isolatietapes zijn de laatste jaren voortdurend verbeterd en hoogwaardige, gecertificeerde producten zijn geschikt voor alle aspecten van de elektrotechniek en zijn onmisbaar voor de vakman.


Neem contact op

Hebt u vragen over onze producten of oplossingen, klik dan op de link om contact met ons op te nemen. Als u op de hoogte wilt blijven van nieuws uit de sector en andere onderwerpen op het gebied van elektrotechniek, klik dan om u aan te melden voor onze 3M Nieuwsbrief Elektrotechniek.