Dompelkoeling voor datacenters

Alle producten bekijken

Datacenters verbruiken enorme hoeveelheden elektriciteit: tussen 1,1 en 1,5% van het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik¹ en veel daarvan wordt eenvoudigweg gebruikt om koelunits en ventilatoren te laten draaien voor het koelen van de computerhardware.

Om de kosten van serverkoeling en de invloed ervan op het milieu te helpen verlichten, heeft 3M het voortouw genomen in de revolutie van vloeistofkoeling voor datacenters. Ons assortiment 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen beschikt over eigenschappen waardoor ze ideaal geschikt zijn voor dompelkoeling, zowel in enkel- als dubbelfasige werking. Het resultaat? Het energieverbruik (en de kosten) kan drastisch verlaagd worden met wel 97%. Dat leidt tot datacenters met kleinere afmetingen en maakt optimale prestaties mogelijk van de serverhardware. Tegelijk helpt het de milieu-invloed te verminderen.

¹ Bron: www.koomey.com/post/8323374335

 

Functionerende dataservers ondergedompeld in borrelende Novec Technische vloeistoffen in een toepassing voor dompelkoeling, verlicht met neonlampen.

Houd het hoofd koel.

Wat is dompelkoeling?

 • Opname met Go Pro camera van dataservers ondergedompeld in Novec Technische vloeistoffen in toepassing voor dompelkoeling
  • Dompelkoeling in datacenters helpt het thermisch ontwerp te verbeteren door IT-hardware direct onder te dompelen in een niet-geleidende vloeistof. De warmte die wordt opgewekt door de elektronicacomponenten wordt direct en efficiënt overgedragen naar de vloeistof, wat de noodzaak van andere actieve koelcomponenten wegneemt, zoals interfacematerialen, koelblokken en ventilatoren. Deze verbeteringen verhogen het energierendement en maken hogere dichtheden van componenten mogelijk.


  • 3M heeft samengewerkt met toonaangevende bedrijven in de branche van datacenters om vloeistoffen te creëren die ideaal zijn voor deze toepassingen en unieke voordelen bieden zoals een ruimere keuze aan kookpunten. Het beste van alles is dat de technologie zich ondersteund weet door meer dan 50 jaar kennis van 3M op het gebied van materialen en toepassingen.
    

    

   • Vermindert het energieverbruik voor serverkoeling, wat helpt een groener datacenter te realiseren
   • Vereist minder bewegende onderdelen die onderhoud en vervanging vereisen
   • Vergroot de dichtheid van de hardware, aangezien de vloeistof efficiënter is in het afvoeren van warmte
   • Laat een langere gebruikstijd van de processor mogelijk door temperaturen te handhaven onder de thermische limiet
   • IT-apparatuur is gemakkelijker te onderhouden doordat de elektronica er schoon en droog uitkomt
   • Duidelijk minder lawaai in serverruimtes
   • Helpt IT-apparatuur te beschermen tegen omgevingsvuil zoals stof
  • Infographic van 2-fasen onderdompeling downloaden (pdf, 3,15 MB)


Een slimme manier om temperaturen - en kosten - laag te houden

Dompelkoeling in vloeistof met behulp van Novec technische vloeistoffen draagt op veel manieren bij aan lagere eigendomskosten en vormt daardoor een slimme keuze voor elk bedrijf. Directe vloeistofkoeling verbetert de efficiency en vermindert de kosten in elke levensduurfase van uw datacenter, van ontwerp en bouw tot werking, onderhoud, reparatie en vervanging van hardware.

 • Pictogram van een wit dollarteken in een bout in een pijl die naar beneden wijst, dat het verlagen van energiekosten aanduidt.
  Verlaag de kosten met wel 97%

  Het duidelijkste voordeel blijkt uit uw elektriciteitsrekening. De meest efficiënte methoden van dompelkoeling kunnen helpen het energierendement van datacenters (vaak de hoogste elektriciteitskosten voor een datacenter) met wel 97% te verbeteren.

 • Pictogram van een pijl in de roos van een doelwit op een paarse achtergrond dat optimale prestaties aanduidt
  Ruimte besparen met 10x minder vereiste ruimte

  De betere koelcapaciteit betekent dat u de elektronica dichter bij elkaar kunt plaatsen; daardoor kunt in een gegeven ruimte 10x meer computerdichtheid kwijt. Dit opent mogelijkheden voor waar u een datacenter kunt vestigen.

