3M Automotive
Speciale oplossingen bewezen

Speciale oplossingen

voor productie in de vrachtwagenindustrie

Vraag het aan een expert

Vrachtwagens

Autonome, lichtere en comfortabele vrachtwagens en bestelbussen. Ontdek hoe u moeilijk te verwerken kunststoffen kunt hechten, binnengeluiden kunt verminderen en insluitingen tijdens het schilderen kunt voorkomen.

Elke seconde worden overal ter wereld honderden vrachtwagens geproduceerd waarin 3M technologie wordt gebruikt. We helpen het gewicht van het voertuig te verminderen, onze acrylschuimtapes zorgen voor directe bevestiging van afdichtingen in de deur en het perfecte uiterlijk van laklagen wordt mogelijk gemaakt door ons breed assortiment aan schuurmaterialen. Wij weten hoe belangrijk prestaties en betrouwbaarheid zijn. Daarom staat ons team van engineers klaar om u te helpen in elke ontwerp- en productiefase. Uw individuele adviseur kan u de benodigde documenten verstrekken en helpen een effectief applicatiesysteem te ontwikkelen.

Overig transport

 • Bus

  Ontdek hoe u productiekosten kunt verlagen, productietijd kunt optimaliseren en de kwaliteit van de spuitcabine kunt verbeteren.

 • Ontwerp, productie, reparatie en onderhoud. Wilt u slijpkosten verlagen, geluid beperken en het oppervlak beschermen?

 • Een aluminium boot of een catamaran van koolstofvezel? Wij weten hoe we harsen moeten verwerken en perfect gladde oppervlakken kunnen krijgen.

 • Ontdek het grootste assortiment 3M producten voor fabrikanten en leveranciers in de luchtvaartindustrie.


 • Vraag het een 3M expert: ontmoet Ludo Govaerts!

  Vraag het een 3M expert: ontmoet Ludo Govaerts!

  Ludo is een Europese Lijm Specialist en heeft meer dan 10 jaar ervaring in de industriële en automotive-markt:


  • Structurele lijmverbindingen van auto-onderdelen aan carrosserie en voorruiten
  • Verbinden van decoratieve elementen met 3M™ VHB™
  • Interieurverlijming/bevestiging met 3M™ Dual-Lock™ hersluitbare bevestigingen – bevestigen van decoratieve panelen/fineer
  • Toepassingen voor het lijmen van vloeren
  • Technische ondersteuning met op laboratorium gebaseerde gegevens, productadvies, sampling, on-site demonstratie

Neem contact op met de toegewijde 3M expert voor vrachtwagens!

Wij zijn er om u te helpen

Hebt u hulp nodig bij het vinden van de juiste oplossing voor uw project? Neem contact op met een expert van 3M voor advies of ondersteuning voor producten, technische kwesties of toepassingen.


Oppervlaktevoorbereiding

Het oppervlak van het te verwerken materiaal wordt machinaal bewerkt. Het doel is meestal om het oppervlak voor te bereiden voor het volgende proces, zoals verven, hechten, enzovoort. Dit proces kan bestaan uit chemische/mechanische behandeling (met schuurmateriaal), anodisatie, coronabehandeling, enzovoort.


Schilderen en coaten

Materialen worden gecoat ter bescherming tegen corrosie of andere factoren (slijtage, UV-straling, enz.) of om het oppervlak te verfraaien.

 • Verven van voertuigonderdelen

  Maskeertape is een essentieel hulpmiddel wanneer u twee kleuren gebruikt om truckcarrosserieën, externe elementen (bumpers, spoilers, enz.) of binnenpanelen te verven of voor het afscheiden van vlakken die niet moeten worden geverfd.


  Waarom 3M?

  3M papieren maskeertapes zijn eenvoudig aan te brengen vanaf de rol, hechten goed aan het oppervlak, zorgen voor strakke lijnen en lekken niet. Bij verwijdering breekt de tape niet, gaat niet rafelen en laat geen lijmresten achter. 3M papieren maskeertapes zijn geschikt voor verfbakbewerkingen bij temperaturen tot 160 graden Celsius (501E tape). Vinyltape 471 (471+) is ideaal voor het afplakken van complexe vormen. Voor een duidelijke, nauwkeurige uitsnijdlijn voor verfbakbewerkingen bij hoge temperaturen tot 150 graden Celsius raden we aan de 4737 Vinyltape te gebruiken. Met behulp van onze converters kunnen we tape leveren die op vorm is gesneden.

