Onderstation van elektriciteitscentrale bij zonsondergang.
Stroom voor een duurzame toekomst.

Novec Isolatiegassen voor de elektriciteitssector

Alle producten bekijken

Lever een zinvolle bijdrage aan de toekomst van onze planeet. Kies voor 3M™ Novec™ Isolatiegassen als alternatief voor zwavelhexafluoride (SF6), het krachtige broeikasgas dat algemeen wordt gebruikt voor de isolatie en bescherming van transmissie- en distributiesystemen voor elektriciteit met een middelhoge en hoge spanning.

Onze kwaliteit van leven wordt steeds beter en het elektriciteitsnet speelt daarbij een essentiële rol. Dat systeem moet betrouwbaar zijn en er is weinig ruimte voor fouten. De elektriciteitssector levert een belangrijk bijdrage aan de veiligheid, het comfort en de productiviteit van mensen. Het lekken of onbedoeld vrijkomen van SF6 leidt echter tot een grote toename van het broeikaseffect.

Daarom hebben de wetenschappers van 3M onderzocht wat de specifieke behoeften op het gebied van isolatiegassen zijn in de elektriciteitssector, waar SF6 veel wordt gebruikt. Op basis van dit onderzoek en uitgebreide tests zijn 3M Novec Isolatiegassen ontwikkeld. Deze gassen worden vaak in een gasmengsel gebruikt en bieden zo vergelijkbare of betere prestaties met aanzienlijk minder milieueffecten dan SF6. Als u het elektriciteitsnet groener wilt maken, kunnen wij u daarbij helpen.


 • Afbeelding met een momentopname van de infographic

  Een alternatief voor SF6. Novec isolatiegas is speciaal ontwikkeld om het broeikasgas met maar liefst 99,99% te verlagen.

  • SF6 wordt in de elektriciteitssector als isolatiegas gebruikt vanwege de diëlektrische eigenschappen en de betrouwbaarheid. De nadelen zijn daarom op de koop toe genomen. SF6 is echter ook een krachtig broeikasgas dat over een periode van 100 jaar een aardopwarmingsvermogen heeft dat 23.500 keer zo groot is als dat van CO2. Het is het krachtigste broeikasgas dat door het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) is onderzocht. 3M heeft daarom met toonaangevende bedrijven in de sector samengewerkt om alternatieven te ontwikkelen die gebruikmaken van Novec Isolatiegassen. Tests laten zien dat in vergelijking met toepassingen die SF6 gebruiken een vermindering van 99,99% in de uitstoot van broeikasgassen haalbaar is wanneer een isolatiegasmengsel wordt gebruikt.
  • g3 (Green Gas for Grid):
   • G3, dat door General Electric is ontwikkeld met 3M™ Novec™ 4710 Isolatiegas, voldoet aan de vereisten voor toepassingen voor gasgeïsoleerde leidingen (GIL) en hoogspanningsschakelaars.
   • Door een gasmengsel te gebruiken kan het broeikaseffect aanzienlijk worden teruggedrongen, met wel 99% in vergelijking met SF6
  • Eco-efficiënt gasgeïsoleerd schakelmateriaal van ABB met AirPlus™:
   • Door ABB geproduceerde middenspanningsschakelaars geïsoleerd met een gas dat is gemaakt met 3M™ Novec™ 5110 Isolatiegas, dat qua prestaties overeenkomt met SF6, maar aanzienlijk minder milieueffecten heeft
   • Door een gasmengsel te gebruiken kan het broeikaseffect aanzienlijk worden teruggedrongen, met wel 99.99% in vergelijking met SF6
  • Bekijk de brochure over de familie van 3M™ Novec™ Isolatiegassen. (PDF, 1,06 MB)
  • Bekijk een vergelijking van SF₆ en Novec isolatiegassen

Essentiële prestaties voor de transmissie en distributie van elektriciteit

De elektriciteitssector heeft geen foutmarge. Gasmengsels op basis van Novec Isolatiegas voldoen daarom aan de strengste specificaties voor veiligheid en betrouwbaarheid.

 • Uitzonderlijke prestaties
  Uitzonderlijke prestaties

  Novec-isolatiegassen worden gewoonlijk gemengd met inerte gassen, waarbij het mengsel een diëlektrische sterkte biedt die vergelijkbaar is met die van SF6.

 • National Grid g3-lijnen SF6-vrij hoogspanningstransmissiesysteem met 3M ™ diëlektrische vloeistof
  Betrouwbaarheid voor kritieke infrastructuur

  Kan worden gebruikt in gasgeïsoleerd schakelmateriaal, stroomonderbrekers, gasgeïsoleerde leidingen (GIL) en nog veel meer.

 • ABB AirPlus™ SF6-vrij middenspanningsoverbrengingssysteem met 3M™ diëlektrische vloeistof
  Lagere totale eigendomskosten

  Minder administratie nodig om uitstoot van broeikasgassen door SF6 te melden.


Over 3M Novec Isolatiegassen

Alle producten bekijken

Novec-isolatiegassen combineren uitstekende diëlektrische prestaties met een ruime veiligheidsmarge voor de werknemers. Als onderdeel van een gasmengsel zijn Novec-isolatiegassen geschikt voor zowel midden- als hoogspanningstoepassingen; Ze zijn niet ontvlambaar en tevens niet ozonafbrekend. Als duurzaam alternatief voor SF6 dragen Novec-isolatiegassen bij tot een vermindering van meer dan 99% van de BKG-impact in commerciële apparatuur op het net en zorgen ze dus voor een aanzienlijke en betekenisvolle vermindering van de milieu-impact.

