• Veilig schuurwerk

  Multi-task met herbruikbare schuurmiddelen

  Schuren kan leiden tot risico’s, want wie weet wat je allemaal tegen kunt komen als je oude lagen verf en muur gaat verwijderen?  Een complete risicoanalyse moet uitgevoerd worden om zicht te krijgen op de risico’s en opties om deze op te lossen. 

  Bij professioneel schuurwerk is meestal een mondmasker nodig.  Vóórdat mondmaskers beroepsmatig worden gebruikt, moet een ademhalingsbeschermingsprogramma in schrift worden opgesteld en geïmplementeerd dat voldoet aan alle vereisten van OSHA 29 CFR 1910.134, inclusief, maar niet beperkt tot, medische evaluatie, gezondheidstests en training, en de van toepassing zijnde OSHA-stoffenpecifieke normen. In Canada moet worden voldaan aan de vereisten van CSA-standaard Z94.4 en/of vereisten van het toepasselijke rechtsgebied, indien van toepassing. 

  Natuurlijk kan de gevarenbeoordeling er vaak toe leiden dat aanvullende persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals oogbescherming of overalls ook nodig kunnen zijn.

  Hier zijn een aantal dingen om over na te denken, of het nu eenvoudig schuurwerk betreft of werken met loodverf.  Maar elke situatie kan anders zijn, en bescherming dient te worden afgestemd op de specifieke risicoanalyse.

  Elk soort N95-mondmasker kan normaal gesproken worden gebruikt voor ademhalingsbescherming bij normaal schuurwerk. Indien je een verf op loodbasis moet schuren, dien je gebruik te maken van een mondmasker met een waarde van ‘100’ (een P100 of N100). Coveralls zijn hierbij ook handig. Deze helpen niet alleen voor het vermijden dat er stof en vuil in je kleding terecht komt, maar wanneer je ze uittrekt blijven de stoffen op de coverall plakken, in plaats van dat ze dan alsnog op je kleding terecht komen. Als je geen coveralls gebruikt kan je kleding stoffig en vuil worden; als je naar een volgende ruimte gaat breng je deze stoffen onvermijdelijk met je mee, en maak je zo die andere ruimtes vuil.

  Het beschermen van je ogen is meestal een goed idee, en kan vereist zijn op basis van de specifieke risicoanalyse.  Twee populaire keuzes voor het beschermen van de ogen tegen stof zijn brillen (zoals die met een D4-waarde voor stof of een D5-waarde voor fijnstof) of een veiligheidsbril met een stoffen rand.

  En, als je gebruik maakt van een elektrische schuurmachine, zijn oorplugs of oorbeschermers in combinatie met je andere PPE een goed idee. Zoals altijd moet de risicoanalyse in acht worden genomen om te zien of er gehoorschade opgelopen kan worden en er dus bescherming hiervoor vereist is (of indien er andere gevaren kunnen zijn).  Daarnaast dien je zeker te stellen dat PPE toegepast kan worden wanneer van verschillende types PPE gebruik wordt gemaakt - zo wil je geen oogbescherming dragen die in de weg komt te zitten van gehoorbescherming. Voor beiden is een goede afsluiting essentieel voor de juiste veiligheid.

  Hieronder staan enkele producten voor veilig schuren van 3M waarmee specifieke taken uitgevoerd kunnen worden:

  • 3M-masker met Cool Flow-ventiel

   Voor algemeen schuurwerk, stof en vuil, is het 3M-mondmasker met Cool Flow™-ventiel een goede optie. Natuurlijk dien je zorgvuldig de verpakking en de instructies door te nemen.  Maar één populaire functie is dat de klep helpt bij het lozen van hitte en vocht die zich binnenin het masker bevindt.

  • veiligheidsbril

   Veiligheidsbril met een rand van schuim helpt voorkomen dat stof en vuil achter de lenzen binnendringen.  3M heeft tevens een assortiment brillen die afhankelijk van de omgeving een betere keuze kunnen zijn.

  • 3M-oorplugs

   3M heeft een scala aan oorplugs en oorbeschermers die aan alle soorten eisen kunnen voldoen.

  • 100 mondmaskers

   Wanneer je werkt met verf op loodbasis heb je Renovatie-coveralls nodig voor zwaar gebruik. Tevens dien je hoor- of oogbescherming te overwegen - maar verzeker altijd dat alle PPE die je gebruikt met elkaar gecombineerd zal worden en de juiste bescherming zal bieden waar je naar op zoek bent.