 • Slijpen: 61-5002-8408-8
  3M elektrisch gereedschap, schuurmaterialen en accessoires: 61-5002-8217-5
  Scotch-Brite 7447/7448 PRO: 61-5002-8360-3


  Producten:

  Excentrische schuurschijven
  Scotch-Brite™ Schijven

 • Elke OEM en toeleverancier heeft een ruimte waar kleine vlekjes worden gecorrigeerd. Accuspray™ is bij uitstek geschikt voor nauwkeurige correctie van vlekjes en zorgt voor eenvoudige reiniging en onderhoud. Een enkel spuitpistool voor vele vrachtwagencoatings.


  Producten:

  3M™ Accuspray™ systeem met vervangbare koppen van 1.4, 1.8 en 2.0 mm, werkt met PPS™ bekers
  Scotch-Brite™ Schijven


  Waarom 3M?

  3M™ Accuspray™ systeem met vervangbare koppen van 1.4, 1.8 en 2.0 mm, werkt met PPS™ bekers. Een enkel pistool is compatibel met alle kopformaten. Vervang eenvoudig de kop om het pistool te gebruiken voor de volgende klus. Gedocumenteerde kostenbesparingen: Accuspray™ vermindert afval van oplosmiddelen, primer en verf, evenals de tijd die nodig is voor reiniging en onderhoud. Technische en instructievideo's zijn beschikbaar op 3Mspraysolutions.com/Accuspray-system. Alle Accuspray™ spuitpistolen en spuitkoppen zijn vervaardigd in de VS. Veelzijdige toepassingen: het systeem kan worden gebruikt voor elke coatingtoepassing (aarzel niet maar verf gewoon!). Een zeer dikke coating kan worden aangebracht met behulp van het Accuspray™ HG drukmodel met een beker van hard plastic onder druk en zachte PPS™ binnenbekers in de formaten mini, standaard en 850 ml.

 • Bescherm de wanden en vloeren van uw spuitcabines en beperk de hoeveelheid verontreinigingen in de lucht die de verflaag kunnen beschadigen. Breng de producten aan op de wanden en vloeren met behulp van de dispensers om onderhoudstijd van de spuitcabines te beperken.


  Waarom 3M?

  Beschermend materiaal voor cabines en oppervlakken beperkt de hoeveelheid vuil, stof en spatten. Het onderhoud van de cabines verloopt sneller en gemakkelijker en servicekosten worden verlaagd dankzij de meegeleverde hulpmiddelen voor aanbrengen. U kunt gedocumenteerde kostenbesparingen bevestigen met behulp van het kostenanalyseprogramma. Dit beschermingsmateriaal kan zowel binnen als buiten de spuitcabines worden gebruikt als tijdelijke oppervlaktebescherming. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende breedten. Het beschermingsmateriaal is ook in grijs verkrijgbaar voor gebruik op de vloer.

 • Het beschermend materiaal is perfect voor het beschermen en schoonhouden van oppervlakken. Het wordt vooral voor vloeren gebruikt in plaats van papier en karton, waarvoor maskeertape is vereist (om het te bevestigen aan de vloer of ondergrond) en dat gevaar voor struikelen kan opleveren.


  Producten:

  Artikelnummer 36852 – Witte Dirt Trap 71,5 cm


  Waarom 3M?

  3M™ Dirt Trap™ Beschermingsmateriaal voor de bescherming van spuitcabines en oppervlakken beperkt de hoeveelheid vuil, stof en spatten. Het zelfklevende materiaal kan snel en gemakkelijk worden vervangen en de servicekosten worden verlaagd dankzij de meegeleverde hulpmiddelen voor aanbrengen. U kunt gedocumenteerde kostenbesparingen bevestigen met behulp van het kostenanalyseprogramma. Dit beschermingsmateriaal kan zowel binnen als buiten de spuitcabines worden gebruikt als tijdelijke oppervlaktebescherming, bijvoorbeeld om circulatiewegen, gangpaden van voertuigen en elementen die tijdelijk worden blootgesteld aan verontreiniging en vuil, te beschermen. Het materiaal is verkrijgbaar in verschillende breedten. Het beschermingsmateriaal is ook in grijs verkrijgbaar voor gebruik op de vloer.

