Vergelijken van reinigingsoplossingen op basis van water en oplosmiddelen

Het kiezen van een reinigingsoplossing voor uw onderdelen is het maken van een zakelijke keuze voor de lange termijn. Hierbij houdt u rekening met o.a. de jaarlijkse kosten, de duurzaamheid (inclusief de kwetsbaarheid t.a.v. regelgeving) en de prestaties die aan uw behoeften moeten voldoen. Of u nu een nieuw watergedragen reinigingssysteem overweegt of één op basis van oplosmiddelen, dan wel nPB of TCE wilt vervangen of op zoek bent naar een oplossing voor een bijzonder moeilijke reinigingsuitdaging: leer meer over uw opties voor duurzaam en effectief reinigen met 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen

 • Afbeelding van een groot watergedragen reinigingssysteem, typisch voorbeeld van een systeem dat gebruikmaakt van water, zeep en toevoegingen
  Wat is watergedragen reinigen?

  Waterig schoonmaken betekent "water-plus". Een hele reeks reinigingsmiddelen, oppervlakte-actieve stoffen, emulgatoren of buffers worden aan het water toegevoegd en werken in combinatie met warmte, beweging en tijd om verontreinigingen te verwijderen van industriële onderdelen. In het algemeen worden meerdere wasstappen gevolgd door een spoelstap om resten van reinigingsmiddelen te verwijderen. En ten slotte worden de onderdelen gedroogd met warme lucht of met oplosmiddelen zoals isopropylalcohol.

   

  Watergedragen reinigen is vaak zeer effectief bij:

  • Het combineren van reiniging met het afzetten van beschermende coatings zoals roestwerende middelen
  • Het combineren van reiniging met een oppervlaktefinish zoals glansmiddelen
  • Het verwijderen van ionische verontreinigingen zoals zouten
 • Afbeelding van een kleine dampontvettingsmachine, typisch voorbeeld van een machine die wordt gebruikt met 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen en reinigingsmiddelen
  Wat is reinigen met oplosmiddelen?

  Oplosmiddelreinigen, vaak uitgevoerd in een dampontvetter, maakt gebruik van een speciaal samengesteld reinigingsmiddel. Onderdelen worden ondergedompeld in een continu gefilterde en gedestilleerd kokende vloeistof – soms ook in combinatie met ultrasone agitatie – en verontreinigingen komen los van hun oppervlakken. Onderdelen ondergaan vervolgens een kort dampspoel‑ en droogproces, waarin de vloeistof verdampt, condenseert op van de warmtewisselaars van de machine en terug druppelt in de ontvetter om opnieuw te worden gebruikt. De onderdelen worden vervolgens droog verwijderd.

   

  Oplosmiddelreinigen is vaak zeer effectief bij:

  • Reinigen van mechanische en elektronische onderdelen met complexe geometrieën
  • Reinigen zonder residu
  • Snel reinigen van grote hoeveelheden onderdelen
  • Reinigen van kwetsbare onderdelen die een droogproces bij lage temperatuur vereisen

Niet alle oplosmiddelen zijn gelijk gemaakt

 • Twee pictogrammen van een lichtblauwe beker met X'en erin en één pictogram van een paarse beker met Novec erop gedrukt, om aan te duiden dat niet alle reinigen oplosmiddelen hetzelfde zijn

  De moderne chemie heeft tal van milieu‑ en veiligheidsuitdagingen overwonnen die oudere reinigingsmiddelen zoals fluorkoolwaterstoffen (HFK's), tricholoorethyleen (TCE) en n-propylbromide (nPB) met zich meebrachten. 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen zijn speciaal uitgevonden om sterke reinigingsprestaties te combineren met duurzaamheid (geen aantasting van de ozonlaag en laag aardopwarmingsvermogen) en een hoge veiligheidsmarge voor medewerkers (lage toxiciteit en onbrandbaarheid).


  Lees meer over hoe Novec vloeistoffen zich verhouden tot oudere oplosmiddelen zoals nPB en TCE.


Kostenvergelijking watergedragen reiniging versus Novec

Per liter of kilowattuur zijn water en elektriciteit goedkoop. Maar als u ze in grote hoeveelheden gebruikt, lopen de kosten aardig op. Bovendien zijn ze mogelijk onderhevig aan grote prijsschommelingen als gevolg van droogte, waterbeperkingen of belasting van het energienet. Daarnaast geldt, dat hoe gecompliceerder uw reinigingssysteem is, des te meer tijd en middelen moeten er worden besteed aan onderhoud.

Dus hoewel de kosten per liter van oplosmiddelen zoals Novec vloeistoffen hoger zijn dan die van watergedragen reinigingsmiddelen, de totale kosten van het reinigingsproces zijn vaak aanzienlijk lager.


Productietechnicus plaatst een mand met messing onderdelen voor hydraulische lijnconnectors in een dampontvetter

Vind het beste Novec reinigingsmiddel voor uw bedrijf

We leveren een breed scala van op maat gemaakte reinigingsmiddelen voor lichte, middelzware en zware toepassingen. Onze experts en erkende dealers kunnen u helpen de combinatie te vinden van sterkte, compatibiliteit met materialen, kookpunt, droogtijd en meer die voldoet aan uw behoeften.

