Dompelkoeling voor vermogenselektronica

Alle producten bekijken

De mogelijkheid om elektrische spanningen op grote schaal nauwkeurig te regelen, heeft tal van efficiente, krachtige innovaties mogelijk gemaakt... Van elektrische hogesnelheidstreinen tot windturbines en elektrische aandrijfmotoren voor alles van zware grondverzetmachines tot elektrische auto's. De apparatuur die dit proces beheert equipment – inclusief vermogensomvormers, thyristors, IGBT's en aandrijvingen met variabele snelheid – vereist echter hoogwaardige koeling van de vermogenselektronica.

Bij 3M hebben we onze 3M™ Novec™ Technische vloeistoffen ontwikkeld om te dienen als uitstekend medium voor dompelkoeling van toepassingen van vermogenselektronica met veranderende spanning. Deze diëlektrische vloeistoffen zijn veilig voor contact met de elektronica en koelen vermogensapparatuur efficiënt en gelijkmatig door middel van een‑ of tweefasen dompelkoeling. Ze bieden een brede reeks bedrijfstemperaturen, hebben een uitstekende materiaalcompatibiliteit en zijn eenvoudig te onderhouden. Dankzij deze eigenschappen is op Novec vloeistoffen gebaseerde dompelkoeling een uitstekend alternatief voor systemen met lucht‑, water‑ of oliekoeling. En ze doen dit alles zonder compromis aan de veiligheid van medewerkers of milieuduurzaamheid. Als u de elektrisch aangedreven machines van de toekomst ontwikkelt, vertrouw dan op 3M Novec vloeistoffen om ze koel te helpen houden.

Artistieke foto van opspattende heldere vloeistof tegen een lichtblauwe achtergrond.

Op naar de toekomst met geavanceerde koeling.

De potentie van dompelkoeling voor belangrijke toepassingen van vermogenselektronica

Vermogenselektronica houdt de wereld in beweging 3M heeft tientallen jaren ervaring met het koelen van vermogenselektronica met 3M™ Fluorinert™ Vloeistoffen voor de Elektronica. Nu kunnen onze Novec vloeistoffen van de volgende generatie helpen hen koel te houden via eenvoudige, efficiënte dompelkoeling met hoge prestaties, en met een verbeterd duurzaamheidsprofiel. Novec vloeistoffen bieden significante voordelen ten opzichte van bestaande koelmethoden en het is dan ook de moeite waard de potentie ervan te overwegen voor het koelen van toekomstige toepassingen van vermogenselektronica, zoals:
 • Hogesnelheidstrein in een modern spoorwegstation met mensen op het perron.
  Hogesnelheidsspoor

  Elektrisch aangedreven hogesnelheidstreinen veranderen hoe mensen veilig, snel over lange afstanden reizen, en met aanzienlijk minder milieu-invloed dan vliegen of andere vergelijkbare vormen van transport.

 • Zware grondverzetmachine aan het werk bij zonsopkomst.
  Zware machines

  Grondverzetmachines kunnen letterlijk bergen verzetten, maar vereisen enorm veel energie en vermogen. Dit kan efficiënt geleverd worden via elektrische en hybride aandrijfsystemen die geregeld worden door vermogenselektronica.

 • Groen veld met grote windturbines onder een blauwe lucht met witte pluizige wolken.
  Windturbines

  Het bruikbaar maken van windenergie vereist een complexe transformatie van mechanische energie – die varieert met de windsnelheid – in elektrische energie die geschikt is voor het net.

 • Offshore platform voor winning van olie en gas in de oceaan.
  Onderzeese oliewinning

  De bodem van de zee is een uitdagende omgeving voor vermogenselektronica die wordt gebruikt in hoogvolumepompen die de oliewinning efficiënter maken.

 • Twee deuren van hogesnelheidsliften naast elkaar met rode muren.
  Hogesnelheidsliften

  Ontwerpers van wolkenkrabbers moeten mensen snel naar nieuwe hoogtes vervoeren. Nieuwe hogesnelheidsliften zijn ontworpen om het leven en werken in hoge gebouwen praktischer en comfortabeler te maken.

 • Elektrische auto laadt zijn accu's op bij een oplaadstation
  Automobiel

  De massale acceptatie van elektrische voertuigen is afhankelijk van de productie van efficiënte, betrouwbare aandrijftreinen die vermogenselektronica gebruiken om energie van de accu's over te brengen naar de wielen, plus de infrastructuur en kabels voor snel opladen.