 • Pictogram van een pijl in de roos van een doelwit op een paarse achtergrond dat optimale prestaties aanduidt
  Optimaliseren voor betere prestaties

  Met een groter thermisch rendement kunt u de rekenkracht vergroten en latentie verminderen tot voorbij de grenen van luchtkoeling

 • Pictogram van een wit schild op een paarse achtergrond, dat bescherming tegen defect raken van apparatuur aanduidt
  Defect raken van apparatuur verminderen

  Dompelkoeling in vloeistof voorkomt luchtgedragen vervuiling en vereenvoudigt het thermisch ontwerp door minder bewegende onderdelen. Dit betekent dat u uw elektronica op volle capaciteit kunt gebruiken met minder slijtage.

 • Grote witte windturbines in een groen veld onder een blauwe lucht met witte pluizige wolken.
  Een duurzame keuze voor het milieu

  Energiebesparing is niet alleen goed voor uw opbrengsten, het is goed voor de aarde. Minder verbruikt vermogen betekent dat er minder elektriciteit opgewekt hoeft te worden, en dat betekent op zijn beurt weer minder brandstof en minder uitstoot. Kleinere datacenters besparen op bouwmaterialen en onderhoud. Als een groener datacenter uw doel is, maken 3M Novec Technische vloeistoffen deze resultaten mogelijk en zorgen ze tegelijk voor:
   

  • Een gunstig milieuprofiel
  • Laag aardopwarmingsvermogen (GWP)
  • Geen aantasting van de ozonlaag (ODP)

   

 • Technicus die een 'hot swap' uitvoert van een dataserver in een dompelkoelunit die gebruikmaakt van 3M Novec Technische vloeistoffen
  Veilig voor blootstelling van medewerkers

  Een datacenter bouwen dat gebruikmaakt van dompelkoeling doet geen afbreuk aan de veiligheid van uw operator. 3M ontwerpt alle Novec Technische vloeistoffen voor:
   

  • Totale hoge veiligheidsmarge voor medewerkers
  • Lage toxiciteit
  • Niet-brandbaarheid

Bekijk hoe vloeistofkoeling een revolutie kan ontketenen in bedrijfsleven, supercomputers en Bitcoin-mining

Wat voor bedrijf u ook hebt, dompelkoeling in vloeistof kan een rol spelen in het efficiënter laten werken van een datacenter. Als pionier en innovator in dompelkoeling heeft 3M geholpen bij het succesvol opstarten van datacenters met dompelkoeling.


Vragen en antwoorden die u helpen een groener datacenter te bouwen

Fabrikanten van servers, systeemintegrators en technici van datacenters staan alle voor dezelfde uitdagingen: een datacenter ontwerpen en bouwen dat beantwoordt aan de behoeften van kanten in termen van kosten, prestaties en betrouwbaarheid. Dompelkoeling met Novec technische vloeistoffen kan u helpen daarop, en op andere praktische behoeften, een antwoord te vinden dat geen enkel compromis vraagt.

 • Hoe werkt dompelkoeling?

  Dompelkoeling komt neer op het direct in een niet-geleidende vloeistof onderdompelen van elektronica, waardoor de warmte rechtstreeks van de componenten wordt overgedragen naar de koelvloeistof. In traditionele koelsystemen moet de warmte door diverse thermische tussenlagen, lucht, warmtewisselaars en bedrijfsvloeistoffen worden geleid. Dompelkoeling vereenvoudigt het thermisch ontwerp en verhoogt de efficiëntie van de warmteoverdracht.

 • Wat zijn de voordelen van Novec ten opzichte van minerale olie?

  Bij het kiezen van een procesvloeistof moeten tal van factoren beoordeeld worden. 3M Novec Technische vloeistoffen hebben een aantal significante voordelen ten opzichte van andere klassen diëlektrische vloeistoffen, waaronder minerale olie. Novec vloeistoffen zijn niet brandbaar en niet ontbrandbaar en hebben daarnaast de kookpunten en thermische stabiliteit die nodig zijn voor 2-fasen dompelkoelprocessen. Service en onderhoud worden vergemakkelijkt doordat de elektronica schoon en droog uit de Novec vloeistof komt.