 • Voor de voorbereiding van de ondergrond voorafgaand aan het verven is vaak plamuur vereist. Dit tweecomponentenproduct wordt gemengd, uitgesmeerd en geschuurd. Elk vulmiddel moet 50:1 worden gemengd (het is echter moeilijk dergelijke verhoudingen te verkrijgen). Wanneer de verhoudingen niet kloppen, kan het materiaal moeilijk worden geschuurd.


  Waarom 3M?

  3M™ DMS Dynamic Mixing System is een door 3M™ ontwikkelde technologie waarmee verspilling wordt verminderd, het risico op gaatjes bij het aanbrengen op het reparatiegebied wordt beperkt en de productiviteit en snelheid van het werk wordt verhoogd. Dankzij het mengmondstuk en de applicatortechnologie (bestaande uit een cartridge met vul- en verhardingsmiddel) wordt het vulmiddel in een perfecte verhouding en luchtdicht gemengd. De mengverhouding van 50:1 moet exact worden gehandhaafd: zorg dat het product goed uithardt waardoor het schuren wordt vergemakkelijkt en de hoeveelheid retoucheerwerk wordt beperkt dat wordt veroorzaakt door verkeerd mengen. Hogere efficiëntie: haal eenvoudig de hendel over en ga aan de slag. Geen voorbereiding, handmatig mengen of reiniging nodig. Minder fouten: het is niet langer nodig om handmatig te mengen. 3M™ DMS vulmiddelen zijn verkrijgbaar in drie typen, aangepast aan de behoeften van verschillende toepassingen, in patronen van 276 ml. Vereenvoudiging van mengen, uitsmeren en schuren. Uitgebreid assortiment. 3M™ DMS is een door 3M™ ontwikkelde technologie waarmee verspilling en gaatjes worden verminderd en efficiëntie wordt verhoogd. De mengverhouding van 50:1 moet exact worden gehandhaafd: zorg dat het product goed uithardt waardoor het schuren wordt vergemakkelijkt en de hoeveelheid retoucheerwerk wordt beperkt dat wordt veroorzaakt door verkeerd mengen. Hogere efficiëntie: haal eenvoudig de hendel over en ga aan de slag. Geen voorbereiding, handmatig mengen of reiniging nodig.

 • Er wordt lak op de vrachtwagencarrosserie (binnen- en buitenzijde) aangebracht voor een beschermende coating tegen corrosie.
  De kwaliteit van de KTL-lak speelt een belangrijke rol in het gehele lakproces. Onregelmatigheden in de KTL-coating zullen zichtbaar zijn in elke laag die volgt; zorg dat de oorzaak van de oneffenheden wordt verwijderd.


  Waarom 3M?

  Verbeterde opnamecapaciteit voor verontreinigingen waardoor filters minder vaak hoeven te worden verwisseld.
  Compatibel met vele verschillende toepassingen en bedrijfsomstandigheden.
  Dankzij de gegroefde cartridge met een groter oppervlak kan een grotere capaciteit van de dieptematrix worden gebruikt en gaat de filter langer mee.
  Minder frequente vervanging van de filter en minder afval.
  Hogere efficiëntie, minder correctiewerk ten gevolge van verontreiniging, minimale uitvaltijd.

 • Het water dat voor de laatste spoelfase wordt gebruikt, wordt ook voor het verven gebruikt. UF wordt gebruikt om het juiste vastestofgehalte te handhaven en biedt de hoogste waterkwaliteit dankzij recirculatie. Filtratiesystemen moeten zoveel mogelijk worden beschermd tegen deeltjes die UF-membranen verstoppen. 3M filters worden gebruikt om de levensduur van kostbare UF-membranen te verlengen.


  Producten:

  High Flow Series
  DF-serie

  Waarom 3M?