Het vermogen van koeloplossingen van de volgende generatie

 • Een bruine 4,5-literfles 3M Novec 7100 Technische vloeistof op een witte achtergrond.
  • We ontwikkelden 3M Novec Technische vloeistoffen om uit te blinken in warmteoverdracht. Dankzij onze samenwerking met toonaangevende fabrikanten van vermogenselektronica begrijpen we de eisen die worden gesteld aan de vloeistoffen voor warmteoverdracht die worden gebruikt in dompelkoeling van vermogenselektronica. Daardoor leveren we producten die beschikken over:
    

   • Een brede reeks bedrijfstemperaturen voor gebruik in verschillende toepassingen
   • Opties die compatibel zijn met hetzij een‑ of tweefasige systemen voor dompelkoeling
   • Een uitstekende materiaalcompatibiliteit om schade aan apparatuur te voorkomen
   • Een reeks kookpunten, dampdrukken en dichtheden
   • Een hoge diëlektrische sterkte waardoor ze veilig zijn voor contact met elektronica
  • Productkeuzegids voor warmteoverdracht downloaden (pdf, 79 KB)

  • Bekijk de samenvatting van de whitepaper 'Immersion Cooling of Power Electronics in Traction Systems' van de IEEE


 • De volgende fase in onze tientallen jaren ervaring met het koelen van vermogenselektronica

  3M Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica zijn tientallen jaren gebruikt voor de dompelkoeling van vermogenselektronica. 3M zet die ervaring nu in voor de toepassing van 3M Novec Technische vloeistoffen. Die delen dezelfde eigenschappen maar hebben een beter duurzaamheidsprofiel. Neem contact op met ons voor hulp bij het kiezen welk product het best voldoet aan uw specificaties en doelstellingen.


Novec: een slimmere oplossing dan andere alternatieven voor koeling

Koelen van vermogenselektronica met 3M Novec Technische vloeistoffen in een dompelkoelsysteem biedt vele voordelen ten opzichte van de alternatieve methodes.

 • Pictogram van witte ventilator op een paarse achtergrond dat luchtkoeling aanduidt.
  Novec versus lucht

  Dompelkoeling levert een meer constante en efficiënte koeling op dan lucht. Dit maakt een groter dichtheid van elektronische componenten mogelijk, essentieel voor het realiseren van kleinere vermogenselektronica.

 • Pictogram van een druppelende waterkraan op een paarse achtergrond dat water‑/waterige koeling aanduidt
  Novec versus water

  Toepassing van water voor het koelen van vermogenselektronica brengt een bijzondere complexiteit met zich mee om te verzekeren dat het water niet in contact komt met de elektronica en daar kortsluiting veroorzaakt. Novec Technische vloeistoffen zijn diëlektrisch en veilig voor contact met elektronica, wat het systeem vereenvoudigt.

 • Pictogram van drie witte vloeistofdruppels op een paarse achtergrond dat dompelkoeling met olie aanduidt
  Novec versus olie

  De verschillende soorten olie die soms worden gebruikt voor warmteoverdracht in dompelkoeling voor vermogenselektronica zijn allemaal brandbaar bij een bepaalde temperatuur. Ook laten ze resten achter. Novec Technische vloeistoffen zijn niet brandbaar, wat resulteert in een grotere veiligheid, en ze laten geen resten achter, voor een gemakkelijker onderhoud.


 • Grote groene boom in een groen veld onder een heldere blauwe lucht.

  Alle prestaties zonder compromissen

  De belofte van Novec luidt: prestaties zonder compromis. Onze technici ontwikkelden de Novec Technische vloeistoffen doelbewust met de veiligheid van medewerkers en duurzaamheid voor het milieu in gedachten. Deze vloeistoffen onderscheiden zich door:
   

  • Een ruime veiligheidsmarge voor medewerkers en onbrandbaarheid
  • Geringe milieu-invloed, geen aantasting van de ozonlaag (ODP) en een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) in vergelijking met conventionele koelmiddelen op basis van koolwaterstof
  • Sterke overeenkomst met regelgeving: niet gepland voor wettelijke beperking of (geleidelijke) uitfasering

Hulpmiddelen en informatiebronnen voor koeling van vermogenselektronica


Neem contact op met ons als u vragen hebt over dompelkoeling van vermogenselektronica

3M Novec is veel meer dan alleen maar een assortiment producten - we zijn mensen die uw passie delen voor het oplossen van problemen en het verbeteren van levens. Onze ervaring met dompelkoeling en vermogenselektronica betekent dat we de unieke mogelijkheid hebben u te helpen met het beantwoorden van uw uitdagingen. Neem contact met ons op om antwoord op uw eventuele vragen te krijgen:
 

 • Hulp bij het contact leggen met fabrikanten van dompelkoelsystemen
 • Hulp bij het bestellen van Novec technische vloeistoffen of het kiezen tussen Novec vloeistoffen en 3M Fluorinert Vloeistoffen voor de Elektronica
 • Informatie over het aankopen van proefpakketten
 • Productgegevens
 • Toepassingsadvies en beste manier van werken