Thermisch beheer

Alle producten bekijken

Veel van de geweldige technologische vooruitgang van vandaag de dag heeft één ding gemeen: de behoefte warmte te beheren. Of het nu gaat om het beheersen van procestemperaturen in de productie van halfgeleiderwafers of het kwijtraken van overdadige warmte die wordt opgewekt in datacenters, vermogenselektronica of luchtvaart, warmteoverdracht is kritisch voor een brede reeks toepassingen die ons moderne leven mogelijk maken.

Bij 3M gebruiken we wetenschap om levens op vele niveaus te verbeteren. Onze 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen zijn niet alleen ontwikkeld om uitstekende prestaties te leveren in tal van toepassingen voor warmteoverdracht, maar ook om dat zodanig te doen dat de veiligheid van medewerkers en milieuduurzaamheid niet in gevaar komen. Novec Technische vloeistoffen zijn diëlektrisch en niet brandbaar, bieden een verscheidenheid aan bedrijfstemperaturen en zijn alternatieven met minder onderhoud en minder rommel dan traditionele koelvloeistoffen zoals water, waterglycol of oliën die worden gebruikt voor warmteoverdracht. En ze werken in talloze toepassingen, van koeling via koelplaten voor halfgeleiders tot dompelkoeling voor datacenters en spraykoeling voor de luchtvaart. Als u op zoek bent naar een betere manier om warmte te bestrijden, neem dan contact op met 3M voor hulp.

Productiemachine voor computerwafers voor halfgeleider- en elektronicatoepassingen.

Warmte afvoeren, prestaties verbeteren.

Veilige en duurzame koeling met hoge prestaties

Ontdek slim Veilig. Duurzaam. Bladzijde
De toepassing van Novec Technische vloeistoffen die specifiek zijn ontworpen voor warmteoverdracht biedt u precieze, betrouwbare prestaties en de verzekering dat er wordt voldaan een veiligheids‑ en duurzaamheidseisen. Nu de eisen die aan moderne elektronica gesteld worden steeds strenger zijn, kunt u beter een koelmiddel gebruiken dat even geavanceerd is.
 • Extreme close-up van een component op een printplaat (PCB)
  Slimme oplossingen voor hedendaagse elektronica

  Als u een vloeistof gebruikt voor warmteoverdracht zijn er tal van dingen te overwegen, afhankelijk van de toepassing. Novec vloeistoffen hebben:
   

  • Een hoge diëlektrische sterkte, wat contact met elektronica toelaat
  • Een uitstekende materiaalcompatibiliteit, waardoor ze ideaal zijn voor uw producten apparatuur
  • Een diversiteit van leverbare bedrijfstemperaturen, dus u kunt uw processen nauwkeurig controleren
  • Een hoge mate van compatibiliteit met veel verschillende processen en materialen
 • Twee laboranten onderzoeken data en een halfgeleiderwafer in een fabriekslaboratorium.
  Geen compromis aan de veiligheid van medewerkers

  3M Novec Technische vloeistoffen hebben een ruime veiligheidsmarge voor medewerkers. Als u overstapt van een oudere koelmethode naar Novec vloeistoffen kan dit u de geruststelling bieden dat u helpt de mensen te beschermen die uw bedrijf laten draaien. Eigenschappen van Novec vloeistoffen zijn:
   

   

  • Een lage toxiciteit heeft
  • Niet brandbaar is
 • Close-up van een gehandschoende hand die een beker vasthoudt met daarin een groene plant en vloeistof.
  Milieuvriendelijkere koelmogelijkheden

  Novec vloeistoffen zijn ontwikkeld als oplossingen met hoge prestaties die geen afbreuk doen aan de milieuverantwoordelijkheid. U kunt de uitstoot van broeikasgassen in uw toepassing met wel 99% verminderen door warmteoverdrachtvloeistoffen op basis van perfluorkoolwaterstoffen (PFK) of perfluoropolyether (PFPE) te vervangen door Novec vloeistoffen. Novec Vloeistoffen:
   

   

  • Hebben een laag aardopwarmingsvermogen (GWP)
  • Leiden niet tot aantasting van de ozonlaag (ODP
  • Staan niet op de lijst voor wettelijke uitfaserin

3M Novec Technische vloeistoffen voor thermisch beheer

 • Een bruine 4,5-literfles 3M Novec 7500 Technische vloeistof op een witte achtergrond.

  3M Novec Technische vloeistoffen zijn het resultaat van zorgvuldige ontwikkeling voor hun beoogde gebruik als warmteoverdrachtvloeistof. Onze technici creëerden deze vloeistoffen om te voldoen aan de hoogste standaards op het gebied van prestaties, veiligheid en duurzaamheid. U kunt niet vinden wat u nodig hebt? U hebt hulp nodig bij de keuze? Wij werken voortdurend aan manieren om nieuwe uitdagingen te beantwoorden.