  Verbeterde opnamecapaciteit voor verontreinigingen waardoor filters minder vaak hoeven te worden verwisseld.
  Compatibel met vele verschillende toepassingen en bedrijfsomstandigheden.
  Dankzij de gegroefde cartridge met een groter oppervlak kan een grotere capaciteit van de dieptematrix worden gebruikt en gaat de filter langer mee.
  Minder frequente vervanging van de filter en minder afval.
  Hogere efficiëntie, minder correctiewerk ten gevolge van verontreiniging, minimale uitvaltijd.

 • Er is een roosterbeschermer geplaatst op de voor- en achterbumpers en andere onderdelen die op de buitenkant van de vrachtwagen zijn aangebracht. Roosters worden meestal geverfd door toeleveranciers die een coatingproces op de assemblagelijn gebruiken dat vergelijkbaar is met het proces dat bij vrachtwagenfabrikanten wordt toegepast.


  Producten:

  Micro-Klean™ RB
  Betapure™ AU


  Waarom 3M?

  Verbeterde opnamecapaciteit voor verontreinigingen waardoor filters minder vaak hoeven te worden verwisseld.
  Compatibel met vele verschillende toepassingen en bedrijfsomstandigheden.
  Dankzij de gegroefde cartridge met een groter oppervlak kan een grotere capaciteit van de dieptematrix worden gebruikt en gaat de filter langer mee.
  Minder frequente vervanging van de filter en minder afval.
  Hogere efficiëntie, minder correctiewerk ten gevolge van verontreiniging, minimale uitvaltijd.

 • Niet-organische oppervlakken: metalen oppervlakken die geanodiseerd, maar niet geschilderd of met primer behandeld zijn.
  Organische oppervlakken: er is verf of primer toegepast, maar nog niet de laatste toplaag.


  Producten:

  Micro-Klean™ RB
  Betapure™ AU


  Waarom 3M?

  Filters die het aantal deeltjes verminderen die zorgen voor kraters en andere insluitingen. Filters worden aangepast aan specifieke pigmenten.
  Verbeterde opvang van verontreinigingen, hogere filtercapaciteit, compatibiliteit met een groot aantal chemische stoffen.
  Groter oppervlak, langere gebruiksduur van de filter, minder frequente filtervervanging, minder afval.

  Hogere efficiëntie, minder correctiewerk ten gevolge van verontreiniging, minimale uitvaltijd.


 • Persoonlijke beschermingsmiddelen voor verven

  Verfspuiten is een techniek waarbij de coating (verf, inkt, lak, enz.) met behulp van apparaten op een oppervlak wordt verstoven. De meest gangbare soorten apparatuur maken gebruik van samengeperst gas (meestal lucht) om de verfdeeltjes te verstuiven en sturen.


  Producten:

  Gehoorbescherming (bijvoorbeeld 1100, EarSoft)


  Waarom 3M?

  Systemen voor ademhalingsbescherming met perslucht bieden effectievere ademhalingsbescherming en thermisch comfort voor werknemers, waardoor hun efficiëntie toeneemt. 3M verfoveralls bestaan uit een luchtdoorlatende, ademende SMS-laag en bieden een antistatische bescherming.
  3M Valbeschermingsharnassen bieden maximaal comfort, vrije beweging en gebruiksgemak.


Montage/hechten

Volgend op een van de eerder vermelde processen worden ondergronden/elementen gehecht. De verbinding kan mechanisch zijn (klinknagels, schroeven), maar ook zijn gelast, gelijmd, gehecht, met warmte zijn behandeld, enzovoort.

 • Geluidsreductie voor voertuigen

  Het reduceren van geluid in voertuigen om het comfort van passagiers te verhogen, is momenteel een van de belangrijkste prioriteiten voor fabrikanten. Ongewenst lawaai kan worden gedempt en geluidsgolven kunnen worden onderdrukt. Lijmen en tapes zijn, indirect of direct, een van de beste manieren om dit probleem op te lossen.


  Producten:

  Dempingsfolie 2552, Folie 9569PC

  Waarom 3M?

