Welke sport je ook beoefent, op hoog niveau of voor je plezier, om mensen te leren kennen en gezond te blijven : warming-ups en coolingdowns zijn essentieel om de beste prestaties te behalen en blessures te voorkomen.
Daarom hebben wij toonaangevende sportfysiotherapeuten gevraagd om tips en belangrijke inzichten te geven over warming-ups en coolingdowns. Een paar extra stappen in je routine kunnen echt het verschil maken.
Het grootste deel van de beste atleten ter wereld heeft al op jonge leeftijd een passie voor sport en het kan later een aanzienlijk verschil maken als je al op jonge leeftijd wedstrijdervaring opdoet. Maar een slimme aanpak is ook belangrijk voor jonge sportmannen en -vrouwen. Zorg ervoor dat je spieren en gewrichten goed opgewarmd zijn voor de trainingssessies om zo tot de beste resultaten te komen. Je kunt hiermee lange rustperiodes vanwege blessures voorkomen, zodat je kunt blijven leren, verbeteren en vooral plezier kunt hebben.
Houd een gelijkmatig tempo aan, zodat je niet voortijdig helemaal uitgeput bent. Oudere atleten weten uit ervaring hoe ze zuinig met hun energieniveau moeten omgaan en het kan je helpen om een gelijkmatig tempo aan te houden tot aan de finish. Als je slimme training al van jongs af aan deel laat uitmaken van je trainingsroutine, heb je de meeste kans op succes als je ouder wordt. Wie weet waartoe het leidt?
Het belang van de juiste warming-up en coolingdown is zelfs nog groter voor mensen die over de 40 zijn. De recuperatietijd nodig na repetitieve duw- en strekoefeningen kan lang zijn, maar met een paar eenvoudige aanpassingen in je normale routine kun je optimaal genieten van je favoriete sport en vermijd je lange rustperiodes.
Voor oudere atleten is een voedzaam dieet van groot belang om gezond te blijven en om optimaal te presteren. Door meer groene groenten en alkaliserend fruit (zoals mango, papaja, meloen en dadels) te eten, zorg je ervoor dat het zuurniveau in je lichaam wordt verminderd en dat het tempo waarmee je spierweefsel en botmassa verliest, wordt vertraagd. Het is ook verstandig om je minder te richten op explosieve en op snelheid gebaseerde sporten en je in plaats daarvan te richten op krachttrainingen.
Tijdens de warming-upfase worden je hartslag en longfunctie geleidelijk verhoogd en wordt er bloed door je lichaam gepompt ter voorbereiding op je activiteit. Oefen een aantal specifieke sportbewegingen om de benodigde spiergroepen los te maken en om spierverrekkingen en -scheuren zoveel mogelijk te voorkomen. De coolingdownfase moet bestaan uit dezelfde soort bewegingen, maar met een lagere snelheid en intensiteit, waarbij de focus ligt op het strekken en ontspannen van spieren.