 • 3M™ diëlektrische vloeistof in g3 in National Grid (GIL) SF6-vrij hoogspanningstransmissiesysteem
  3M Novec 4710 Isolatiegassen

  Dit product is speciaal ontwikkeld om een duurzaam alternatief te zijn voor SF6 wanneer het in zijn pure vorm of als onderdeel van een gasmengsel wordt gebruikt, en het biedt uitstekende diëlektrische eigenschappen over een breed bereik van bedrijfstemperaturen.

  • Diëlektrische doorslagspanning ongeveer 2 maal die van SF6 bij een gegeven druk
  • Grote veiligheidsmarge voor werknemers bij gebruik volgens de voorschriften voor de beoogde toepassingen
  • Maakt een aanzienlijke vermindering mogelijk van de uitstoot van broeikasgassen (BKG) door met gas geïsoleerde apparatuur

  Novec 4710 datasheet downloaden (PDF, 255 kB)

  Bekijk productgegevens van Novec 4710 Isolatiegassen

 • ABB AirPlus™ apparatuur met 3M Novec 5110 Isolatiegassen in plaats van SF6 in energiesector.
  3M Novec 5110 Isolatiegassen

  Dit product is een alternatief voor SF6 met ultralaag aardopwarmingsvermogen (GWP). Het is ontwikkeld om te worden gemengd met andere draaggassen wanneer het wordt gebruikt voor toepassingen in elektrische apparatuur.

  • Diëlektrische doorslagspanning ongeveer 1,4 maal die van SF6 bij een gegeven druk (in zuivere vorm)
  • Ruime veiligheidsmarge voor werknemers bij gebruik volgens de voorschriften voor de beoogde toepassingen
  • Vrijwel geen uitstoot van broeikasgassen (BKG) door gasgeïsoleerde apparatuur

  Novec 5110 datasheet downloaden (PDF, 161 kB)

  Bekijk productgegevens van Novec 5110 Isolatiegassen


Casestudy´s: Novec Isolatiegassen op de proef gesteld

 • General Electric's g³™ met 3M Novec 4710 gas

  g³, (uitgesproken als ""g"" cubed) is GE's baanbrekende alternatief voor SF6 gas, ontwikkeld voor elektrische transmissie apparatuur onder hoogspanning en gebruikmakend van 3M Novec 4710 gas. g³ producten hebben dezelfde nominale waarden en dezelfde afmetingen als de state-of-the-art SF6 apparatuur, maar met een drastisch verminderde impact op het milieu.

  • g³-producten werken zonder beperkingen in hetzelfde temperatuurbereik als SF6-producten (tot -30°C).
  • GE's g³-producten zijn type-getest en beschikbaar voor onder spanning staande stroomonderbrekers en gasgeïsoleerde onderstations tot 145 kV, gasgeïsoleerde leidingen (GIL) tot 420 kV en instrumententransformatoren tot 245 kV.
  • Meer dan 20 toonaangevende nutsbedrijven hebben besloten apparatuur met g³ te gebruiken, met in totaal meer dan 100 bays. Download een overzicht met enkele g³ case studies

  Bezoek de GE g³ webpagina

  EconiQ™ door Hitachi ABB Power Grids met 3M Novec 4710 Gas

  EconiQ™ is het eco-efficiënte portfolio voor duurzaamheid van Hitachi ABB Power Grids, waarin producten, diensten en oplossingen bewezen uitzonderlijke milieuprestaties leveren.

  Sinds 2010 heeft Hitachi ABB Power Grids eco-efficiënte hoogspanningstechnologie ingezet met SF6-alternatieven

  De huidige EconiQ-portfolio omvat 145kV GIS en 420kV GIS buisleidingen.

  Bezoek de Hitachi ABB Power Grid EqoniQ webpagina

  g³ is een handelsmerk van General Electric Company.
  EconiQ is een handelsmerk van Hitachi ABB Power Grids

 • AirPlus™ met 3M Novec 5110

  AirPlus™ met 3M Novec 5110-gas is door ABB ontwikkeld als een eco-efficiënt alternatief voor SF6.

  • Duurzaam voor het milieu met een GWP van minder dan 1
  • Compact ontwerp van de apparatuur

  Behoudt de belangrijkste voordelen van de gevestigde GIS-technologie
  De eerste proefinstallaties van midden- en hoogspanningstoepassingen draaien sinds 2015 met succes bij EWZ in Zürich Zwitserland.

  Vandaag wordt AirPlus™ gebruikt in deze toepassingen:

  • MV Primair GIS tot 40,5kV
  • MV Secundair GIS en AIS tot 24kV

  Bezoek de ABB AirPlus webpagina

  AirPlus is een handelsmerk van ABB AG


Tools en informatiebronnen voor 3M Novec Isolatiegassen


Neem contact met ons op voor vragen over toepassingen met isolatiegas

Krijg antwoorden op uw vragen over Novec Isolatiegassen van ons team van technici, wetenschappers en andere deskundigen.

We kunnen u het volgende bieden:

 • Materiaalgerichte adviezen
 • Aanvullende antwoorden en informatie