  Trillingsdempende tapes voor metalen oppervlakken (bijvoorbeeld 2552) of tapes waarmee piepgeluiden worden beperkt (bijvoorbeeld 9469PC) gebruiken een speciale acrylaatlijmformule die wordt gekenmerkt door een zeer efficiënte trillingsdemping. Zwarte vloktape (8581) of flexibele non-woven tape (9343) zorgt voor een effectieve demping van geluid veroorzaakt door het tikken van beweegbare kunststof elementen (of andere objecten) binnen de cockpit. Enkelzijdige UHMW-PE-tape (bijvoorbeeld 5425 of 5430) biedt een uitstekende oppervlaktebescherming en elimineert piepgeluiden wanneer twee elementen tegen elkaar schuren.

 • Deur-, vloer‑ en zijpanelen bestaan vaak uit veel onderdelen die door hechting worden gemonteerd. Voor deze processen worden lagen gelamineerd, accessoires gehecht en componenten voorzien van de benodigde onderdelen.


  Producten:

  Folietapes en dunne, dubbelzijdige, zelfklevende tapes 300LSE, 300MP
  Dunne tapes met laag VOS-gehalte (98010, 99015)
  Lijmen op waterbasis (FT1000, SW2000, SW30)
  Smeltlijmen (3748, 3731, 6111HT)
  PUR-lijmen (TS-230, TE-031)
  Lijmsprays (74 Schuimlijm, 90 Hi-Strength lijm)


  Waarom 3M?

  3M dunne, dubbelzijdige, zelfklevende tapes en zelfklevende folietapes zijn een oplossing voor het hechten van schuim-, non-woven of andere zachte lagen in een paneelstructuur. 300LSE dubbelzijdige tapes zijn speciaal bedoeld voor effectieve hechting van lastige oppervlakken (bijvoorbeeld kunststoffen met een lage oppervlakte-energie of verschillende schuimen). Tapes met een laag VOS-gehalte voldoen aan de vereisten van de strenge regelgeving betreffende de emissie van materialen. Lijmen op waterbasis voor grotere oppervlakken zijn gemakkelijk te spuiten, efficiënt en kosteneffectief. Aerosollijmen op basis van solventen werken zeer snel en zijn erg handig voor ondersteunende werkzaamheden en reparaties. Kleinere onderdelen en accessoires kunnen worden gehecht met smelt- of PUR-lijmen. Het assortiment smeltlijmen omvat speciale oplossingen voor het hechten van kunststoffen met lage oppervlakte-energie (3748, 3731) of lijmen met een zeer lange opentijd (6111HT).

 • Hemelbekleding heeft vele functies: het verhult draden, dempt geluiden en geeft het interieur het gewenste uiterlijk. Het is meestal een meerlaagse structuur, waarbij textiel en schuim zijn gelamineerd vanaf de buitenzijde tot aan de steunplaat (een lichte composiet), terwijl de kabelbomen, haken en versterkingen aan de binnenzijde worden bevestigd.


  Producten:

  smeltlijmen (3731, 3748, 6111HT)
  PUR-lijmen (TS230, TE031)
  2K Acrylaatlijmen (StAR, DP8010B)
  Dual Lock™ Sluitingen


  Waarom 3M?

  Het oppervlak van hemelbekledingpanelen is meestal een moeilijke basis voor hechtingen (oneffenheden, gebruik van materialen met een lage oppervlakte-energie). 3M (smelt en PUR)-lijmen kunnen voldoen aan de hoge eisen voor effectieve hechting op dergelijk materiaal, bijvoorbeeld voor het bevestigen van haken, sluitingen en versterkingen. 3M Speciale tape 8777 kan worden gebruikt voor het hechten van kabelbomen met zeer moeilijke materialen. De Dual Lock™ Sluiting is een algemeen gangbare, handige en efficiënte manier om de hemelbekleding aan het dak te bevestigen.

 • Een zitting van een vrachtwagen bestaat uit bekleding, vele lagen schuimrubber, sensoren en matten die moeten worden verbonden. Het frame van de voorstoel is een complexe, beweegbare structuur met accessoires die ook kunnen worden verbonden. De geverfde framestructuren moeten mogelijk worden beschermd.


