3M™ Novec™: levens verbeteren door duurzame chemicaliën

Technici, chemici, facilitymanagers, managers Gezondheid & Veiligheid: al onze klanten zien zich gesteld voor de gemeenschappelijke uitdaging hoge prestaties te moeten leveren en tegelijk mensen, eigendommen en de planeet te beschermen. Via veilige, duurzame chemie levert 3M producten die echt een verschil maken in de levens van mensen vandaag en in de toekomst. Wij definiëren duurzame chemie als het optimaliseren van oplossingen met hoge prestaties met gelijktijdig minimaliseren van de impact op milieu, gezondheid en veiligheid, in het bijzonder in vergelijking met oudere chemicaliën zoals fluorkoolwaterstoffen (HFK's), chloorfluorkoolstoffen (HCFK's), n-propylbromide (nPB) en trichloorethyleen (TCE).

We gebruiken wetenschap om oplossingen te vinden die vanuit elk gezichtspunt een positieve impact hebben: uitstekende prestaties, veilig voor mensen en duurzaam voor het milieu. 3M Novec producten maken deze belofte waar in tal van toepassingen,waaronder brandbestrijding, reinigen met oplosmiddelen, warmteoverdracht, dompelkoeling, drageroplosmiddelen, elektronicacoatings en meer.

Close-up van groene bladeren die in een boom hangen, met meer onscherpe bladeren in de achtergrond.
Wetenschap met waarden.

Delen van een gemeenschappelijk doel: wetenschap gebruiken om een groenere wereld te helpen creëren

Actuele onderwerpen bekijken

In ieder van ons leeft de wens ons best te doen: om ons steentje bij te dragen aan het verbeteren van de dingen waar we om geven. Mensen. Ons werk. De aarde. We zijn voortdurend op zoek naar antwoorden op hoe we het allemaal beter, veiliger en verantwoordelijker kunnen doen. Wetenschap die doelbewust is, die tot stand komt met deze zelfde waarden in gedachten, doet meer dan alleen maar ons helpen de klus geklaard te krijgen. Zij helpt ons onze doelstellingen te vervullen. Beschermen wat belangrijk is. Alles.

 • Pictogram van een handdruk op een paarse achtergrond dat zakelijke samenwerking aanduidt
  Een slimme zakelijke beslissing

  Elk 3M Novec product draagt het keurmerk van doordachte wetenschap: precieze eigenschappen, constante kwaliteit en optimale prestaties die zijn ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van uw toepassing. Onze wetenschappers blinken uit in het begrijpen van de behoeften van onze klanten en het vinden van innovatieve manieren om hen te helpen hun bedrijfsvoering te verbeteren en hun visie te realiseren. Vertrouw op de toonaangevende deskundigen van 3M Novec om een oplossing te ontwerpen die u helpt:
   

  • Prestaties te verbeteren
  • Een hogere efficiëntie te bereiken
  • Een uitstekend betrouwbaarheid te bieden
  • De continuïteit van het bedrijf en belangrijke bedrijfsmiddelen te beschermen
 • Pictogram van drie mensen op een paarse achtergrond dat de medewerkers aanduidt
  Een ruime veiligheidsmarge voor medewerkers

  Het is niet nodig afbreuk te doen aan de gezondheid en veiligheid van mensen. Bij het ontwikkelen van Novec producten respecteren onze wetenschappers onze belofte van veiligheid voor de mensen die ze gebruiken. Dit stelt op zijn beurt bedrijven in staat zich te houden aan hun belofte een veilige, gezonde werkomgeving te bieden voor hun mensen. Daarom hebben Novec producten belangrijke eigenschappen gemeen, zoals:
   

  • Een ruime veiligheidsmarge voor medewerkers
  • Niet brandbaar is

  Stap over op veilig

 • Pictogram van witte aardbol op een paarse achtergrond dat de planeet aanduidt.
  Duurzame chemie voor de planeet

  Bij 3M geloven we dat het onze verantwoordelijkheid is goede hoeders van onze planeet te zijn. Daarom hebben we Novec vloeistoffen ontwikkeld met de intentie niet-duurzame chemicaliën te vervangen. Novec vloeistoffen hebben een gunstig milieuprofiel, wat het voor onze klanten gemakkelijker maakt zich te houden aan milieuvoorschriften. 3M Novec vloeistoffen hebben de volgende eigenschappen gemeen:
   

  • Geen aantasting van de ozonlaag (ODP)
  • Laag aardopwarmingsvermogen (GWP)
  • Staan niet op de lijst voor wettelijke uitfasering
  • Bevatten geen HCFK's, HFK's of nPB

   

  Meer informatie over de duurzaamheidsinspanningen van 3M

  Stap over op duurzaam

De slimme manier om mensen, eigendommen en de planeet te beschermen: Novec 1230 vloeistof

 • Brandbeveiligingstechnicus en leerling controleren de labels voor het Ansul brandblussysteem dat gebruikmaakt van de 3M Novec 1230 Vloeistof.

