Maaspatroon met een ontwerp van paarse driehoeken.

Vervangen van HFK's: betere prestaties tegen lagere kosten.

Door over te stappen op 3M™ Novec™ 72DE Technische vloeistof kon Smiths Aerospace haar uitgaven voor HFK reinigingsmiddelen met ongeveer de helft verminderen.

  • Voorgevel gebouw Mustang Vacuum Systems

    Smiths Aerospace behoefte nauwelijks introductie: het is een transatlantische systemen‑ en apparatuuronderneming met een omzet van meer dan $2 miljard en meer dan 11.000 medewerkers wereldwijd. De fabriek in Cheltenham (VK) is sinds 1940 verantwoordelijk voor ontwerp en productie van diverse componenten en systemen voor de luchtvaartindustrie, met inbegrip van mechanische instrumenten. Mark Salisbury, productietechnicus bij Smiths Aerospace, zegt: "Op het gebied van mechanische instrumenten produceren we niet noodzakelijk grote hoeveelheden producten, maar we produceren ongeveer 35 verschillende instrumenten die elk wel 200 verschillende onderdelen kunnen hebben. Dus is ons productieschema zit erg vol." Veel van de betrokken onderdelen zijn ook zeer kwetsbaar en vereisen een zorgvuldige voorbereiding voor finishingbewerkingen zoals spuiten en zeefdrukken.

Een duidelijke businesscase

Enkele jaren geleden had Smiths Aerospace al het besluit genomen om or te stappen van trichloorethyleen (TCE) naar meer milieuverantwoorde HFK's die niet zijn geclassificeerd als carcinogene, mutagene of voortplantingsgiftige stoffen (CMR's) onder de Richtlijn inzake oplosmiddelenemissies die in 2007 van kracht werd. Smiths Aerospace was tevreden met de HFK die zij oorspronkelijk gebruikte, maar Mark Salisbury werd door Mark Duggan, Sales Manager van Acota, de in het VK toonaangevende leverancier van fluorchemicaliën en speciale materialen, overgehaald om ook eens te kijken naar de 3M Novec 72DE Technische vloeistof als alternatief dat aanzienlijke kostenbesparingen kon opleveren zonder in te boeten op prestaties. Merk Salisbury zegt "Financieel gezien was overschakelen op Novec vloeistof iets waarover je niet hoeft na te denken. Wat we wilden ontdekken, was: kan het doen wat het moet doen? "Vervolgens werd gedurende bijna twee maanden een proef uitgevoerd waarbij Acota de hele tijd nauw betrokken was. Er werden dagelijkse verbruiksgegevens bijgehouden en de resultaten spraken voor zichzelf...

"We ontdekten naast de lagere inkoopkosten dat er minder verliezen optreden door verdamping of doordat er vloeistof achterbleef in het product. Het loopt ook beter weg en we hebben een verbetering in de prestaties gezien. Voorheen moesten we bepaalde assemblages vooraf reinigen, maar met Novec vloeistof hoeven we dat niet meer te doen en dat bespaart ons tijd", aldus Salisbury.

"De vermindering van verliezen heeft bovendien een positieve invloed op het milieu."

MARK SALISBURY,
Productie-ingenieur bij Smiths Aerospace

Geen extra investering in uitrusting nodig

Een ander voordeel is het feit dat de reinigingsmachine niet vervangen hoeft te worden, afgezien van het verhogen van het kookpunt van 38 naar 44 graden, wat volgens Salisbury ook kan bijdragen aan de verbeterde prestaties. "We zijn ook in staat het vuile oplosmiddel te recyclen met behulp van onze terugwinningsfabriek voor oplosmiddelen. Deze gaat 95% van het vuile oplosmiddel terugwinnen, zodat dit opnieuw kan worden gebruikt. Dit bespaart op de aanschaf van vervangend oplosmiddel en ook op de verwijderingskosten en de milieu-invloed die daarmee samenhangt", voegt Mark Salisbury eraan toe. Hoewel het nog vroeg is, schat Salisbury vol vertrouwen dat het bedrijf door over te stappen op 3M Novec 72DE vloeistof van Acota "zijn rekening voor oplosmiddelen jaarlijks met de helft zal verminderen. Dit is belangrijk, want net als elk ander productiebedrijf staan we onder druk van klanten om onze kosten te verlagen. Door te werken met Acota waren we in staat dit te bereiken zonder ook maar iets in te boeten aan prestaties. Novec vloeistof presteert prima voor ons."