  Producten:

  Lijmen op waterbasis (FT1000NF, SW2000, SW30), lijm 74
  Dubbelzijdige tapes, folietapes (300LSE, 300MP, met laag VOS-gehalte), 9088-200
  Enkelzijdige UHMW-PE tapes (5425, 5430)


  Waarom 3M?

  Voor het hechten van schuimcomponenten kunnen lijmen op waterbasis of aerosollijmen worden gebruikt. Aerosollijm 74 werkt snel en is zeer geschikt voor ondersteunende werkzaamheden en reparaties. Een eenvoudige, handige en snelle methode is het gebruik van dunne, dubbelzijdige tape en folie, vooral voor het bevestigen van matten en sensoren in de stoel. 300LSE dubbelzijdige tapes zijn speciaal bedoeld voor effectieve hechting van lastige oppervlakken (bijvoorbeeld kunststoffen met een lage oppervlakte-energie of verschillende schuimen). Tapes met een laag VOS-gehalte voldoen aan de vereisten van de strenge regelgeving betreffende de emissie van materialen. Tape 9088-200 kan worden gebruikt als tijdelijke houder terwijl de bedekking wordt genaaid. Enkelzijdige UHMW-PE tape wordt op kritieke gebieden van het frame geplaatst om de lak te beschermen tegen slijtage als gevolg van contact met bewegende onderdelen.

 • Sommige zachte onderdelen van de binnenkant van het voertuig (bijvoorbeeld hoofdsteunen) worden geproduceerd door schuim in een vooraf genaaide bedekking te plaatsen. De naden moeten strak zijn zodat het onder druk staande schuim niet naar buiten komt.


  Waarom 3M?

  Voor het hechten van schuimcomponenten kunnen lijmen op waterbasis of aerosollijmen worden gebruikt. Aerosollijm 74 werkt snel en is zeer geschikt voor ondersteunende werkzaamheden. Wanneer het afgedichte materiaal zeer moeilijk kan worden gehecht en er geen vereiste voor permeabiliteit is, kan tape 8777 worden gebruikt.

 • Het dashboard, de middenconsole, armsteunen, enzovoort kunnen zeer complexe constructies zijn die bestaan uit allerlei elementen. Een van de meest effectieve methoden om componenten te monteren is te hechten met zowel dubbelzijdige tapes als lijmen.


  Producten:

  Structurele lijmen (DP490, DP8005/8010B)

  Waarom 3M?

  Voor materialen met lage energie heeft 3M geschikte structurele lijmen DP8005/DP8010B ontwikkeld. Gebruik de DP8805-lijm voor het hechten van hoogenergetische/geverfde oppervlakken waarvoor een korte hechttijd is vereist. Voor minder kritieke toepassingen (versterkingen, afstandhouders, haken) zijn de zeer snel werkende smeltlijmen het meest geschikt. Kleine decoratieve elementen, elementen met vlakke finishing en schuimafdichtingen kunnen het best worden bevestigd met dunne, dubbelzijdige tape/folies die handig en snel kunnen worden aangebracht.

 • Bij de montage van nieuwe vrachtwagenmodellen kan er sprake zijn van defecten. Bij openingen, speling, lage stijfheid enzovoort kan het uiterlijk en de functionaliteit van de componenten worden aangetast. In de meeste gevallen kan dit alleen worden hersteld door middel van hechting.


  Producten:

  Structurele lijmen (DP8005/8010B)
  Smeltlijmen (3731, 3748, 6111HT)
  Aluminium tapes 363, 425


  Waarom 3M?

  3M heeft voor componenten die zijn gemaakt van materialen met lage energie, geschikte structurele lijmen DP8005/DP8010B ontwikkeld. Gebruik de DP8805-lijm voor het hechten van hoogenergetische/geverfde oppervlakken waarvoor een korte hechttijd is vereist. De zeer snel werkende smeltlijmen zijn de meest geschikte oplossing voor allerlei toepassingen en kunnen tevens worden gebruikt voor gietbewerkingen en het opvullen van openingen. Wanneer kunststof onderdelen worden blootgesteld aan hoge temperaturen die ze kunnen vervormen, moeten aluminium tapes worden aangebracht om de warmte te reflecteren.