   

  Wat voor warmteoverdracht u ook nodig hebt,en wat uw branche en zakelijke kansen ook zijn, de reeks 3M Novec vloeistoffen voor warmteoverdracht beschikt over:
   

   

  • Een brede reeks bedrijfstemperature
  • Individuele producten met een breed bereik van bedrijfstemperatuu

  Productkeuzegids voor warmteoverdracht downloaden (pdf, 79 KB)


 • Voortbouwen op de traditie van warmteoverdracht van 3M™ Fluorinert™ Vloeistoffen voor de Elektronica

  Al meer dan 40 jaars stellen 3M Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica de norm voor directe contactkoeling in de elektronica-industrie, met veel succesvolle en innovatieve toepassingen. 3M Novec Technische vloeistoffen bouwen voort op die traditie met uitstekende prestaties plus betere duurzaamheidseigenschappen. Neem contact op met ons voor hulp bij het kiezen welk product het best voldoet aan uw specificaties en doelstellingen.

  Leer meer over Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica (pdf, 76 KB)


3M Novec Technische vloeistoffen voor thermisch beheer

 • Gehandschoende handen houden een schitterende halfgeleiderwafer vast tegen een blauwe achtergrond.

  Koeling van halfgeleiderwafer en apparatuur

  Halfgeleiders vormen het hart van de apparaten en diensten die vandaag de dag onze wereld veranderen. Om meer rekenkracht in een kleinere behuizing te kunnen stoppen, vereisen waferfabrikanten een exacte temperatuurbeheersing en nauwkeurige processen. Voorzie uw fabriek van de nieuwste koeltechnologie met Novec vloeistoffen voor warmteoverdracht.

   

  In veel stadia van het halfgeleiderproductieproces kunnen deze warmteoverdrachtvloeistoffen zorgen voor een efficiënte, kosteneffectieve manier met weinig onderhoud voor het beheersen van procestemperaturen. Novec vloeistoffen vereisen geen de-ionisatie zoals waterige koelmiddelen, zijn niet brandbaar en leveren een uitstekend gelijkmatige temperatuur. Ontdek hoe Novec Technische vloeistoffen u kunnen helpen te koelen zonder afbreuk te doen aan:
   

   

  • Koelen met een koelplaat (CPC)
  • Plasma-etse
  • Automatisch teste
  • Chemisch opdampen (CVD)
  • Fotolithografie (stepper)

Dompelkoeling voor elektronica

 • Bovenaanzicht van servers in een datacenter die zijn ondergedompeld in 3M Novec Technische vloeistof voor dompelkoeling.
  Dompelkoeling voor datacenters

  Datacenters zijn essentieel voor elk aspect van ons leven: van zakendoen tot communicatie en amusement. Maar grote datacenters verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit, en veel daarvan voor koeling. Dompelkoeling met Novec vloeistoffen maakt een eenvoudig thermisch ontwerp mogelijk en biedt de potentie om de elektriciteitskosten voor koeling van datacenters met wel 97% te verlagen.

   

  Ontdek meer over dompelkoeling voor datacenters

 • Artistieke foto van opspattende heldere vloeistof tegen een lichtblauwe achtergrond.
  Dompelkoeling voor vermogenselektronica

  Vermogenselektronica zijn belangrijke componenten in veel toepassingen van krachtige elektromotoren. De vermogensconversie door deze elektronica maakt alles mogelijk, van elektrische hogesnelheidstreinen tot de elektrische aandrijfsystemen die worden gebruikt in grondverzetmachines. Maar ze vereisen een efficiënte koeling bij een hoge dichtheid; die kan geleverd worden met een dompelkoelsysteem dat is gebaseerd op Novec vloeistof.

   

  Ontdek meer over dompelkoeling voor vermogenselektronica


 • Silhouet van een groep militaire helikopters die bij zonsondergang vliegen.

  Koeling van militaire en ruimtevaartelektronica

  De luchtvaartbranche en veel types gespecialiseerde militaire apparatuur vereisen compacte, efficiënte, zeer betrouwbare koeling. 3M Novec Technische vloeistoffen beschikken over de eigenschappen om te kunnen voldoen aan het soort eisen die luchtvaartelektronica en andere soorten elektronische apparatuur stellen aan een koelsysteem. Ze zijn ook compatibel met de spraykoelsystemen die worden gebruikt in high-end toepassingen in de luchtvaart en op aarde. Naast hun koelprestaties zijn Novec niet brandbaar zoals polyalphaolefine (PAO) en geven ze veel minder rommel dan koelmiddelen op oliebasis, wat tot gemakkelijker onderhoud leidt.


Hulpmiddelen en informatiebronnen voor warmteoverdrachttoepassingen

Informatiebronnen

Neem contact met ons op voor vragen over toepassingen en vloeistoffen voor warmteoverdracht

3M Novec is veel meer dan alleen maar een assortiment producten - we zijn mensen die uw passie delen voor het oplossen van problemen en het verbeteren van levens. Onze ervaring met warmteoverdracht in een grote diversiteit van toepassingen en branches betekent dat we de unieke mogelijkheid hebben u te helpen met het beantwoorden van uw uitdagingen. Neem contact met ons op om antwoord te krijgen op vragen die u zou kunnen hebben, of voor het aanvragen van:
 

 

 • Productgegevens
 • Toepassingsadvies en beste manier van werken
 • Hulp bij het bestellen van Novec technische vloeistoffen of het kiezen tussen Novec vloeistoffen en 3M Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica
 • Hulp bij het bestellen van monsters