Maaspatroon met een ontwerp van paarse driehoeken.

Vervangen van TCE: uitstekende schoonmaakprestaties met een veel beter duurzaamheidsprofiel.

Saab selecteert 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen als duurzaam alternatief voor TCE

  • Voorgevel gebouw Mustang Vacuum Systems

    Al tientallen jaren gebruikt de bekende Zweedse defensieaannemer Saab precisiereinigingsprocessen om ervoor te zorgen dat de componenten en systemen die zij vervaardigen en assembleren voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen. Jarenlang werd trichloorethyleen (TCE) gebruikt om aan deze normen te voldoen, maar na het verbod op TCE moest Saab een duurzamer alternatief vinden dat net zo effectief zou presteren.

    Projectmanager Lars-Gunnar Huss bij Saab Dynamics kreeg de taak vervanger te vinden en tijdens zijn onderzoek stuitte hij op een meer dan 30 jaar oud archiefrapport dat ondanks zijn leeftijd van onschatbare waarde zou blijken te zijn... Het gearchiveerde rapport vergeleek verschillende op oplosmiddelen gebaseerde technologieën, waaronder 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen en Fluorinert producten, die eerder door 3M aan Saab werden geleverd voor diëlektrische doeleinden.

    Nu hij een mogelijke alternatief had gevonden voor TCE nam Lars-Gunnar contact op met Kemi-Intressen AB, de Zweedse 3M-dealer, en 3M om te helpen bij het evaluatieproces, samen met Guyson, de Engelse fabrikant van 'Kerry' ultrasone reinigingsmachines. Inventec leverde het co-oplosmiddel TOPKLEAN™ EL-20 met behulp van Novec technische vloeistoffen via hun Zweedse dealer Desab AB.

Strenge tests tonen uitstekende reinigingsprestaties en consistentie

Saab voerde een reeks tests uit om het Novec reinigingsproces met co-oplosmiddel te vergelijken met TCE, waarbij DINITROL® werd gebruikt als bijzonder moeilijk te verwijderen vervuiler. De sets werden voor analyse naar het laboratorium van 3M in het VK gestuurd en na enkele aanpassingen aan het precisiereinigingsproces door Guyson, toonden de resultaten uitstekende consistentie en reinigingsprestaties in vergelijking met trichloorethyleen.

Na een genereuze donatie van een Microsolve co-oplosmiddelmachine door Guyson ging Saab verder met evalueren van dit reinigingsproces voor hun magnetronassemblage. Dit betrof het inspecteren en streng testen van magnetrononderdelen tijdens de fabricage, om ervoor te zorgen dat ze bevredigende niveaus van reiniging en operationele stabiliteit bereikten. De evaluatie werd afgerond door het uitvoeren van tests aan complete magnetrons. De nieuwe precisiereiniging slaagde voor alle tests.

De overstap is voltooid...

Na twee-en-een-half jaar evaluatie en naar schatting twee maanden die door Saab werden besteed aan de evaluatie en kwalificatie van de vervanger werd uiteindelijk besloten tot de aanschaf van een Guyson co-oplosmiddel precisiereinigingsmachine die gebruikmaakt van Novec technische vloeistoffen. Dit proces heeft volgens Lars-Gunnar Huss tot nu toe consistent de gewenste reinigingsresultaten opgeleverd.

 

Saab is een handelsmerk van Saab Company. Alle andere handelsmerken zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.