Regelen van een monster of reinigingstest

Prestatievergelijking watergedragen reiniging versus Novec

Water en olie mengen niet, maar Novec vloeistoffen zijn speciaal ontwikkeld om op betrouwbare wijze in de productie gebruikelijke vetten, oliën, vloeimiddelen en meer op te lossen uit een groot aantal verschillende ondergronden. Of het nu gaat om het reinigen van kunststoffen, metalen of keramiek, nauwkeurig machinaal bewerkte onderdelen of elektronische componenten, er is een Novec vloeistof die aan uw behoeften voldoet. 

Lees meer over de gegevens achter onze vergelijking van Novec vloeistof en watergedragen reinigen. 

 • Pictogram van klok met Aqueous-label, voor de helft gevuld met een blauwe ondergrond, en een ander klokpictogram met Novec-label, voor een veel kleiner deel gevuld met een paarse ondergond, om de variatie in het tijdsverloop van proces aan te duiden.
  Kortere reinigingscyclus

  U kunt uw output per uur verhogen door uw reinigingscyclus te verkorten met Novec vloeistoffen.

 • Pictogram van luchtbellen boven een gegroefd oppervlak met Aqueous-label en pictogram van een borrelend gegroefd oppervlak met Novec-label, om de oppervlaktespanning aan te duiden
  Beter reinigen en spoelen

  Novec vloeistoffen zijn speciaal ontworpen met een lage oppervlaktespanning (minder dan 20 mN/m) en dringen daardoor gemakkelijk door in complexe geometrieën van onderdelen.

 • Pictogram van vies blauw glas met Aqueous-label, en pictogram van een schoon, sprankelend paars glas met Novec-label
  Geen residu

  Novec vloeistoffen reinigen onderdelen zonder resten van hard water of reinigingsmiddel.

 • Pictogram van kleine paarse voetafdruk met Novec-label en pictogram van grote lichtblauwe voetafdruk met Aqueous-label
  Kleinere voetafdruk van apparatuur

  Gebruikelijke apparatuur voor watergedragen reinigen vereist 2-3x meer ruimte dan dampontvetters. Dampontvetting met Novec vloeistoffen vereist minder tanks en geen droger of waterzuiveringssysteem.


Effectieve reiniging zonder nadelen

Met Novec vloeistoffen kunnen fabrikanten profiteren van de prestatievoordelen van oplosmiddelgedragen reiniging zonder de milieu‑ en veiligheidsnadelen van oudere oplosmiddelen zoals nPB (n-propylbromide), MeCl (methyleenchloride), Perc (perchloorethyleen), TCE (trichloorethyleen) of HFK's.

 • Paars pictogram van de aarde, gewikkeld in een blad met een steel, om de milieuvriendelijkheid aan te duiden
  Duurzaam

  Alle Novec vloeistoffen tasten de ozonlaag niet aan en hebben een laag aardopwarmingsvermogen.

 • Pictogram van paars schild met een hart in het midden, om veiligheid aan te duiden
  Grote veiligheidsmarge

  Novec vloeistoffen hebben een grote veiligheidsmarge. Novec 72DE heeft bijvoorbeeld een veiligheidsmarge die 20x groter is dan de gebruikelijke blootstellingsniveaus.

 • Paars pictogram van een diagonale doorgestreepte vlam, om de onbrandbaarheid aan te duiden
  Niet brandbaar

  Alle Novec vloeistoffen zijn onbrandbaar en hebben geen vlampunt.

 • Pictogram van paarse evenwichtsbalk, om thermische stabiliteit aan te duiden
  Stabiele samenstelling

  Novec vloeistoffen zijn zeer stabiel gedurende de tijd, wat leidt tot consistente reinigingsprestaties en gemakkelijk recyclen. En in tegenstelling tot nPB en TCE zijn in het algemeen geen acceptatietesten nodig.


De wettelijke uitfasering van HFK gaat door

Vanwege hun hoge aardopwarmingsvermogen zijn oplosmiddelen zoals fluorkoolwaterstoffen (HFK's) onderwerp van geleidelijke uitfasering onder wereldwijde verdragen zoals het Montreal Protocol. In Europa verbiedt de bijgewerkte Richtlijn voor F-gas de verkoop van bepaalde HFK's, met inbegrip van HFC-23, vanaf begin 2015, plus een geleidelijke uitfasering in 2030 van alle andere HFK's tot 21% van het niveau in 2009-2012. Vermijd de uitfasering van HFK's helemaal door over te stappen op Novec vloeistoffen – een duurzaam alternatief met een gering aardopwarmingsvermogen dat niet op de lijst staat voor verbod of uitfasering.


Neem contact met ons op voor meer informatie over Novec reinigingsmiddelen

Wij staan klaar om u te helpen.

Ons team van ingenieurs en deskundigen staat klaar om uw vragen te beantwoorden en u ondersteuning te bieden, zoals het regelen van monsters en reinigingsproeven. Neem vandaag nog contact met ons op.