 • Sommige componenten van de voertuigstructuur moeten worden gehecht. Hechting wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van de carrosserie van de vrachtwagen, maar is ook handig voor vele, kleinere onderdelen.


  Producten:

  Lijm 2214
  Structurele lijmen (DP490, 7240B/A DP8005/8010B)

  Waarom 3M?

  Voor het hechten van kleine metalen onderdelen waarbij een stijve, zeer sterke toepassing met hoge temperatuurbestendigheid is vereist, is 2214-lijm de ideale oplossing. DP490-lijm zorgt voor duurzame en betrouwbare verbindingen van metalen elementen (plaatmetaal, steunen, ook met KTL-lak) en biedt tevens extra gebruiksgemak. Gebruik de speciale structurele lijmen DP8005/DP8010B voor materialen met lage energie. Als u hoogenergetische/geverfde oppervlakken wilt hechten waarvoor een korte hechttijd is vereist, kiest u de DP8805- of DP8405-lijm. Gebruik speciale dubbelzijdige tapes/folies 100MP om folie met printplaten en gesoldeerde LED-dioden te installeren op aluminium koelblokken in vrachtwagenlampen.

 • Lassen van verbindingen (van metalen onderdelen of componenten) door de oppervlakken te verwarmen tot de smelttemperatuur en ze verbinden door compressie, enz.


  Producten:

  Adflo Ademtoestel met motorunit, Aura Filterende halfgelaatsmaskers (9925)
  Gehoorbescherming (bijvoorbeeld 1100, EARSoft)


  Waarom 3M?

  Met de 3M 9100XXi filter kunnen kleuren beter worden herkend, zodat de lasser nauwkeuriger en sneller kan werken. Dit zorgt voor een hogere efficiëntie van de lasser en beperkt het aantal aanpassingen en afval. Het Adflo systeem met Speedglas Laskap biedt een effectieve en comfortabele ademhalingsbescherming voor lassers. Het systeem vermindert het aantal persoonlijke beschermingsmiddelen per werknemer van 5 tot 1, waardoor ze de apparatuur makkelijker kunnen bedienen. Het 3M assortiment voor gehoorbescherming omvat verschillende geluidsreducerende oordoppen.


Finishing

In de volgende stap wordt het bijna voltooide product verzegeld, gelabeld, op maat gemaakt, gepolijst en (bij productiedefecten) gecorrigeerd.

 • Labeling/markering van voertuigen

  Voor de meeste onderdelen en componenten van vrachtwagens zijn permanente en duidelijke markeringen vereist om het element goed te kunnen identificeren. De meest efficiënte en effectieve manier hiervoor is het gebruik van een label met de juiste afdruk.


  Producten:

  TT3, Acetonbestendige labels met duurzame afdrukken
  Premium labels met 350E/46-lijm (7871EC, 7872EC)
  Krachtige labels met SE100-lijm (92200)
  Sabotage-veilige labels


  Waarom 3M?

  De 350E-lijm die voor premium labels wordt gebruikt, waarborgt sterke en duurzame hechting op de meeste kunststoffen. Wanneer dit niet voldoende is, kunt u labels met SE100-lijm (92200) gebruiken. TT3-labels met bedrukbare laag zijn ontworpen voor plaatsen die worden blootgesteld aan benzine en olie. Als het risico van blootstelling aan meer agressieve chemicaliën (zoals remvloeistof) bestaat, adviseert 3M een laag met duurzame afdruk. Als u een component moet beschermen tegen onbevoegde demontage, gebruikt u verzegelde labels die aangeven of er een poging is gedaan om ze te verwijderen.

 • Slijpen: 61-5002-8408-8
  Excentrische schuurschijven
  3M elektrisch gereedschap, schuurmaterialen en accessoires: 61-5002-8217-5
  3M Trizact Finesse-it Folieschijfrollen 61-5002-8411-4
  3M Finesse-it Polijstpads: 61-5002-8340-5


  Producten:

  Excentrische schuurschijven
  Scotch-Brite™ Schijven

  Waarom 3M?