  De 3M™ Novec™ 1230 Brandveiligheidsvloeistof maakt gebruik van een door ons ontwikkelde technologie om een brand te blussen door de hitte te verwijderen: veilig, schoon en zonder kostbare bedrijfsmiddelen te beschadigen of het milieu te belasten. Dit betekent: geen waterschade aan gevoelige elektronica of kostbare kunstwerken en geen langetermijnschade voor het milieu. Met de grootste veiligheidsmarge ten opzichte van andere schone blusmiddelen kan de Novec 1230 Vloeistof veilig gebruikt worden in ruimten waarin zich mensen bevinden.

  Novec 1230 Vloeistof is ontworpen om:
   

  • Snel te ontladen
  • Snel te penetreren, zelfs in complexe omgevingen
  • Branden snel te blussen
  • U te helpen machinestilstand te voorkomen en de continuïteit van de bedrijfsvoering te verzekeren

Doordacht ontwikkelde producten die u helpen het werk correct uit te voeren

 • Zijaanzicht van een druppel die op het oppervlak van een plas heldere vloeistof spettert.
  Technische vloeistoffen die veelzijdig zijn voor veel toepassingen

  Met hun brede reeks kookpunten, lage viscositeit en hoge diëlektrische sterkte zijn de 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen geschikt voor reinigen, warmteoverdracht en andere toepassingen.

 • Hand in paarse handschoen spuit 3M Novec Elektronicaontvetter uit een groene spuitbus
  Reinigingssprays die meer reinigingen per spuitbus bieden

  3M™ Novec™ Reinigingssprays bevatten 95% actief oplosmiddel, met uitstekende reinigingsprestaties. Ze zijn niet-corroderend en niet-geleidend en dringen diep door in nauwe ruimten. Ook drogen ze snel, zonder resten achter te laten.

 • Handen in paarse handschoenen houden een met Novec gecoate printplaat vast en raken hem aan om de snelle droging te tonen.
  Elektronicacoatings die helpen de productie‑ en arbeidskosten te verlagen

  3M™ Novec™ Coatings voor de Elektronica zijn gemakkelijk aan te brengen, vereisen vaak geen maskering en kunnen binnen enkele seconden verwerkt worden.

 • Verlichte Stone Arch Bridge over de Mississippi River met de skyline van Minneapolis, Minnesota, 's avonds in de achtergrond
  Alternatieve isolatiegassen voor SF₆ die een blikvanger zijn voor nieuwe technologie van de elektriciteitssector

  3M™ Novec™ Isolatiegassen worden gebruikt in grensverleggende gasgeïsoleerde lijnen en gasgeïsoleerde vermogensapparatuur, en helpen toonaangevende bedrijven in de elektriciteitssector hun doelstellingen voor een duurzame toekomst te realiseren.

Technische vloeistoffen die veilig zijn dankzij hun ontwerp

 • Een technicus maakt zich gereed om een mand met machineonderdelen te legen in een dampontvetter voor intensief reinigen met 3M Novec Technische vloeistof.

  In industriële toepassingen zoals warmteoverdracht, depositie van smeermiddelen/coatings en nauwkeurige reiniging worden medewerkers gedurende hun werktijd gewoonlijk blootgesteld aan dampen van oplosmiddelen. Daarom is het vaststellen van aanvaardbare blootstellingslimieten een essentiële factor bij het selecteren van oplosmiddelen voor processen. Gebaseerd op uitgebreide testen van de toxiciteit hebben de richtlijnen voor medewerkers die acht uur werken met 3M Novec Technische vloeistoffen een ruimere veiligheidsmarge dan voor hen die werken met andere oplosmiddelen zoals n-propylbromide (nPB), trichloorethyleen (TCE) en perchloorethyleen (PERC). Dat maakt deze vloeistoffen tot een uitstekend alternatief.