 • Is vloeistofverlies een probleem in dompelkoelsystemen op Novec-basis?

  Dompelkoelsystemen worden gewoonlijk ontworpen om repareerbaar en hot-swappable te zijn, maar ze zijn ook ontworpen met vloeistofverontreiniging in gedachten. Door de beste werkwijzen van 3M te volgen en uw aankopen te doen bij een door 3M geautoriseerde dompelkoeling-OEM, kunnen vloeistofverliezen beperkt gehouden worden tot onbetekenende hoeveelheden.

 • Hoe kan ik een dompelkoelsystemen op Novec-basis aanschaffen?

  Verkopers bieden nu al door hen zelf ontwikkelde server‑ en mechanische systemen aan die gebaseerd zijn op deze technologie, terwijl andere nog in ontwikkeling zijn.

   

  Neem contact met ons op voor hulp bij het vinden van een gekwalificeerde leverancier.

   


Drie manieren om een koel datacenter te realiseren

 • Tweefasen dompelkoeling

  Tweefasen dompelkoeling verhoogt de efficiëntie van warmteoverdracht exponentieel ten opzichte van koken en condenseren van Novec technische vloeistoffen. Deze eenvoudige benadering heeft bovendien bijna geen bewegende delen.
   

  • De elektronicacomponenten worden ondergedompeld in een bad met niet-geleidende vloeistof in een toegankelijke, afgesloten behuizing
  • De opgewekte warmte laat de vloeistof koken tot een damp die opstijgt naar bovenin de behuizing
  • De damp condenseert tegen het deksel of een condensatiespoel en regent terug in het bad waarna de cyclus zich herhaalt
  • Doordat de Novec technische vloeistoffen in direct contact met de elektronicacomponenten staan, overtreffen ze de warmteoverdracht van kokend water
 • Eenfase dompelkoeling

  Bij eenfase dompelkoeling heeft de vloeistof een hoger kookpunt waardoor hij gedurende het hele proces in het bad blijft.
   

  • De elektronicacomponenten worden ondergedompeld in een bad met niet-geleidende vloeistof in een toegankelijke, afgesloten behuizing
  • De warmte van de chip wordt overgedragen op de vloeistof
  • Er worden vaak pompen gebruikt om de opgewarmde vloeistof naar een warmtewisselaar te laten stromen waar hij wort gekoeld en teruggevoerd naar het bad
  • 3M™ Fluorinert™ Vloeistoffen voor de Elektronica kunnen in deze toepassing ook worden gebruikt
 • Indirecte koeling: een alternatief voor onderdompeling

  De unieke eigenscha[[en van 3M Novec technische vloeistoffen kunnen op diverse manieren worden toegepast om uitdagingen van klanten op het gebeid van thermisch beheer op te lossen. Een van die uitdagingen is de complexiteit van het direct op de chip (D2C) toepassen van waterkoeling vanwege het risico van lekkages en de moeilijkheid van het koelen van een reeks processors in hetzelfde circuit. Novec Technische vloeistoffen bieden in deze toepassingen tal van voordelen, waaronder een uniforme temperatuur van alle processors:
   

  • Efficiëntie van de warmteoverdracht vergelijkbaar met of beter dan die van water in tweefasenbedrijf
  • Niet-geleidende procesvloeistof die het risico van schade door lekkage uitsluit
  • Alle processors in een circuit worden gehandhaafd op dezelfde temperatuur, ongeacht het aantal nodes

Ontdek meer over dompelkoeling in vloeistof en de oplossingen van 3M voor datacenters


Neem contact op met ons als u vragen hebt over dompelkoeling en Novec Technische vloeistoffen

Laat 3M haar tientallen jaren ervaring met dompelkoeling en datacenters voor u aan het werk zetten. Neem contact op met ons met vragen of verzoeken die u kunnen helpen uw visie voor uw volgende datacenterproject te realiseren. Wij kunnen u helpen met:
 

 • Toepassingsadvies en beste manier van werken
 • Technische gegevens en testresultaten
 • Casestudy's en ander materiaal
 • Hulp bij het bestellen van Novec technische vloeistoffen of het kiezen tussen Novec vloeistoffen en 3M Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica
 • Informatie over apparatuur voor dompelkoeling en dienstenleveranciers