  Breed scala aan technologieën en oplossingen
  Innovatieve oplossingen waarmee de noodzaak van retoucheerwerk wordt beperkt of zelfs voorkomen
  Hoogwaardige producten
  Lager verbruik van schuurmaterialen en lagere productiekosten

 • 3M Trizact Finesse-it Folieschijfrollen 61-5002-8411-4
  Perfect systeem: 61-5002-8286-0
  3M Finesse-it Polijstpads: 61-5002-8340-5
  Lakcorrectiesysteem: 61-5002-8350-4
  3M Finesse-it Polijstproducten: 61-5002-8394-2


  Producten:

  Trizact™
  Perfect-It™

  Waarom 3M?

  Breed scala aan technologieën en oplossingen
  Innovatieve oplossingen waarmee de noodzaak van retoucheerwerk wordt beperkt of zelfs voorkomen
  Hoogwaardige producten
  Lager verbruik van schuurmaterialen en lagere productiekosten

 • Voor finishings van lak of composietmateriaal raden we aan het Perfect-It™ III kleurgecodeerde systeem of Perfect-It™ voor gelcoatings te gebruiken voor een perfecte glans. Bij gebruik met Trizact™ schuurschijven (P1500, 3000, 6000) bieden Perfect-It™ en Trizact™ de snelste manier voor het finishen van een oppervlak.


  Waarom 3M?

  3M™ DMS Dynamic Mixing System is een door 3M™ ontwikkelde technologie waarmee verspilling wordt verminderd, het risico op gaatjes bij het aanbrengen op het reparatiegebied wordt beperkt en de productiviteit en snelheid van het werk wordt verhoogd. Dankzij het mengmondstuk en de applicatortechnologie (bestaande uit een cartridge met vul- en verhardingsmiddel) wordt het vulmiddel in een perfecte verhouding en luchtdicht gemengd. De mengverhouding van 50:1 moet exact worden gehandhaafd: zorg dat het product goed uithardt waardoor het schuren wordt vergemakkelijkt en de hoeveelheid retoucheerwerk wordt beperkt dat wordt veroorzaakt door verkeerd mengen. Hogere efficiëntie: haal eenvoudig de hendel over en ga aan de slag. Geen voorbereiding, handmatig mengen of reiniging nodig. Minder fouten: het is niet langer nodig om handmatig te mengen. 3M™ DMS vulmiddelen zijn verkrijgbaar in drie typen, aangepast aan de behoeften van verschillende toepassingen, in patronen van 276 ml. Vereenvoudiging van mengen, uitsmeren en schuren. Uitgebreid assortiment. 3M™ DMS is een door 3M™ ontwikkelde technologie waarmee verspilling en gaatjes worden verminderd en efficiëntie wordt verhoogd. De mengverhouding van 50:1 moet exact worden gehandhaafd: zorg dat het product goed uithardt waardoor het schuren wordt vergemakkelijkt en de hoeveelheid retoucheerwerk wordt beperkt dat wordt veroorzaakt door verkeerd mengen. Hogere efficiëntie: haal eenvoudig de hendel over en ga aan de slag. Geen voorbereiding, handmatig mengen of reiniging nodig.

 • Primaire persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gebruikt in de transportsector.


  Waarom 3M?

  3M™ DMS Dynamic
  Het 3M assortiment voor gehoorbescherming omvat geluidsreducerende oordoppen met verschillende dempingsmogelijkheden. 3M Ruimzichtbrillen bieden de beste anticondenscoating.


Opslag en vervoer

De laatste stap is het veilig stellen van het oppervlak, de verpakking en de voorbereiding voor verzending en opslag in een magazijn. Elke fabrikant wil er voor zorgen dat hun product de klant bereikt in ongewijzigde toestand.

 • Algemene persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM)

  Primaire persoonlijke beschermingsmiddelen die worden gebruikt in de transportsector.


  Waarom 3M?

  Het 3M assortiment voor gehoorbescherming omvat oorkappen en geluidsreducerende oordoppen met verschillende dempingsmogelijkheden. 3M Ruimzichtbrillen bieden de beste anticondenscoating op de markt. 3M Valbeschermingsharnassen bieden maximaal comfort, vrije beweging en gebruiksgemak. 3M PBM zorgt voor compatibiliteit van alle onderdelen. 3M Veiligheidshelmen kunnen worden geïntegreerd met oog- en gehoorbescherming.