  Novec Technische vloeistoffen zijn:
   

  • Niet geclassificeerd als CMR-toxisch, anders dan TCE, dat een Categorie 2 carcinogeen is
  • Niet onderworpen aan beperkende wetgeving of uitfasering, zoals nPB
  • Niet onderworpen aan een blootstellingsplafond, in tegenstelling tot TCE en PERC

 • Architecten met veiligheidshelmen aan het werk op een bouwlocatie
  Novec 1230: De veiligere keuze uit schone brandbestrijding

  3M Novec 1230 Brandveiligheidsvloeistof is veilig voor gebruik in ruimten waar mensen aanwezig zijn, en dat zijn de plaatsen die u het meest wilt beschermen. In feite biedt deze vloeistof de grootste veiligheidsmarge in vergelijking met andere schone middelen en CO₂. Deze eigenschappen zijn in het bijzonder belangrijk als u zoekt naar een veiliger alternatief voor FM-200™ of FE-25®, beide op HFK gebaseerde blusmiddelen die op de lijst staan voor uitfasering.

   

  De Novec 1230 veiligheidsvergelijking downloaden (pdf, 125 KB)

   

 • Jonge elektricien schroeft apparatuur in een zekeringkast
  Niet-brandbare reinigingssprays die werkplekken veiliger maken

  3M Novec Reinigingssprays bieden een ruime veiligheidsmarge voor onderhouds‑ en reparatiemonteurs in allerlei branches. Door hun onbrandbaarheid is het gemakkelijker en veiliger ermee te werken. Daarnaast zijn ze veiliger op te slaan en gemakkelijker te vervoeren en maken ze efficiëntere processen mogelijk doordat ze de veiligheidsstappen overbodig maken die nodig zijn bij brandbare reinigers. Ook bevatten ze geen n-propylbromide (nPB) of andere schadelijke chemicaliën bevat zoals trichloorethyleen (TCE) of methyleenchloride.

 • Gehandschoende hand die een beker vasthoudt met daarin vloeistof en een plant.
  Dompelkoeling voor datacenters met Novec Technische vloeistoffen kan het energieverbruik drukken met 97%

  Datacenters zijn essentieel voor elk aspect van ons leven: van bedrijfsleven en handel tot communicatie en amusement. Maar grote datacenters verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit, en veel daarvan voor koeling. Dompelkoeling met Novec vloeistoffen voor de elektronica maakt een eenvoudig thermisch ontwerp mogelijk en biedt de potentie om de elektriciteitskosten voor koeling van datacenters met wel 97% te verlagen.

 • Panoramische luchtfoto van Sydney, de kuststrook van de Australische stad onder een blauwe hemel.
  Brandbescherming die toonaangevend is in duurzaamheid

  In vergelijking met andere schone brandbestrijdingsmiddelen blinkt 3M Novec 1230 Brandveiligheidsvloeistof uit als antwoord op de wereldwijde vraag naar schone, duurzame middelen. Hij onderscheidt zich met een aardopwarmingsvermogen van minder dan 1, tast de ozonlaag niet aan en heeft een korte atmosferische levensduur van vijfdagen in vergelijking met de 65 jaar van halonen. En anders dan HFK's staat hij niet op de lijst voor wereldwijde geleidelijke uitfasering.

 • Elektriciteitsmasten met energiecentrale op de achtergrond.
  Novec maakt deel uit van duurzamere oplossingen voor isolatiegas voor de elektriciteitssector

  Al jarenlang zoekt de elektriciteitssector naar een alternatief voor SF₆ in gasgeïsoleerde toepassingen. Hoewel het doelmatig boogvorming voorkomt, is SF₆ potentieel een uiterst krachtig broeikasgas. Bij de ontwikkeling van Novec Isolatiegassen hebben toonaangevende bedrijven en fabrikanten van apparatuur met 3M samengewerkt aan het ontwikkelen van een nieuwe SF₆-vrije technologie voor gasgeïsoleerd schakelmateriaal (GIS), gasgeïsoleerde leidingen (GIL) en stroomonderbrekers met dezelfde afmetingen, prestaties en eigenschappen als de traditionele SF₆-apparatuur. Een vermindering van wel 99,99% in de uitstoot van broeikasgas is haalbaar als er gebruik wordt gemaakt van Novec Isolatiegassen in plaats van SF₆.